Bästa amningskudden: Bäst i test 2024

ammande barn

Att amma kan slita på rygg, axlar och nacke hos mamman, därför gäller det att man har bra stöd som avlastar kroppen. För mammans välbefinnande och bebisens säkerhet gäller det att man använder en kudde som är avsedd för ändamålet och som håller en hög standard. Vi har gått igenom och testat ett stort antal amningskuddar. Nedan presenterar vi de fem allra bästa kuddarna just nu.

De 5 bästa amningskuddarna 2024

1. bbhugme gravid- och amningskudde

amningskudde
 • Bäst i test
 • Fungerar även som gravidkudde
 • Vinnande design och funktionalitet

bbhugme gravid- och amningskudde är den bästa amningskudden vi testat. Som man hör på namnet kan man även använda denna kudde under hela graviditeten. Denna kudde är dyrare än många renodlade amningskuddar men med tanke på hur mycket nytta man som blivande och nybliven mamma kan ha av denna kudde så är den väl värd varenda krona. Denna kudde är utvecklad av tre norska kvinnliga kiropraktorer och det märks. Genom att vila rätt så undviker man belastning som senare kan resultera i onödiga skador och smärta. Under graviditeten så är kudden oerhört skön att vila på då den avlastar kroppen på precis rätt sätt. Kuddens hemlighet är att det avlastar viktiga punkter såsom bäcken, rygg, knän och vrister.

Vid amning ger denna kudde överlägsen komfort för både dig och din baby. Man virar helt enkelt kudden runt kroppen så att man bildar en skön ”vagga” framför sig som babyn kan ligga i. Kudden avlastar dig så att du slipper spänna dig och kan slappna av helt och hållet medan du ammar. Detta är självklart mycket skonsamt för kroppen då det sparar på axlarna och nacken.

Detta är en kudde av allra högsta kvalitet som passar alla kroppstyper. Vi känner oss helt trygga med denna kudde då materialen är omsorgsfullt framtagna och fria från gifter. Kudden har material som motverkar svamptillväxt såväl som bakterier.

2. Cozyfix Amningskudde

 • Sitter som klistrad
 • Skumgummi som formar sig efter barnet
 • Lätt att sätta på exakt rätt höjd

Cozyfix Amningskudde är en populär kudde som vunnit utmärkelser i flera tester, vi kan verkligen förstå varför. Detta är en kudde av hög kvalitet som är skapad av riktiga proffs. Hela kudden vilar på ett midjebälte, som när du knäppt fast det runt dig själv gör att kudden ligger som klistrad runt din kropp. Att kudden sitter fast på detta sätt gör att risken att barnet ska glida ner mellan dig och kudden är obefintligt. Vi gillar stabiliteten i denna kudde och hur den avlastar kroppen, det krävs ingen ansträngning att hålla barnet uppe. En stor fördel är också att man kan placera kudden direkt under brösten vilket gör att man slipper såriga bröstvårtor. Detta eftersom bebisen hamnar precis i rätt höjd från början.

Själva kudden i skumgummi är väldigt mjuk och formar sig snabbt efter barnet vilket gör att det känns bekvämt både för mamma och den lilla. En kudde för dig som vill ha det bästa både vad det gäller funktion och kvalitet!

3. Doomoo Amningskudde

 • Rekommenderad av barnmorskor
 • Kramar kroppen
 • Antibakteriell

Doomoo gör amningskuddar kända för sin höga kvalitet. Detta är en väldigt mjuk och formbar kudde som ofta rekommenderas av barnmorskor. Formen på denna kudden är perfekt för att den ska kram din kropp och därmed hålla sig stabilt på samma ställe under hela amningen. Stabiliteten är väldigt viktig för att man inte ska få skador på bröstvårtorna, något som många mammor har upplevt. Kudden är täckt med en mjuk konstgjord Jersey som vi upplever är väldigt avstötande mot smuts då den håller sig ren länge.

Kuddens stora hemlighet finns dock på insidan. Innanmätet är fyllt med prasselfria EPS-kulor. De tiotusentals kulorna bildar tillsammans en massa som är väldigt lätt men också väldigt stödjande när man väl utsätter dem för tryck. När man lägger bebisen på kudden så formar den sig efter kroppen samtidigt som trycket göra att den håller emot på ett sätt som fixerar bebisen stabilt och stilla under hela amningen. EPS-kulorna har antibakteriella egenskaper som gör att kudden håller sig fräsch längre.

4. Petite Chérie Iris Amningskudde

 • Amnings- och gravidkudde
 • Mjukt och lyxigt fodral
 • Fin design i lugna färgskalor

Detta är en billig men bra amningskudde från från Petite Cherie. Kudden finns i flera olika versioner i lugna färger. Tack vare att kudden har en fyllning av mikropärlor så anpassar sig den och formar sig efter det tryck den utsätts för.

