Bästa babyvakt/babymonitor: Bäst i test 2023

Som småbarnsförälder vill man så klart alltid sitt bästa för sitt barn. Om barnet vaknar och blir oroligt och börjar gråta så vill man ju så klart vara där på direkten för att trösta. Som förälder är det inte alltid möjligt att vara så nära sitt barn att man hör varenda litet ljud från barnkammaren. Vare sig man är i tvättstugan eller bara vill kunna slappna av i soffan gäller det att man har en effektiv babymonitor som talar om när något inte riktigt är som det ska i barnrummet. Självklart vill man för sin sinnesro ha en bra produkt som kan avgöra när det verkligen är något på gång och som inte larmar i onödan.

De 5 bästa babyvakterna 2023

Vi har granskat och testat en mängd olika babyvakter. Nedan recenserar vi de 5 produkter vi tycker allra bäst om just nu. Fyra av produkterna är traditionella babyvakter med ljudövervakning. Den femte produkten är en babymonitor som både har ljud och bild. Ofta är ljud ett helt fullgott alternativ. Dock vet vi att det finns föräldrar där ute som har ett visst kontrollbehov och känner sig ännu lite tryggare om de även har möjlighet att se barnet när behov finns.

En bra babyvakt ska ha en bra ljudsensor som inte larmar i onödan. Själva sändningen måste också vara pålitlig och pågå utan avbrott. En stor fördel är också om övervakningen fungerar på längre avstånd, så att man exempelvis kan gå ut i trädgården med sin enhet. Vi har försökt lyfta fram produkter i lite olika prisklasser så att alla ska kunna hitta något som passar. Generellt gäller att ju mer man betalar desto fler funktioner får man, de mest grundläggande funktionerna finns dock hos samtliga produkter nedan.

1. Philips Avent Dect

 • Stark signal
 • Driftsäker
 • Ljudlös funktion med visuell indikator

Philips Avent har en hel del riktigt bra produkter för familjer och barn, vi har sedan tidigare testat några av dem här på sidan. Denna babyvakt är inget undantag från mängden, detta är en riktigt kvalitativ och pålitlig produkt som otroligt nog finns att köpa till ett rimligt pris. Vill man ha en stabil och bra babyvakt som alltid fungerar så är detta ett utmärkt val.

Signalerna mellan de två enheterna är självklart krypterade så att ingen annan kan lyssna på dit barn. Något vi gillar med denna produkt är att den visar visuellt vilken ljudnivå som kommer från barnkammaren. Man kan därför ha monitorn på ljudlös men ändå uppmärksammas på när något händer inne hos barnet. Man kan även trycka på en knapp för att prata med barnet genom babyvakten om som behövs.

Föräldraenheten har ett batteri vilket gör att den är portabel och kan tas med när man går runt i huset (eller i trädgården). Dock så laddar batteriet ut efter ett dygn så vi har vid användandet föredragit att ha den i kopplad i i strömkontakten närhelst det varit möjligt (oftast byter man ju inte rum så ofta på kvällarna).

En stor fördel med denna produkt är dess driftsäkerhet. Vissa babyvakter vi testat har fått problem med att de tappat signalen vid vissa tillfällen. Denna produkt från Philips Avent har vi dock inte upplevt några sådana problem med alls. Detta är en produkt som ger en lite smidigare vardag helt enkelt.

2. Padwico 850

 • Snygg design
 • Väldigt låg strålning
 • Flera alarmfunktioner
 • Temperaturindikator

Detta är en kompetent och snygg babyvakt, faktiskt en av de snyggaste vi sett. Denna produkt är speciellt framtagen för att sändningen ska avge så låg strålning som möjligt. Många produkter på marknaden använder sig av DECT-signaler, Padwico har dock en digital teknik som bara avger en bråkdel av strålningen hos en vanlig babymonitor. Självklart känns det bra att produkterna man använder i barnrummet avger så lite strålning som bara möjligt. Trots dess låga strålning så upplever vi att sändningen fungerar problemfritt, även på lite längre avstånd.

Denna produkt har en mängd små finesser som får oss att tycka än mer om den. Exempelvis kan man se temperaturen i barnets rum på displayen och sätta på en nattlampa i enheten i barnrummet. Denna produkt har även en kommunikationsfunktion som gör att man kan tala till sitt barn via enheten.

