Bästa barncykeln: Bäst i test 2024

pojke på cykel

Att redan i unga år lära sig cykla är något barnen kan ha stor nytta och glädje av. Genom att cykla tränar man upp balans och motorik. Dessutom ger det mycket självförtroende att kunna cykla på sin alldeles egen cykel.

Att välja cykel kan vara svårt. Eftersom barnen växer snabbt så kan man ibland gå i fällan att köpa en alldeles för billig cykel då man kan kanske känner ovilja att lägga allt för mycket pengar på något som barnet ändå växer ur om något år. Enligt vår erfarenhet så är det ofta en dålig ide att satsa på de allra billigaste modellerna på marknaden. Dessa cyklar håller sällan måttet, de kan vara osäkra och går de sönder i förtid så ställer det bara till en massa problem. Lägg hellre några hundralappar extra så att ni får en bra och pålitlig cykel. En cykel av bra kvalitet kan alltid ärvas vidare bland syskonen eller säljas vidare till andra familjer när barnen vuxit ur dem.

De 5 bästa barncyklarna 2024

Vi har testat en mängd olika cyklar för barn. Nedan har vi tagit fram fem stycken riktigt bra cyklar som vi känner oss trygga med att rekommendera. Cyklarna nedan håller alla en hög kvalitet, samtidigt som de har attraktiva priser. En bra barncykel måste självklart vara säker, stabil, lätt att cykla på, men samtidigt vara rolig och attraktiv för barnen att använda. Vi har valt ut ut cyklar i olika storleksklasser så vi hoppas ni hittar någon som passar just er familj. Lite längre ner på sidan har vi även gjort en liten storleksguide ifall ni känner er osäkra på vilken storlek på cykel som passar bäst.

1. Volare Melody Cykel 16 tum

 • 16 tum
 • Hög kvalitet rakt igenom
 • Lättviktig och smidig
 • Bästa hållbara valet

Detta är en 16 tums barncykel från pålitliga tillverkaren Volare. För oss är det allra viktigaste faktorn (förutom säkerheten) att cykeln håller över tid utan att saker går sönder eller att den tappar i funktion. Det finns helt klart budgetmodeller som är billigare än denna cykel men det är svårt att hitta någon som kommer i närheten av kvaliteten hos Volare Melody. Vi tycker helt klart att det är värt att betala några hundralappar extra för en cykel som denna, som kommer hålla över tid, och förhoppningsvis kunna säljas vidare eller ärvas vidare till småsyskonen.

Denna serie cyklar finns i ett flertal olika häftiga färger. Trots att cykeln känns väldigt stabil så väger den inte speciellt mycket. Lättviktigheten gör att cykeln är oerhört lätthanterad även för de yngsta. Att handtagen i gummi ligger väldigt bra i handen gör inte heller upplevelsen sämre. Alla de tillbehör man kan förvänta sig medföljer med cykeln.

2. Pinepeak Retro City Cykel 20 tum

 • Solid och stabil
 • Slittålig
 • Snyggast
 • Mycket bra värde för pengarna

Det finns inget dåligt vi kan säga om denna cykel från Pineapeak, så bra är den faktiskt. Detta är en robust och kvalitativ cykel, och priset är glädjande nog inte speciellt högt. Här får man en cykel som är byggd för att hålla i längden. Även om funktionen är det allra viktigaste för oss så är det inte direkt en nackdel att denna modell dessutom är riktigt snygg. Pinepeaks cykel har ett läckert retro-utseende som får både barn och vuxna att bli exalterade.

Pineapeaks cykel känns mycket smidig och lätttrampad. Den är robust och är lätt att styra. Eftersom den känns så rejäl så känner man sig också väldigt säker när man cyklar på den.

Denna modell är främst lämplig för barn i åldern 6-8 år. Retro City-cykeln finns dock i flera olika storlekar och mängder av färger. Vi länken till återförsäljaren nedan så kan du själv se alla val.

3. Impulse Premium Commute Cykel 28

 • Brukscykeln
 • Förvånansvärt bra kvalitet för pengarna
 • Bra pakethållare och tillbehör
 • 21-växlad

Detta är en förvånansvärt bra cykel med tanke på priset. Vi blev minst sagt positivt överraskade när vi provade cykeln från Impulse. Detta är en bra brukscykel i det större formatet. Detta är en cykel att växa med och tack vare att den är kvalitativ och slittålig så kommer den kunna vara med sin ägare under lång tid.

Denna modell har breda hjul med dubbelbottnade aluminiumfälgar som gör färden trygg och säker. Alla tillbehör man kan begära av en cykel i denna prisklass kommer med på köpet. Cykeln har exempelvis en pakethållare med tillhörande spännband, en ringklocka, stänkskärmar och ett stöd.

Just denna modell har hela 21 stycken växlar från Shimano. Impulse har dock flera olika varianter av sin cykel, med variationer vad det gäller ramstorlek och antal växlar. Vi kan tipsa om att titta närmare på hela deras utbud då de andra modellerna också ger ett stort värde för pengarna.

