Bästa bärstolen: Bäst i test 2023

vandring med bärstol

Många föräldrar känner nog att fjällvandringar eller långa vandringar i skog och mark inte riktigt är aktuella innan barnen själva är stora nog för att kunna gå längre sträckor för egen maskin. Faktum är dock att det finns så bra hjälpmedel att få att man faktiskt kan bära sitt unga barn på ryggen utan att det behöver bli en allt för stor belastning.

De 5 bästa bärstolarna 2023

Vi har testat ett antal bärstolar som finns på marknaden just nu. Nedan recenserar vi de fem produkter vi tycker är allra bäst för tillfället. En bra bärstol måste, precis som en bra bärsele, vara ergonomisk, den måste vara skön för barnet att sitta i och framförallt för dig som vuxen att bära. Bärstolarna nedan lyckas alla väldigt bra med att fördela vikten på ett sätt som är skonsamt för kroppen och som faktiskt gör att man inte känner att man bär upp så mycket vikt som man de facto gör.

Vi har försökt välja ut bärstolar i lite olika prisklasser så att det ska finnas något för alla. De två översta produkterna i listan är dyrast och är kanske bäst lämpade för dem som planerar att vandra mycket. Planerar man inte allt för många och långa vandringar tycker vi det kan duga bra med de lite billigare modellerna. Klicka gärna på prisjämförelselänkarna längre ner för att se aktuella priser.

1. Vaude Shuttle Premium

 • Överlägsen kvalitet
 • Skön för barnet att sitta även längre tid
 • Lättillgängliga och rymliga fickor

Detta är en bärstol av av absolut högsta kvalitet som går att användas till vardags men även till mer äventyrliga strapatser. Om vi skulle gå ut på en längre vandring så är detta tveklöst den bärstol vi skulle välja att ha med oss på resan. När man är ute på en längre och mer utmanande vandring måste man kunna lita på att utrustningen håller måttet. Denna bärstol är väldigt stabil och tyget och alla detaljer känns väldigt hållbara hur mycket man än sliter i dem.

Barnet sitter väldigt bekvämt i det vadderade sätet, något som möjliggör att man kan gå länge utan klagomål. För oss vuxna som bär är denna utrustning också mycket bekväm som tur är. Axelremmar och midjebälte är väl vadderade och fördelar vikten på ett bra sätt som känns skonsamt för kroppen.

Något vi gillar speciellt mycket med denna produkt är hur smidiga fickorna på ryggsäcken är. Fickorna är många och rymliga, de är även väldig lättillgängliga att komma åt från utsidan.

2. Thule Sapling bärstol

 • Mycket anpassningsbar
 • Skonsam mot kroppen
 • Avtagbar ryggsäck ingår
 • Utfällbart solskydd

Detta är en bärstol av hög kvalitet från välkända tillverkaren Thule. Denna bärstols stora styrka finns i dess flexibilitet. Trots att det finns mängder med remmar och justeringar att göra så är dem alla väldigt lätthanterliga, vilket så klart är positivt då man inte vill lägga en massa tid på att ställa in produkten varje gång. Det faktum att det går att justera denna produkt som man önskar gör bland annat att man kan välja hur nära kroppen man vill ha barnet. Att kunna föra barnet närmare kroppen i själva bärställningen är något vi har haft oerhört stor nytta av.

Genom att hitta den inställning som är rätt just för dig så kan man minska de upplevda bördan när man vandrar, vilket gör att man orkar längre och undviker dålig belastning på kroppen. Att man kan personanpassa bärstolen så lätt och smidigt är också en oerhörd fördel om man är flera vuxna som ska hjälpa till att bära, eftersom man inte behöver känna att det blir extrajobb när man växlar mellan olika personer.

Några andra detaljer som är värda att nämna är hur luftig ryggpanelen känns. Ryggdelen andas på ett sätt som gör att vi känt oss helt torra även efter en timmes vandring eller mer. I denna bärstol finns även ett inbyggt utfällbart solskydd som skyddar barnet mot solen stålar. Det känns tryggt att ha solskyddet med sig och det går lika bra att vandra med skyddet utfällt. Det finns även en snygg och praktisk integrerad ryggsäck i bärstolen som går att ta av och bära separat.

3. Phil & Teds Parade Bärstol

 • Billig
 • Robust
 • Barnryggsäck ingår

Detta är en produkt som är smått otrolig med tanke på dess pris. Denna bärstol kostar mindre än hälften än de flesta andra bärstolar vi testat. Faktum är dock att Phil & Teds bärstol nästan kan mäta sig med de allra bästa bärstolarna på marknaden. Man känner på tyget att detta är en lite billigare produkt, men förutom det så känns detta som en riktigt proffsig bärstol. Den har en riktigt rejäl stålram som får bärstolen att kännas superrobust utan att för den skull bli tung.

Denna bärstol har bra med stoppning på rätt ställen vilket gör att den blir nästan lika bekväm för den vuxna att bära som den blir för barnet att sitta i. Något vi särskilt gillade när vi packade upp denna produkt var att det ingår en liten ryggsäck till barnet som går att koppla loss från bärstolen. Ryggsäcken var rolig för barnen men gav även lite avlastning för oss vuxna då barnen kunde hjälpa till att bära när de själva var på benen.

4. North 13.5 Adventure

 • Prisvärd
 • Bra tyg
 • Står stabilt vid nedsättning på marken

Detta är en kompetent och riktigt prisvärd bärstol. Denna produkt har precis det man kan förvänta sig av en bra bärstol, varken mer eller mindre. Vi måste dock säga att vi är väldigt nöjda med denna produkt då man får en väldigt bra bärstol för relativt lite pengar.

Denna bärstol fungerar även som en fällstol, vilket innebär att man kan låta barnet sitta kvar även om man tar en paus och vill ställa ner bärstolen på marken. Den har även utfällbara fotstöd så att barnet kan sitta som en liten kung eller drottning i stolen, något som gör vandringen för oss alla förhoppningsvis nästintill problemfri.

Vi gillar tyget på denna bärstol, det är tunt men även skyddande mor regn och vind. Trots flera regnskurar under testandet så rann allt vatten av snabbt som bara den.

5. Deuter Kid Comfort Active 

 • Passar kvinnor särskilt bra
 • Skön att gå med
 • Snygg design

Denna bärstol passar speciellt bra för kvinnor eller lite smalare byggda/kortare män då den har smalare axelremmar som sitter tätare ihop samt att ryggplattan är lite kortare än hos många andra modeller vi testat. Som kvinna gör denna produkt verkligen skillnad, eftersom den är skönare att bära så orkar man gå längre än med en större mer otymplig bärstol på ryggen. Att remmar och höftbälte är väl vadderade och väldigt mjuka bidrar även det till den goda komforten.

Något vi gillar med denna produkt är även att den är riktigt snygg. Vår modell var även betydligt mer färgglad än nästan alla andra produkter vi testat.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se