Bästa bilbanan: Bäst i test 2024

En bilbana kan ge mycket glädje och åtskilliga timmars självständig lek. Bästa av allt är att det finns möjlighet för oss föräldrar att vara med och leka, om vi ber snällt. Vi har granskat och testat en mängd bilbanor. Nedan presenterar vi de enligt oss åtta bästa bilbanorna man kan få tag på just nu. I bedömningen har vi sammanvägt faktorer såsom hållbarhet, körglädje, möjlighet att variera banorna och även prisvärdhet.

De 8 bästa bilbanorna 2024

1. Hot Wheels Bilbana

 • Bäst i test
 • Roligaste bilbanan
 • Utmärkt design
 • Möjliggör hopp och sammanstötningar
 • Kvalitativ och tålig

Hot Wheels har ett antal kvalitativa bilbanor för barn. Vi föll speciell för just denna bilbana som har fartfyllda snirklande spår och en loop. Denna bilbana har många roliga detaljer som förhöjer känslan. I en sektion finns ett område där bilarna lyfter från spåret, något som gör racingturen extra spännande. Det finns också en sektion där bilarna kör lite närmare mitten något som kan orsaka en effektfull sammanstötning om man är jämsides vid precis rätt tillfälle. Självklart gör även den stora loopen sitt till för att höja temperaturen ytterligare.

Tack vare att två bilar och två handkontroller medföljer så kan man leka med en lekkamrat eller varför inte med någon av sina föräldrar eller syskon. Eftersom bilbanan är så bra designad så är den rolig även för de lite äldre barnen, eller till och med för oss vuxna, att leka med.

Denna bilbana är både rolig och tålig och är väl värd vår rekommendation.

2. Ninco Rally of Sweden

 • Hög kvalitet
 • Variationsmöjligheter
 • Trådlös kontroll
 • Coola bilar

Detta är en bilbana av högsta kvalitet. Bilbanan är hela 6 meter lång och blir extra spännande tack vare dess två coola loopar. Banan får en lång livslängd då eftersom den går att variera på flera olika sätt, så när ni känner för det kan ni ta isär den och lägga den på ett nytt sätt.

Skalan på denna bana är mindre än på de flesta andra banor vi testat. Den mindre skalan gör att banan tar upp mindre plats vilket bara är positivt. Storleken gör också att allt känns lite mer kompakt och därmed mer exklusivt än de lite större mer plastiga banorna vi testat.

Handkontrollerna som medföljer är mycket bra. De är ergonomiskt utformade och är sköna att hålla i, även efter en lång stunds tävlande. När man verkligen behöver det kan man även trycka på turbo-funktionen, denna detalj lägger till en extra dimension i leken. De två racingbilarna som medföljer är helt verklighetstrogna. Bilarna har inbyggda LED-ljus vilket höjer känslan ytterligare.

3. Carrera Go!!! Disney Cars Bilbana Speed Challenge

 • Prisvärd
 • Rolig turboboost-funktion
 • Möjligheter att bygga om banan på flera olika sätt
 • Mycket körglädje

Detta är en riktigt prisvärd bana som håller en bra och jämn kvalitet även över tid. Banan är lång och kan byggas i en mängd olika variationer, bara kreativiteten sätter stopp. Vi gillar stark mångsidiga banor som denna, tack vare att man kan variera den så blir livslängden betydligt längre då barnen förhoppningsvis inte tröttnar på den även över tid. Denna bilbana har särskilda spår som gör att två användare kan tävla mot varandra samtidigt utan problem.

Handkontrollerna är utrustade med en turboboost-funktion som kan vara hysteriskt rolig att använda. Turboboosten gör att man kan få extra fart, ibland tillräcklig för att vinna loppet. Man får dock hålla tungan rätt i mun när man tar till detta knep då det även kan resultera i att bilen flyger av banan i en allt för skarp kurva. När detta väl händer är det svårt för alla inblandade att hålla sig för skratt. En riktigt bra och underhållande bilbana som är lite billigare än våra andra toppval. Att bilbanan har tema från välkända Disney-filmerna gör inte saken sämre.

