Bästa badbaljan: Bäst i test 2024

Att bada sin bebis eller yngre barn blir mycket lättare med en bra badbalja. En bra badbalja hjälper till att hålla barnet fixerad i rätt position så att tvättningen går smidigt. Idag finns ganska avancerad badbaljor som bland annat är ergonomisk utformade och som indikerar vattentemperatur. Vi har granskat och testat en mängd badbaljor och tagit fram de vi tycker är allra bäst. Vi har valt ut några riktigt bra badbaljor ur lite olika prisklasser. För mer tips om hur man bäst badar sin nyfödda bebis, se denna artikel från Karolinska.

De 5 bästa badbaljorna 2024

1. Skip Hop Moby Badbalja

 • Charmig design
 • Bästa sitsen
 • Växer med barnet

Skip Hop Moby är är en riktigt smart badbalja som nog är den bekvämaste vi testat, både för barnet och den vuxna. Barnet sitter i denna balja i ett säte som gör att barnet sitter väldigt bekvämt men samtidigt helt fixerat. Sittposition underlättar för föräldern eftersom man kommer åt att tvätta barnet samtidigt som man inte behöver hålla i barnet.

Det integrerade stödet är gjort av mesh och kan ställas om så att det passar barnets ålder. I åldern nyfödd till 3 månader är stödet ett liggstöd. När barnet sedan är mellan 3 och 6 månader så förvandlar man det till ett sittstöd. När barnet blir äldre än 6 månader kan man ta bort sittstödet och fortsätta använda baljan tills dess att barnet växt ur den.

I designprocessen av denna badbalja tycks man ha tänkt på det mesta, den har smarta halkskydd, den är fri från farliga ämnen som pvc och ftalater och den har en praktisk krok som gör att man kan hänga upp den för effektiv förvaring. Baljan är också lätt att tömma på vatten tack vare den inbyggda proppen.

2. Stokke Flexi Bath

 • Hopfällbar
 • Visuell temperaturindikator
 • Halkskydd

Är en alldeles utmärkt lösning för alla som inte har obegränsat med plats hemma. Denna badbalja går nämligen att vika ihop mellan användningarna, vilket gör att den nästa inte tar någon plats alls när den ska förvaras. Designen gör därför även denna badbalja mycket lämplig att ta med på resan.

Denna balja har ett effektivt halkskydd i botten som gör att bebisen hålls säkert på plats. En rolig detalj är även att proppen i botten ändrar färg beroende på vattentemperatur, därför kan man rent visuellt se när vattnet är för kallt respektive för varmt. Denna badbalja är lämplig redan från födseln upp till 4 års ålder. Stokke har även en lite större modell av denna balja som går att använda ännu längre upp i åren.

3. BabyDan Hopfällbar Badbalja 100L

 • Hög kvalitet
 • Går att trycka ihop för enkel förvaring
 • Sittpall ingår

Denna badbalja från välkända BabyDan är en riktig kvalitetsbalja som är helt fri från ftalater. Babaljan står på en stabil ställlning. När man är klar med baljan kan man vika ihop ställningen och trycka ner hela baljan så att den blir platt, på detta sätt blir baljan enkel att stoppa in i garderoben eller att ta med på resan.

När vattnet får en temperatur på 37 grader ändrar den lilla proppen i baljan färg för att informera föräldern. Det vi gillar med denna balja är hur mycket man tänkt på ergonomin. När barnet sitter i baljan får de en perfekt sittställning för att sitta bekvämt och för att kunna bli tvättad. En bonus är även att det medföljer en liten pall med sugproppar som kan placeras i badkaret för att barnet ska komma högre upp.

Detta är en stabil produkt av hög kvalitet som kommer hålla länge.

4. OKBaby Badbalja Onda

 • Liten och smidig
 • Bra integrerat stöd
 • Mikroinkapslad termometer

Detta är en liten och smidig badbalja för bebisen. Denna badbalja har sugproppar under och är så liten och smidig att den går att ha i badkaret eller duschen för smidig hantering. Baljan har ett gjutet säte för bebisen som gör att den fixeras i precis rätt position. Sätet är en stor fördel jämför med andra baljor, där man hela tiden kan behöva hålla i och vakta bebisen så att den inte ska glida runt i baljan.

Ytterligare en fördel med denna balja är att den har en inbyggd termometer så att man inte behöver tveka över när temperaturen är precis lagom. Termometern är mikroinkapslad och därmed skyddad från både vatten och stötar. Denna produkt har ett integrerat liggstöd där babyn ligger bekvämt i alla lägen. Här finns även ett stöd mellan benen som gör att babyn inte kan glida ner.

5. Beemoo Care Badbalja

 • Billig
 • Rymlig

Till sist kunde vi inte låta bli att ta med denna badbalja från Beemoo på vår lista. Detta är varken den bästa eller den snyggaste badbalja, men den har ett pris som gör den väldigt attraktiv. Fördelarna med denna badbalja är att den är rymlig, den är lätt att tömma genom avtappningshålet i botten. Baljan passar även med de stativ som tillverkaren säljer separat. Med stativ till får man som vuxen en väldigt bekväm arbetsställning när man ska bada sitt barn.

Denna balja känns något plastig men med tanke på hur överkomligt priset är på denna produkt så kan vi egentligen inte klaga på något. Detta är en bra balja som barnet sitter bekvämt i.

Några tips inför första badet

Man kan behöva bada babyn några gånger innan man som nybliven förälder känner sig riktigt bekväm. Det finns många saker man måste tänka på och som nybörjare är det naturligt att känna sig lite fumlig och osäker. Det finns dock några saker man kan förbereda för att badet ska gå så smidigt som möjligt.

Lägg fram allt du behöver

Att förbereda sig genom att ta fram alla saker man behöver innan man börjar bada barnet kommer hjälpa en hel del. Genom att lägga alla saker du kommer behöva under, och efter, badet så kan du slappna av när badet väl är i full gång. Att lämna babyn ensam i badet för att du glömt något är inget alternativ, därför blir hela processen bra mycket smidigare om alla saker finns på plats redan från början.

Tvätta i rätt ordning

Börja med att tvätta barnets ansikte först, jobba dig sedan ut till resten av huvudet. Öronens alla veck kan exempelvis vara ett ställe där du kan behöva lägga lite extra tid. Därefter kan man gå vidare till att tvätta under haka och på halsen. Man kan behöva lyfta upp huvudet lite grann för att kunna komma åt ordentligt. Samma sak gäller med armar och armhålor, här gäller så klart att både du och babyn har lite tålamod. Gå varsamt fram så att babyn inte tröttnar på behandlingen redan tidigt i badet. Det man tvättar allra sist är rumpan. Ett tips kan även vara att tvätta eller torka av rumpan lite extra redan innan man sätter babyn i badet, detta för att undvika att vattnet blir smutsigt.

Ju enklare desto bättre

Att tvätta en bebis kräver inte alls lika många olika produkter som vi vuxna kanske fördrar att använda när vi tar ett bad eller en dusch. Faktum är att de sorters tvålar, duschcremer eller schampoon som vi själva använder förmodligen skulle vara mycket skadliga för babyns känsliga hud. Babyolja är egentligen den enda produkt du behöver använda för att få barnet rent. Oljan är väldigt mild och mjukgör samtidigt som den gör rent. Man kan även använda sig av en tvättlapp eller en mjuk handduk när man tvättar babyn, men egentligen går det lika bra att använda dina egna händer.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se