Denna kudde ger, tack vare att den formar sig efter kroppen, ett mycket skönt stöd vid amningen. Kudden kan också användas för att ge välbehövlig avlastning under graviditeten (kudden knyts då helt enkelt upp först). Kudden har ett fodral av bomull som känns exklusivt och lyxigt, och också väldigt mjukt.

Detta är en ergonomiskt riktigt produkt av god kvalitet som finns ett köpa till ett jämförelsevis billigt pris.

5. Rätt Start Mumin Amningskudde

 • Lågt pris
 • Smart design
 • Bra passform

Detta är en av de billigare amningskuddarna i vårt test. Rätt Start Mumin Amningskudde kan inte riktigt mäta sig med de dyrare kuddarna vad det gäller kvalitet men faktum är att detta trots allt är en riktigt bra kudde med en snillrik design. Kudden har en oljämn design som är väldigt bekväm och ergonomisk. Man märker att denna kudde är testad i praktiken innan designen fulländats. Den smala sidan på kudden smiter smidigt runt ryggen och ger bra stabilitet samtidigt som den är tunn nog för att inte vara i vägen oavsett var man sitter. Den tjocka sidan har man där fram. Storleken och densiteten är perfekt för att bära upp barnen på ett bekvämt och funktionellt sätt. Kudden fungerar utmärkt för såväl amning som flaskmatning.

Vilken är den bästa amningskudden?

Den bästa amningskudden just nu är bbhugme gravid- och amningskudde. Vinnande faktorer för denna kudde är dels dess funktionella och mångsidiga design, men även kvalitén i materialet. Detta är en gravid- och amningskudde i kombination. Om man söker en mer renodlad amningskudde så presenterar vi de bästa alternativen ovan.

Hur använder man en amningskudde?

Amningskudden är designad för att underlätta amning eller flaskmatning genom att få upp barnet i rätt höjd. Kuddens syfte är att avlasta mamman. Om man ammar utan kudde eller med en kudde som inte håller måttet finns det risk att man belastar rygg, axlar och nacke på ett sätt som med tiden kan leda till smärta och skador. Kuddarna kan se ut på lite olika sätt men vanlig är att de kläms fast vid eller snurras runt kroppen för att ge stabilitet och för att säkerställa att de inte kan trilla av.

Måste man använda en amningskudde?

Det går att använda en vanlig kudde men det är inte alls lika bekvämt eller stabilt. Fördelen med en amningskudde är också att den är avsedd för att användas mot bebisen känsliga hud. En vanlig kudde kan vara gjord av något material som inte är lika skonsamt eller till och med skadligt för bebisen.

En vanlig kudde kan även riskera barnets säkerhet då det kan vara större risk att bebisen glider av den. För mamman är också risken för sträckningar och muskelskador om man ammar över lång tid med en kudde som inte är utformad med ergonomin i åtanke.

Hur ammar man med amningskudde?

När man ammar blir man ofta stillasittande under en längre stund. Första steget när man ska amma är därför att man hittar en bra plats att sitta på. Sittplatsen kan vara allt från en stol till en soffa eller fåtölj. Det andra steget är att sätta sig tillrätta på ett sådant sätt att man känner att man kan sitta bekvämt under hela amningsstunden. Nästa steg är att placera amningskudden på ett sådant sätt att barnet kan ligga säkert längs kuddens längd. Huvudet ska placeras så nära det bröst som ska ammas först som möjligt. Det är viktigt att barnet kommer så nära bröstet som möjligt så att man undviker onödiga rivskador på bröstvårtan.

Äldre recension

Candide Air Multirelax 

 • Multipla användningsområden
 • Gravidkudde
 • Babysitter

Candie multirelax är mer än bara en amningskudde. Denna kuddes många användningsområden gör den i våra ögon extremt prisvärd. Denna kudde kan man med fördel skaffa redan innan barnet är fött då den kan användas som en avlastande gravidkudde. Kudden placerar så mellan knäna och går sedan hela vägen upp så att den kan användas även som huvudkudde. Kudden ligger på så sätt stabilt och rör sig inte under natten.

Som amningskudde ligger kudden runt kroppen och fångar upp bebisens tyngd på ett sådant sätt att axlar, nacke och rygg avlastas effektivt. Babyn hamnar med denna kudde i den av barnmorskor rekommenderade mage till mage positionen. Eftersom babyn hamnar i precis rätt position så tappar den inte taget om bröstvårtan vilket gör att man undviker de skador på bröstvårtan som annars är mycket vanliga när man ammar.

Denna kudde kan även användas som babysitter. Produkten kommer med en speciell sittdel som kan knäppas ihop med kudden. Sittdelen har en väldigt mjuk sele som man kan sätta fast bebisen i så att den sitter tryggt i kudden. När barnet sedan blir lite äldre kan kudden även användas för sitträning utan sele.

Om man även har användning för något eller några många extra användningsområdena denna kudde erbjuder så är detta helt klart en utmärkt amningskudde att välja. Genom sin mångsidighet blir det oerhört prisvärd.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se