Bästa badstolen/badstödet: Bäst i test 2024

badstol

Det finns en mängd olika produkter som utgör hjälpmedel för dig och din baby när det är dags att ta ett bad. Lite beroende på behov samt även barnets ålder kan man välja att satsa på en badstol eller kanske ett så kallat badstöd.

Badstolen underlättar en hel del för oss föräldrar då man hela tiden slipper hålla i barnet i badet, detta avlastar ryggen och gör att både du och barnet kan slappna av. Viktigt att tänka på är att även om badstolen avlastar oss som föräldrar så måste vi såklart tänka på att aldrig lämna babyn ensam i badet.

De 5 bästa badstolarna 2024

Vi har granskat en mängd badhjälpmedel som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut våra fem favoriter i kategorierna badstolar och badstöd. En bra badstol ska självklart vara säker att sitta i, den ska även vara bekväm och stödja barnets kropp på ett ergonomiskt sätt. Det är även en fördel om badstolen har detaljer som barnet kan leka med. En bra badstol ska så klart även hålla en hög kvalitet så att den håller sig fräsch och fin över tid.

1. OKBaby Badstol Flipper Evolution

 • Bäst i test
 • Sitter säkert på plats oavsett hur mycket barnet rör sig
 • Mjuk och bekväm sits
 • Högsta kvalitet
 • Snyggast

Detta är förmodligen den bästa badsitsen vi testat. Detta är en riktig kvalitetsprodukt som är rejält stabil. Denna stol sitter praktiskt taget orubbligt fast i badkaret när man väl fäst den med hjälp av de fyra stora sugpropparna. Självklart kan vi som vuxna enkelt montera bort stolen när den är klart, men att barnet skulle rubba denna stol tar vi för omöjligt. Detta är en snygg och ergonomiskt utformad badstol där den lilla pojken eller flickan sitter som en kung eller drottning i badet. Själva sitsen är mjukt stoppad, något som gör att barnet kan sitta bekvämt utan att bli kinkig.

Stolen är designad för barn mellan 6-15 månader eller max 13 kg. Denna modell finns i flera olika fina färger. Vi gillar särskilt det faktum att den är så pass mjuk, det gör den förmodligen bekvämare att sitta i än någon av konkurrenternas modeller. Denna stol kostar någon eller några hundralappar mer än budgetmodellerna på marknaden men vi tycker att det är väl värt att spendera de extra pengarna för en kvalitetsprodukt som denna.

2. Thermobaby Aqua

 • Bra kvalitet
 • Relativt billig
 • God ergonomi
 • Enkelt att rengöra

Detta är är en relativt billig men ändå mycket bra badstol från franska kvalitetstillverkaren Thermobaby. Trots sin enkla design så är den väldigt ergonomisk. Det höga och böjda ryggstödet gör att barnet sitter bekvämt och helt upprätt i stolen. Även armstödet ger bra stöd och ser till att babyn sitter helt säkert.

En detalj vi gillar på denna stol är de roliga roterbara leksakerna som sitter längst fram. Leksakerna erbjuder distraktion gör badet till en ännu roligare roligare upplevelse. Självklart sitter leksakerna stabilt kvar på plats hur mycket man än skulle snurra eller leka med dem.

Denna badstol är tillverkad av stabilt polypropylen, den är därför mycket enkel att rengöra då smuts inte har han chans att bita sig fast på den glansiga ytan.

3. Stokke Flexi Bath

badstöd
 • Snygg design
 • Lätt att komma åt
 • Hög kvalitet

Detta är ett stilrent och snyggt badstöd som är anpassad för att passa barnets naturliga kroppsform. Denna modell passar för nyfödda upp till åtta månaders ålder. Självklart måste man som vuxen hela tiden ha uppsikt över sitt barn när han eller hon sitter i stolen. Maxvikt är 8 kg.

