Bästa bärselen: Bäst i test 2024

Bärsele bäst i test

En bärsele kan vara en riktig räddare som gör livet som småbarnsförälder lite enklare. Bärselen fyller en mängd viktiga funktioner, framförallt gör den livet lite mer praktiskt då man får händerna fria samtidigt som man har full kontroll över sin bebis. Den fysiska närheten som bärselen ger mellan bebisen och dess föräldrar är inte heller att underskatta. Närheten och värmen från förälder gör att barnet känner sig trygg och blir lugnare. Samtidigt får både förälder och barn lättare att knyta an till varandra genom den dagliga fysiska närkontakten.

De 5 bästa bärselarna 2024

Vi har testat och granskat en mängd olika bärselar på marknaden. Nedan följer recensioner av de fem bärselar vi tycker bäst om just nu. En bra bärsele ska vara ergonomisk och fördela barnets vikt på ett bra sätt. Barnföräldrar får ofta problem med exempelvis nack- och ryggvärk när de bär omkring på sina barn. Bärselens viktigaste uppgift är därför att vara skonsam mot bärarens kropp och motverka förslitningsskador. En bra bärsele ska självklart även vara bekväm för barnet och göra att han eller hon känner sig trygg. Samtliga av bärselarna nedan är relativt prisvärda, men de håller framförallt en hög kvalitet som vinner i längden. Vi anser att det är viktigt att bärselen är hållbar och tåligt, dels för säkerhetens skull men även för att de ska hålla i längden. En bra bärsele anser vi ska hålla i många år och även kunna användas till efterföljande syskon.

1. Babybjörn bärsele One

bärsele
 • Bästa bärselen
 • Mycket ergonomisk
 • Extra vadderad där det behövs
 • Extra tunt tyg mellan dig och barnet

Denna bärsele från Babybjörn är helt klart den bästa vi testat. Allt från passform till lätthanterlighet är anpassat till perfektion. Detta är en bärsele av allra högsta kvalitet som man kan lita på. Denna produkt är speciellt anpassad för att vara så skonsam mot kroppen som möjligt.

Bärselen är designad speciellt för att ge så korrekt höftbelastning som möjligt, vilket är tacksam då den typen av skador är vanliga när man bär barnet i bärsele. Över huvud taget sitter denna bärsele väldigt bekvämt på kroppen tack vare att stöden och remmarna är breda, vilket fördelar vikten på ett bra sätt. Remmarna är även tjockt vadderade vilket gör att de känns oerhört bekväma. Samtidigt som ställena där tyngd läggs är bra vadderade så har man tänkt på att göra tyget mellan dig och barnet så tunt som möjligt, det känns väldigt bra att man kommer så fysiskt nära sitt barn som möjligt.

Något vi gillar med denna bärsele är att bärpositionen kan varieras i flera olika varianter med hjälp av enkla omställningar i selen. Flexibiliteten gör att man kan få bebisen i den position som passar bäst för stunden. Variationsmöjligheterna gör också att den långsiktiga användningen blir bättre för kroppen eftersom man kan variera var belastningen blir som störst.

2. Ergobaby 360 Bärsele

 • Prisbelönt
 • Snyggaste designen
 • Smidig att ta på och att ställa om
 • Skönt midjebälte

Detta är en riktigt kvalitativ och ergonomisk bärsele, den är även i vårt tycke den snyggaste bärselen i vårt test. Ergobabys bärsele kan ställas om så att man kan bära barnet i hela fyra olika positioner. Omställningsmöjligheterna är både praktiskt bra men gör även att man sparar på kroppen. Att bära barnet i samma position hela tiden kan ge skadligt slitage på kroppen, genom att medvetet variera bärpositionerna minskar risken för skador och besvär betydligt.

Något vi gillar särskilt mycket på denna produkt är dess breda och väl vadderade midjebälte. Man känner verkligen att det avlastar tyngden på ett jämnt och bekvämt sätt samtidigt som det känns väldigt stadigt och tryggt. Bältet stängs med hjälp av kardborrar, vilket känns betydligt smidigare än de bärselar som har krångligare lösningar. Detta är en prisbelönt produkt som vunnit många internationella utmärkelser, och det kan vi verkligen förstå. Detta är en bärsele med kvalitet rakt igenom, där tillverkaren tycks ha tänkt på varenda liten detalj.

