Bästa babygymmet: Bäst i test 2023

baby i babygym

Ett babygym kan börja användas så tidigt som när bebisen endast är 1-2 månader gammal. Babygymmets syfte är att stimulera bebisen så att han eller hon tränar upp sin koordination och rörelseförmåga. Ett bra babygym ska vara roligt för barnet och även säkerställa att barnet ligger bekvämt och säkert.

De 5 bästa babygymmen 2023

Vi har testat en mängd olika babygym nedan följer recensioner av de fem babygymmen vi tycker bäst om just nu. Vi har valt ut några olika produkter som har lite varierande egenskaper. Samtliga babygymmen på listan är säkra och håller en god kvalitet.

1. Skip Hop Treetop Friends

babygym
 • Svenskdesignad
 • Kudde ingår
 • Rolig interaktiv matta

Detta är ett babygym av bra kvalitet som har en mjuk matta. Över barnet hänger två bågar med flera söta små lekdjur. Dessa små gosedjur kan man placera på olika höjder i bågarna tack vare de många öglorna, allt eftersom barnet och dess förmågor växer så kan man anpassa babygymmet.

Detta är ett smart och snyggt babygym som är designat av en svensk formgivare. Själva mattan barnet ligger på är minst lika spännande som de överliggande bågarna. På mattan avbildas ett stort träd och blommor, här finns en mängd olika saker att utforska. Om bebisen tar på löven så prasslar de spännande, blommorna piper när man trycker till dem.

Detta är ett stimulerande babygym som kan användas redan från födseln och som går att anpassa efter tidens gång tack vare de 13 öglorna man kan hänga leksaker i. Ingår gör även en ergonomisk kudde som avlastar bebisen när han eller hon leker i gymmet.

2. Teddykompaniet Diinglisar Babygym

 • Populärt motiv
 • Mjuka kanter som inramar ytan
 • Bågarna kan tas bort för att skapa en lekmatta

Detta är ett gulligt gym med de populära diinglisarna som motiv. Djuren är fint broderade i mattan, som omges av en mjuk kant som säkerställer att bebisen hålls säkert kvar inne i babygymmet. Ingår fem små mjukisdjur som hänger i bågarna och får bebisen att vilja sträcka sig, vilket tränar muskler såväl som koordination. Molnet som sitter i mitten har en spegel i sig. Djuren har små bjällror i sig och trycker man på molnet så tutar det lite lätt. Leksakerna är avtagbara och kan flyttas runt av oss föräldrar.

Detta är ett väldigt mjukt och estetiskt tilltalande babygym som vi tycker väldigt mycket om. Positivt är att bågarna kan tas av så att man senare om man så önskar kan skapa en liten lekmatta.

3. Rätt Start Babygym Mumin

 • Charmigt Mumin-tema
 • Stimulerar med ljud och känsel
 • Stor mjuk kant
 • Väldigt tåligt aktivitetsgym

Detta är det självklara valet för alla oss som älskar Mumin. Detta är ett riktigt charmigt babygym, mattan är gjord i mjuk polyester och i taket hänger söta mumin-gosedjur.

Mattan är verkligen mjuk och den har stora fluffiga kanter som avgränsar området. Här finns även andra detaljer att greppa och leka med. Gymmet har figurer som stimulerar barnet till lek med hjälp av både hörsel och känsel.

Detta är verkligen ett rejält babygym som tål att användas. Alla material känns mycket robusta och tåliga. Detta är ett mycket bra val för det allra flesta, men särskilt så om man gillar mumin och hans värld.

4. Done By Deer Aktivitetsgym

 • Flexibelt babygym
 • Roliga leksaker som ger ifrån sig ljud

Detta är ett charmigt och smidigt litet babygym vars bas går att justera på bredden. Tack vare sin utformning kan man förvandla babyns säng eller liggplats till ett babygym, eller varför inte bara placera den på golvet över en mjuk fäll eller filt.

Detta är en väldigt flexibel lösning som går att användas hur man vill. Ingår spegel och fina leksaker med ljud som babyn älskar!

5. Tiny Love Meadow Days 

 • Ljud och ljus som stimulerar aktivitet
 • Fina figurer av bra kvalitet
 • Söt kudde ingår

När vi första gången testade detta gym blev vi imponerade av de tekniska detaljerna man fått med, det är inte något man hittar i de flesta andra gym. Tiny Love Meadow Days babygym fokuserar på ljud och ljus för att stimulera bebisen och för att uppmuntra till lek och rörelse. Detta är enligt vår erfarenhet en bra ide eftersom bebisen gillar, och är nyfiken på, allt som händer i detta babygym.

En smart och rolig detalj är att man även kan spela in sin egen röst i ljudenheten, detta gör att barnet kan öva upp sin språkinlärning redan i väldigt tidig ålder. Figurerna uppe i bågarna är väldigt charmiga och går att flytta runt. En fin kudde ingår också i detta babygym!

Behöver man ett babygym?

Självklart är inte ett babygym ett måste, men det är absolut ett väldigt bra verktyg för att träna upp barnets muskler och koordination. Det finns så även andra sätt att göra detta på också. Den stora fördelen vi ser med ett babygym är att man som förälder kan lägga ifrån sig barnet en liten stund samtidigt som barnet tycker det är roligt och får nyttig träning på köpet. Som småbarnförälder får man ta vara på de tillfällen man kan få att pusta ut eller lägga tid på hushållssysslor. Om man lägger bebisen i sin säng kan det hända att han eller hon protesterar, men i babygymmet finns mycket spännande att rikta sin uppmärksamhet mot.

Vilket är det bästa babygymmet?

Det babygym som blev bäst i vårt test heter Skip Hop Treetop Friends. Detta är ett kvalitativt och roligt babygym. Vilket gym som är bäst för just er är dock en fråga om tycke och smak. Vissa föredrar exempelvis babygym som har så mycket stimulering som möjligt, andra kan tycka att det blir för mycket med blinkande lampor och ljud. Därför rekommenderar vi att man först sätter sig ner och funderar på hur man vill att babygymmet ska vara. Om man vill kunna ha babygymmet på golvet så rekommenderar vi att man väljer ett gym där det ingår en trevlig och mjuk matta.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se