Som alltid kommer de snyggast designade produkterna från Stokke. Detta är ett badstöd som man inte behöver skämmas för att ha stående synligt i badrummet, snarare blir det en snygg inredningsdetalj. Funktionen är det heller inget fel på. Tack vare att designen är så öppen så är det lätt att komma åt och tvätta sitt barn i badet. Detta stöd passar perfekt till Stokkes egna badbaljor.

4. Kaxholmen Badstöd

Detta är en snyggt strömlinjeformad badstol som passar perfekt i Kaxholmens badbaljor men även i andra badbaljor och badkar. Eftersom stolen har flertalet anti-halksugfötter så kan den stå på de stå på alla typer av underlag och ändå stå stabilt. Barnen sitter både säkert och bekvämt i denna stol samtidigt som vi föräldrar får händerna fria.

Detta är en av de snyggast badstolarna vi sett, lyckligtvis är den också väldigt funktionell. Tack vare stolens design långa design passar den bra oavsett storlek på barnet. Finns i två olika färger.

5. Aquaduck Bath Chair White

 • Barnens favorit!
 • Gör badet roligare
 • Stabil och säker

Detta är en söt och riktigt underhållande badstol. Tack vare ankorna längst fram är den barnens favorit! Genom att klämma på ankorna kan man få dem att spruta vatten. Tack vare att stolen är så underhållande är det lätt att få barnet att ta ett bad närsomhelst!

Detta är en stabil stol som barnet sitter upprätt i. Tack vare att barnet sitter upprätt på plats med hjälp av de höga stöden finns det ingen risk att han eller hon tar sig ur stolen. Undertill sitter fyra starka sugproppar som fixerar stolen på underlaget, exempelvis i hemmets badkar.

Att tänka på

Tänk alltid på att noggrant läsa manualen till din nya produkt. Det är så klart viktigt att stolen används så som den är avsedd och att man fäster den ordentligt i underlaget innan användning. Om produktens säkerhetsföreskrifter inte följs så är det inte alls säkert att den uppfyller de höga säkerhetskrav som utlovas.

Viktigt att åter igen poängtera är så klart också att små barn aldrig ska lämnas ensamma i badet, oavsett om de sitter i en badstol eller inte. Som vuxen är det viktigt att vi hela tiden har uppsikt över barnet då man aldrig vet om något oväntat kommer inträffa.

Viktigt att tänka på när man ska bada sin baby är att ha koll så att vattnet inte blir för varmt. Babyns hud är mycket känslig och man kan därför inte ha alls lika varm temperatur på vattnet som vi vuxna föredrar när vi själva badar. En lagom badtemperatur för babyn är kroppstempererat vatten.

Bra för både barn och förälder

En badstol gör nytta både för barnet och för oss föräldrar. Att sitta i stolen är både bekvämt och avslappnande för barnet. Att stressa upp barnet i samband med bad är något man såklart bör undvika till varje pris. Badet ska förknippas med något härligt och problemfritt för barnet. Genom att sitta i en bekväm stol så känner sig barnet tryggt och avslappat när han eller hon ska badas.

För oss vuxna är detta hjälpmedel verkligen till nytta för både kropp och sinne. Badstolen avlastar ryggen och gör att vi slipper sitta på huk vid badet. När barnet sitter bekvämt så kan både vi och den lilla slappna av. Många barn blir faktiskt lugnare och mer avslappnade även efter badet!

Se gärna även vår artikel om badbalja bäst i test.

Äldre recension

Maltex Badstol Zebra

Detta är en billig och okomplicerad badstol som passar bra i vilket hem som helst. Att stolen har ett lågt pris gör ju inte heller saken sämre. Denna badstol har en lutande position som gör att barnet sittligger i badkaret och därför hålls säkert på plats. Insidan är även belagd med en halkfri matta som gör att babyn inte riskera att glida av stolen.

Denna produkt är relativt lättviktig, något som gör den enkel att hantera, och att ställa undan när den inte används. Trots att stolen är tunn är den gjord av robust plast som förmodligen aldrig kommer gå sönder. Stolen är glädjande nog helt fri från BPA.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se