3. Najell bärsele Original vol 2

 • Magnetiska knappar
 • Går att stänga och öppna med bara en hand
 • Extra luftig sele som känns sval nästan jämt

Bärselen från Najell är förmodligen en av de mest lätthanterliga vi har testat. När man har småbarn så är det alltid mycket man ska klara av att göra på en och samma gång, därför kan man inte nog uppskatta produkter som gör vardagen lite enklare. Alla spännen på denna sele är superlätta att hantera. Flera av fästpunkterna har magnetiska lås som går att hantera med bara en hand, därför har man alltid andra handen fri till att hålla i sin bebis.

Denna bärsele har, precis som några av våra andra toppval, möjlighet att ställas om så att man kan bära bebisen i fyra olika positioner. Variationsmöjligheterna gör att man kan undvika belastningsskador men de har även en rent praktiskt dimension.

Denna bärsele har ett speciellt tunt tyg som verkligen andas. Att bära denna bärsele känns därför luftigt även när det är varmt, vilket är tacksamt då vi testat en del bärselar som kan kännas som klistrade mot kroppen efter ett tag.

4. Lillebaby Complete

 • Anpassad för lite äldre barn
 • Temperaturreglerande panel
 • Avlastar kroppen även vid stor vikt

Detta är en lyxigare bärsele för er som vill ha det allra bästa. Detta är en riktigt robust bärsele som kommer hålla hur länge som helst. Sömmar är förstärkta och hur mycket man än drar och sliter i den så finns det inget som har någon som helst tendens att lossna eller ta skada. Om man ska bära ett tungt barn så måste bärselen hålla en väldigt hög standard eftersom de extra kilona lätt kan orsaka förslitningsskador på föräldern som bär. Lillebaby har så klart tänkt på dessa risker och designat en bärsele som är nära perfektion rent ergonomiskt sett. Denna bärsele är ytterst bekväm att bära. Remmarna och stöden fördelar vikten jämnt över kroppen, det känns bra att bära barnet även en längre tid.

En av selens stora fördelar är dess temperaturreglerande panel som särskilt hjälper till att hålla en sval känsla även under de varmare dagarna. Vi gillar även den stora fickan på framsidan, här finns plats för många av de saker man behöver nära till hands som småbarnsförälder.

5. Kuori Comfort

 • Billig
 • Bra för resan
 • Lättviktig och platsbesparande

Detta är en enklare bärsele för dig som vill ha en riktigt billig bärsele eller en bra och bärbar bärsele till resan. Trotts sitt slimmade utseende så klarar denna produkt av en vikt på 3,5-20 kg. Denna bärsele är tillverkad av 100% bomull och känns mjuk och skön mot kroppen.

Självklart kan denna produkt inte mäta sig med de bärselar som kostar två till tre gånger så mycket. Detta är nog dock inte heller tanken. Detta är ett bra komplement till alla som behöver en extra bärsele eller en lättviktig och platsbesparande produkt som är smidig att ta med sig när man är ute och reser. Med på köpet får man dessutom en fin liten väska till bärselen.

Detta är en bra och mångsidig produkt som går att bära på flera olika sätt beroende på vad som passar användaren allra bäst.

Äldre recension

Moby 2-in-1 Bärsele & Hip Seat

Detta är den billigaste bärselen i vår lista. Mobys produkt kan inte riktigt mäta sig med de lite dyrare varianterna vi testat här. Dock ska sägas att detta ändå är en förvånansvärt bra bärsele med tanke på vad man får för pengarna. Rent ergonomiskt sett har vi inga invändningar mot denna sele, den känns faktiskt riktigt bra och avlastande mot kroppen. Efter veckor av användande känner vi inte av några som helst problem med belastningen som bärandet oundvikligen ger.

Det är främst om man känner på bärselen man upplever att tyg med mera är av en lite lägre kvalitet än de lite dyrare bärselarna vi skriver om här. Dock så känns produkten som helhet väldigt hållbar, säkerhetsmässigt känns den som ett bra val.

En fördel med denna produkt är att den kan användas både som bärsele och som höftsäte. Själva sätet är väldigt vadderat och gör att barnet sitter bekvämt. En rolig detalj som vi uppskattar är att det finns en liten UV-huva i frontpanelen som man kan fälla fram för att skydda barnet mot solens skadliga strålar.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se