4. Pinepeak Jasper Barncykel 12 tum

 • Relativt billig!
 • En bra och säker liten cykel
 • Häftigt utseende!
 • Från 3–4,5 år

Detta är en förvånansvärt billig barncykel från Pinepeak för de allra minsta. Cykeln passar som bäst för 3-4,5 åringar och kommer självklart med stödhjul. Denna cykel har alla de egenskaper som krävs för att den ska slå sig in på vår topplista. Cykeln känns stabil och säker, den är hållbar och den är riktigt prisvärd. Man ska heller inte underskatta det faktum att denna cykel har ett utseende som barnen uppskattar. Genom sitt coola utseende lockar cykeln till massa lek och cyklande.

Denna lilla cykel är för säkerhetens skull utrustad med fotbroms där bak och handbroms på framhjulet. Ingår gör också bra reflexer som ökar synligheten. Cykeln har självklart även ett bra kedjeskydd och en ringklocka ingår också. Det enda som behövs köpas till är en hjälm, sedan är det bara att tuta och köra!

5. Stoy 14” Cykel Vintage

 • Från 3 år och uppåt
 • Häftig retrodesign
 • Tjock och stabil ram
 • Begränsad rörlighet i styret för att förhindra allt för skarpa svängar

Svenska märket Stoy har nästan alltid bland de snyggaste produkterna vi sett, detta gäller även deras kollektion av cyklar. Stoys cyklar har ett härligt retroutseende, de har flera olika modeller och storlekar att välja på. Denna 14 cykel med färgen Pear fastnade vi för direkt. Denna cykel har en rejäl stålram, något som gör den oerhört stabil och hållbar. Vi tycker att en barncykel ska kunna tåla en hel del, därför är det roligt att hitta en cykel av bra kvalitet som verkligen tål att användas.

Denna cykel passar barn från 3 år och uppåt, upp till en maxvikt på 30 kg. Cykel har en snygg och bekvämt vadderad sadel som enkelt går att justera i höjdled. Stödhjul ingår i köpet. När barnet blivit lite äldre och är redo att prova vingarna så kan man enkelt montera bort stödhjulen. Detta är en säker cykel med reflexer, fotbroms, handbroms och stabila däck som ger bra grepp. Vi gillar starkt det faktum att styret har något begränsat rörlighet i ytterlägena, något som förhindrar skarpa svängar och därmed olyckor.

Vilken storlek på cykel passar mitt barn?

Ibland kan det vara bra om man har möjlighet att testköra lite olika cyklar för att se vilken storlek som känns bra för just ditt barn. Nedan följer en generell guide för vilka storlekar som brukar vara lämpliga vid en viss ålder/längd. Tänk på att en springcykel kan vara ett bra första steg för de minsta innan man börjar cykla på en vanlig cykel.

ÅlderLängdHjulstorlek
3-4 åringar90 – 110 cm12″
4-6 åringar105 – 120 cm16″
6-8 åringar115 – 125 cm20″
7-11 åringar125 – 145 cm24″
10 år och uppåt145 – 160 cm26″

Äldre recensioner

Volare Cykel Prime Collection Cross 7 Växlar 26 tum

Detta är en fin cykel med fokus på hållbarhet och kvalitet. Eftersom cykeln är för de lite större barnen, ca 9-12 års åldern så har cykeln en rätt så vuxen design. Cykeln har bra kedjeskydd och stänkskydd, detta i kombination med dess robusta pakethållare gör att det känns som en bra brukscykel att använda dagligen oavsett om man bara leker eller behöver ta sig någonstans.

Denna cykel har alla säkerhetsdetaljer man kan önska sig. Reflexer, lås, lampor och ringklocka. Volare Prime har även handbroms fram och fotbroms bak, något som känns både säkert och bekvämt när man är ute och cyklar med den. Detta är en bra och robust cykel för er som prioriterar kvalitet.

Dino Cykel Freestyle 20 Tum

 • Cool trickcykel
 • 6-8 år
 • Fotstöd fram och bak
 • Styre vridbart i 360 grader

Tack vare denna cykels coola design och överlägsna smidighet kunde vi inte låta bli att ta med den på vår lista. Denna cykel är helt klart de aktiva barnens favorit. Denna cykel är perfekt att använda för att göra olika trick med. Styret på Dino Freestyle går att vrida hela 360 grader! Denna cykel är den snabbaste barncykeln vi testat. Med denna cykel på gatan lär barnens kamrater bli rätt så avundsjuka.

Dino Freestyle har ett bra kedjeskydd, något som så klart är ett måste om man gör många trick. Cykeln har broms bak och fram och reflexer ingår. Vi gillar även skarpt det faktum att den den har fotstöd, både på fram- och bakhulet! Cykeln är lämpligast för barn kring 6-8 år.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se