Detta är en bra och lättanvänd babyvakt som känns exklusiv och kvalitativ. Den har en mängd olika funktioner för larm, som ljus, ljud och vibration som man kan ställa in efter sina egna preferenser.

3. CAPiDi Babyvakt

 • Enkelt att komma igång
 • Lång batteritid
 • Inbyggd nattlampa

Detta är en produkt som vunnit en del utmärkelser och vi kan förstå varför. CAPiDi Babyvakt är en snygg och väldigt användarvänlig liten produkt som gör livet i barnfamiljen lite enklare. Vi gillar hur lätt det är att komma igång att använda den direkt utan att behöva läsa någon tung manual. När man sätter på enheterna så hittar de varandra direkt utan någon komplicerad sökprocess.

Denna produkt har ljud-, ljus- såväl som vibratorfunktion när den larmar om att något är fel. Det finns en mängd inställningar som gör att man kan anpassa den till just din familjs behov. Båda enheterna har varsitt batteri så att man kan använda dem oberoende av strömkälla. Vi är imponerade hur länge enheterna klarade sig utan att laddas, de stod pall betydligt längre än de flesta andra babyvakter vi testat!

4. Topcom Digital Babymonitor

 • Bra bildkvalitet och zoom-funktion
 • Inbyggda vaggvisor
 • Bra pris

Om man förutom att höra sitt barn även föredrar att kunna se barnet via sin babyvakt är detta en produkt vi varmt rekommenderar. Detta är en produkt av hög kvalitet som faktiskt inte kostar mycket mer än många av de produkter som bara erbjuder ljudfunktion.

Kameran i babyenheten har mörkersyn så att man kan se sitt barn närhelst man känner att man vill kolla upp att allt är ok. Självklart har den även en sensorfunktion som aktiverar kameran när barnet börjar gråta. Både ljud och video håller hög kvalitet, man kan till och med zooma in med kameran om man vill ta en närmare titt.

En gullig detalj hos denna babymonitor är att man kan sätta igång nattlampa och även vaggvisor på distans om barnet har svårt att sova. Självklart kan man även själv prata med barnet via enheten om det är det enda som lugnar. En bra funktion är även temperatursensorn, så att man kan se att de varken är för varmt eller för kallt i rummet.

5. Motorola AM21 

 • Billigast
 • Trådlös, går på batterier
 • Funktionell

För den som vill ha enklast möjliga babyvakt, men som ändå är pålitlig och tålig så har vi här den perfekta produkten. Denna babyvakt från motorola är riktigt billig, utan att för den skull ge avkall på funktionen. I denna produkt har man skippat mycket av det finlir som finns i de lite dyrare babyvakterna.

Trots sin enkelhet så har Motorola lyckats klämma in allt man behöver. Denna babyvakt har en sensor som sätter på mikrofonen när ljud hörs i barnrummet. Förutom ljudet så tänds även varningslampor på föräldraenheten, något som gör att det är i princip omöjligt att missa. Denna enhet har lite kortare räckvidd än några av de dyrare produkterna på marknaden. Dock så säger babyvakten till så fort den tappar sändningen så man behöver aldrig vara orolig för att den inte fungerar som den ska.

Tänk på detta innan du gör dit köp

Det finns många olika babyvakter och babymonitorer på marknaden. Det finns också olika system och tekniker för att övervaka så att allt står rätt till med barnet. Innan du gör ditt val så kan det vara bra att noggrant tänka över vilka behov du har. Det kan också vara bra om det finns några speciella förutsättningar i hemmet eller familjen som du bör anpassa dig efter när du väljer rätt produkt för just er.

Det kan också vara bra att fundera på vilka funktioner ni inte alls är intresserade av. Att kunna välja bort produkter gör att man kan spara pengar. Att välja bort funktioner man inte behöver kan också göra att man tillslut väljer en produkt som är enkel att hantera, utan onödiga inställningar och funktionalitet.

Det är också dumt att snåla, för att sedan upptäcka att man saknar någon funktion. I vårt tycke så blir det oftast billigast och bäst att satsa på en hög kvalitet redan från början. En allt för billig babyvakt kan visa sig vara svår att komma överens med, i värsta fall kan den även gå sönder med tiden.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se