Bästa bälteskudden: Bäst i test 2020

bälteskudde

Vi har granskat och testat en stor mängd bälteskuddar och valt ut de vi tycker är bäst just nu. Nedan listar vi fem kuddar som klarar sig bäst när vi sammanvägt faktor såsom, kvalitet, stabilitet och pris.

De 5 bästa bälteskuddarna 2020

1. Vitkobb Booster seat with beltclip

 • Ergonomisk och extra mycket stoppning
 • Bältesjusterare ingår
 • Tvättbar klädsel

Detta är en väldigt lättviktig kudde som är smidig att bära och ta med på resor. Trots sitt låga vikt så är kudden även riktigt bekväm, till exempel så har den extra mycket stoppning jämfört med de flesta andra kuddarna på marknaden. Det märks att tillverkaren har lagt stor fokus på ergonomin när de tog fram denna kudde då form och sittkomfort är i toppklass.

Positivt med denna kudde är att tyget går lätt att ta av så att man kan tvätta det, vilket gör att kuddens livslängd blir längre med tanke på att bälteskuddar lätt blir lite solkiga efter en periods användande.

Med kudden kommer en lite bältesjusterare som är väldigt praktisk. Justeraren gör att man kan ställa in höjden på bilbältet så att det passar barnet perfekt. Det är själva bältesdelen som ligger över barnets bröst som man trär i i den lilla justeraren, sen kan man anpassa längden på denna så att bältet inte hamnar på ett obehagligt ställe, som exempelvis mot halsen. Denna kompetenta lilla bälteskudde passar för barn som väger mellan 15 och 36 kg.

2. BubbleBum Bälteskudde

 • Uppblåsbar
 • Hög kvalitet
 • Lätt att ta med på resor

BubbleBum är en bälteskudde som är väldigt smidig att ta med, nu finns ingen ursäkt att låta barnet åka bil utan kudde, även om man är på resa. Detta är en uppblåsbar kudde av hög kvalitet. Eftersom den tar så lite plats så kan man enkelt ta med den när man är på semester eller ska åka taxi eller annan bil som inte är ens permanenta. Kudden väger mycket lite och det medföljer en praktisk väska att förvara och bära den i. Kudden behöver inte bara användas i bilen utan kan även användas i rent praktiska ändamål, som på bion eller vid matbordet om barnet behöver komma upp en bit i höjd.

Denna kudde är väldigt bekväm att sitta på. Förutom uppblåsbara delen så har kudden en mjuk del av memoryskum, detta gör att man kan använda kudden även när den inte är uppblåst, bara att man inte kommer upp lika högt. När barnet blir större så kan man därför låta bli att blåsa upp kudden alls.

3. Graco Booster Bälteskudde Deluxe

bilbälteskudde
 • Robust
 • Tjock med mycket stoppning
 • Mugghållare

Graco Booster Bälteskudde Deluxe är som man hör på namnet en lyxversion av en bilbälteskudde. Positivt med denna kudde är att priset bara är knappt någon hundralapp dyrare än de flesta standardkuddar vi testat.

Detta är en bälteskudde där barnet sitter som en kung eller drottning. Stoppningen är rejäl och den formar sig efter den som sitter på den. I övrigt är kudden väldigt stabil och robust. En rolig detalj är att kudden har hela två stycken mugghållare. Passar för barn som väger mellan 15 och 36 kg. Ett plus är att klädseln är avtagbar och tvättbar. Ytterligare en detalj vi gillar på denna bälteskudde är de stora bälteshornen som gör det enkelt att få bältet på plats runt kudden.

4. Fisher-Price Dream Chronos Topo Comfort

 • Mjukast
 • Stor och stabil

Fisher-Price Dream Chronos Topo Comfort är trots sitt långa namn en väldigt okomplicerad traditionell bälteskudde. Detta är en pålitlig, stabil och relativt stor bälteskudde som är väldigt skön att sitta på. Detta är en av de mjukaste kuddarna vi testat. Även om själva sittdynan är mjuk så har kudden en bas som är solid och som gör att barnet sitter tabilt. Själva skalet är gjord av plast, hela stolen är utformad med ergonomi och god sittkomfort i åtanke. De stora bälteshornen går utmärkt att vila armarna på under färdens gång. Klädseln går lätt att ta av och tvätta.

Priset för denna stol är lite högre än genomsnittet bland kuddarna på marknaden. Vi tycker dock att priset kan vara motiverat då detta är en kudde med hög kvalitet som vi tror och hoppas kommer hålla så länge barnet behöver den, och troligen längre än så.

5. Axkid Bälteskudde Mate 

 • Lågt pris
 • Skön

Axkid är en billig bälteskudde som trots sitt låga pris är noggrant testat och uppfyller alla säkerhetskrav. Detta är en lättviktig kudde som är lätt att ta med på resan. För oss som vill ha det allra bästa till barnen kanske i första hand skulle använda denna kudde som en 2a-kudde eller resekudde, men den går även såklart utmärkt att använda dagligen också. Söker man en billig bälteskudde är detta helt klart bästa alternativet vi hittat.

Trots att denna kudde inte har lika mycket stoppning som några av de andra kuddarna i vårt så tycker vi ändå att den känns skön att sitta på. Barnen gillar även de rejäla armstöden som man kan vila armarna på under bilresan. Positivt är också att klädseln går att ta av och tvätta i maskin, dock bara i 30 grader.

När ska man använda bälteskudde?

Bälteskudde kan börja användas från 4 års ålder och användas ända upp till 10-12 års ålder. Användandet av bälteskudde i bilen innebär en betydligt minskad risk för skador vid en olycka. Främst är det allvarliga bukskador som är betydligt större risk för barnet att få om de färdas i bilen utan bilkudde. För att läsa mer om riskerna för barn att färdas utan bälteskudde se NTF.