Bästa bärsjalen: Bäst i test 2024

bebis i aldoria baby bärsjal

En bärsjal kan verkligen göra att man kommer närmare sitt barn, både fysiskt men även känslomässigt. Faktum är att studier visar att den fysiska närheten till sin bebis verkligen kan ha stor betydelse för barnets allmänna utveckling och hur väl han eller hon knyter an till sina föräldrar.

Det finns självklart en mängd olika typer av bärsjalar där ute. Det finns olika material, men även design på dessa produkter. Vissa bärsjalar knyter man själv medan andra är färdigknutna och därmed väldigt lätta att ta på. Vad man föredrar kan självklart vara högst individuellt. Vi gör en ansatts för att guida dig till de bärsjalar vi tycker är bäst.

De 5 bästa bärsjalarna 2024

Vi har testat och granskat en mängd olika bärsjalar. Nedan recenserar vi de fem produkter vi tycker allra bäst om just nu. En bra bärsjal ska ha en hög kvalitet, vara säker och hållbar. En bra bärsjal ska också vara lätt att sätta på och ta av. Precis som med en bra bärstol måste även bärselen vara ergonomisk och inte belasta kroppen på ett dåligt sätt. För oss är även en viktig faktor att man kommer nära barnet utan en massa tyg emellan dig och den lilla. Vi har tagit med produkter som är färdigknutna såväl som de som man knyter själv. Båda typer har sina respektive fördelar och nackdelar. Läs gärna mer nedan för att bilda dig en uppfattning om produkterna vi testat.

1. Najell Bärsjal

bärsjal
 • Färdigknuten
 • Bra tyg av Oeko-tex standard
 • Hud mot hud

Detta är en bärsjal som känns relativt tunn (vilket gör att man får mysig fysisk närkontakt med barnet) men som samtidigt känns väldig stabil och säker. Tyget är högkvalitativt och av Oeko-tex standard, och det känns precis lagom stretchigt.

Denna produkt är färdigknuten, vilket sparar enormt mycket tid jämfört med sjalar man måste knyta själv. Eftersom Najell är färdigknuten så är den lika lätthanterlig som vilken bärsele som helst, då med skillnaden att den har fördelarna hos en bärsjal. Något vi dessutom gillar mycket med denna produkt är att den täcker både framsida och baksidan vilket gör att man kan vara naken under, och på så sätt komma hud mot hud med sin bebis.

Detta är en snygg och väldigt användbar bärsjal som fungerar lika bra att ha på sig hemma som i mer offentliga miljöer.

2. Aldoria Bambu Soft

 • Luftig och sval, leder bort värme
 • Kan även användas vid amning
 • Allergivänlig bambutrikå

Denna bärsjal från Aldoria Baby är en av de skönare vi testat. Den är också en av dem som känns mest sval och luftig. Denna produkt har ribbat tyg på utsidan, något som sägs leda bort värme väldigt effektiv. På insidan är tyget lent och mjukt.

Denna bärsjal knyter man själv, något som kan vara lite klurigt med vissa produkter. Vi tycker dock att Aldoria har lyckats bra med att göra en så enkel och lättknuten bärsjal som möjligt. Det finns en markering i sjalen som underlättar genom att ge ledning på hur man ska knyta den.

Detta är en snygg och sval bärsjal av god kvalitet som vi verkligen kan rekommendera. Denna produkt är särskilt designad för att även kunna användas vid amning. Nämnde vi förresten att råmaterialet kommer från bambu, både miljövänligt och naturligt antibakteriellt!

3. Baby K´tan bärsjal Active

 • Leder bort fukt och svett
 • Fördelar vikten jämt, skonsam mot kroppen
 • Enkel att ta på sig

Denna produkt är som en blandning mellan en bärsjal och en bärsele, man får det bästa av två världar helt enkelt. Det är nästan lika lätt att sätta på sig denna bärsjal som det är att sätta på sig en helt vanlig tröja, smidigt och tidseffektivt!

Denna bärsjal har ett tyg som förutom att det känns skönt mot huden är väldigt bra på att transportera bort svett och fukt. Sjalen känns hela tiden fräsch och luftig. Denna produkt består endast av tyg, den känns därför mjuk överallt, inga dragkedjor eller liknande som kan skava.

Något vi verkligen gillar med denna bärsjal är hur skonsam den känns mot kroppen, här har tillverkaren tänkt till. När man bär sin bebis så känns det som att vikten fördelas jämnt över hela överkroppen. Denna bärsjal känns därför som en befrielse om vi jämför med några andra produkter vi testat som bidragit till värk i bland annat axlar.

4. Ergobaby Aura

 • Enkel att knyta
 • Billig
 • Stretchigt material

Detta är en av de billigaste bärsjalarna vi har testat, glädjande nog är det också en av de bättre. Denna bärsjal knyter man själv, vilket har sina för och nackdelar. Att knyta sjalen själv gör att man kan individanpassa den och även bära den på flera olika sätt. Nackdelen med att knyta själv gör att det tar lite längre tid att ta på sig den. Vi tycker dock efter otaliga knytningar att denna bärsjal är riktigt smidig när man väl lär sig den. Tillverkaren har designat sjalen så att den ska vara lätt att knyta, även för en nybörjare.

Tyger på denna sjal känns luftigt men samtidigt stretchigt och rejält. Vi tror att man kommer kunna använda denna produkt under lång tid innan den känns sliten. Positivt är även att sjalen går att tvätta i maskin, som alla småbarnsföräldrar vet kan ju prylar som denna snabbt bli solkiga. Bärsjalen ger för övrigt ett bra stöd och gör att man kommer riktigt nära sitt barn.

5. Coracor Bärsjal

 • Högsta kvalitet
 • Passar alla
 • Snygg

Detta är en bärsjal av toppkvalitet av ekologisk bomull som passar alla. Faktum är att man även blandat i lite elastan i textilen för att göra den mer följsam, något som bevisligen har fungerar bra. Denna bärsjal sitter perfekt på nästa vilken kropp som helst. Produkten är stretchig och anpassar sig efter kroppens form så att man kommer så nära sitt barn som möjligt samtidigt som man känner sig fri när man rör på sig.

Tyget i denna sjal är lite tjockare än i många andra produkter vi testat. Vi tycker att detta är positivt då sjalen ser till att varken du eller dit barn fryser. Samtidigt har vi aldrig upplevt att sjalen blivit för varm utan det känns verkligen som tyget andas på ett bra sätt. Denna sjal kostar lite mer än många produkter där ute, vilket egentligen är dess enda nackdel. Dock så tycker vi att den är väl värd sina pengar. Om du vill ha en bärsjal av högsta kvalitet är detta ett mycket bra val.

Denna fina bärsjal finns i flera olika versioner, både med mönster och enfärgade.

Vilka är fördelarna med att använda en bärsjal?

När babyn är nyfödd behöver den mycket närkontakt med sina föräldrar. Genom att skaffa en bärsjal kan man ha händerna fria samtidigt som man samtidigt kommer mycket nära sin baby. På detta sätt kan man göra annat medan man samtidigt finns där för sin baby. Bärsjalen skapar också en omslutning och ett litet lätt tryck mot babyns hud, något som tycks vara viktigt för babyns välmående. Närheten och omslutningen skapar en trygghet som är ett basalt behov hos den nyfödda och dess vidare utveckling.

Jämfört med en bärsele så känns bärsjalen mycket mer intim och nära. När man är hemma så är en bärsjal definitivt att föredra då den känns mjukare, lättare och skönare.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se