4. Dragon-I Fast & Furious Drop Challenge Bilbana

 • Unik bilbana med roligt hinder
 • Fast & Furious-tema
 • Lekglädjen i fokus
 • Enkel att komma igång med

Detta är en bilbana med lekglädjen i fokus. Här har tillverkaren fokuserat på annat än att bygga äkta kopior av riktiga bilar eller verklighetstrogen väghållning. I denna bilbana har man istället valt att barnens upplevelse i första rummet. Denna bilbana är oerhört populär, både bland yngre och äldre barn. Produkten är tillverkad med licens och tema från Fast & Furious-filmerna. Om man väljer att ge denna produkt i present till barn eller barnbarn så kan man känna sig hyffsat säker på att det kommer bli stor succé. Denna bilbana är väldigt fartfylld och bäst av allt, den är enkel att använda. Detta gör att barnen men även vi vuxna snabbt kan ta en match utan någon inlärningstid att tala om.

Denna bilbana må se lite plastig ut, men faktum är att den är väldigt robust och kvalitativ. Både bilar och bana är färgglada och lockar fram lekglädje men även tävlingsinstinkt i vem som helst. Dragon-I Fast & Furious Drop Challenge Bilbana är ett mycket bra val om man vill ha en bilbana som fokuserar på rolig lek. Bilbanan har exempelvis ett extremt roligt hinder som gör att den skiljer sig från många av de andra produkter vi testat. Vi känner oss trygga med att denna produkt kommer ge väldigt mycket valuta för pengarna i form av många timmars användning under lång tid framöver.

5. Alex’s Garage Nattljus Racerbana

 • Spektakulärt självlysande
 • Billigt pris
 • Tål att lekas med

Detta är en produkt som sticker ut från mängden. Om man redan testat andra bilbanor så kan detta vara den perfekta produkten för att ge lite omväxling i lekandet. Denna bilbana är nämligen självlysande. När man släcker ner i rummet så lyser hela banan i neonfärger. Det blir en väldigt häftig upplevelse att köra racing i ett mörkt rum där bana och bilar är det enda som syns.

Detta är en lite billigare bilbana som inte kan jämföras rent kvalitetsmässigt med de banor som kostar två till tre gånger så mycket. Trots att denna bana känns lite plastig så är den ändå slittålig, och det är ju såklart det allra viktigaste, att barnen kan leka med produkten utan att det blir problem. Banan är snabb och rolig, och framförallt något utöver det vanliga tack vare sina självlysande egenskaper.

6. Alex Garage Speed Bilbana Racing Dubbelloop

 • Fräck bana
 • Snabb men driftsäker
 • Roliga ljudeffekter
 • Verklighetstrogna bilar

När vi först såg denna bilbana från Alexs Garage blev vi som barn igen. Det är svårt att inte bli exalterad när man ser en sån fin bilbana, även om man är vuxen. Självklart gillade våra barn bilbanan minst lika mycket. Detta är en riktig fullträff till bilbana. Den är stor, och har en väldigt spännande utformning med massor av kurvor, broar och loopar. Bilarna går relativt fort på banan, trots detta går den driftsäkert och det är sällan bilarna flyger av banan, något som kan vara fallet hos en del andra tillverkare.

Denna produkt håller god kvalitet med tanke på det relativt låga priset. Bilbanan har en massa små detaljer som höjer känslan. Exempelvis har bilarna en detaljrikedom bidrar till realismen. Banan här även inbyggda ljudeffekter som är väldigt uppskattade av barnen. Bilarna är för övrigt kopior av riktiga racingbilar, även detta höjer lekglädjen, i alla fall enligt oss.

7. Carrera Paw Patrol Bilbana

 • Hög kvalitet från pålitlig tillverkare
 • Roliga bilar från Paw Patrol
 • Roliga omkörningar

Carrera har länge varit något av en favorit bland tillverkarna av bilbanor för oss här på redaktionen. Anledningen är enkel, Carrera gör kvalitativa bilbanor som håller i längden. Det finns bilbanor till lägre priser att få tag på därute, men inte sällan kan de göra både barn och föräldrar besvikna rent kvalitetsmässigt. Därför är det skönt med en produkt som denna, som verkligen levererar den kvalitet man betalar för. Detta är en bilbana som tål att lekas med, allt från bana till bilar känns robusta och kommer leverera otaliga timmar av rolig racing.

Detta är en mycket rolig bilbana med tema från omtyckta Paw Patrol. Denna bilbana är designad för för underhållande och fartfyllda omkörningar. Perfekt för att väcka tävlingsinstinkten hos barnen såväl som oss vuxna.

8. Bilbana F1 Racing Liten

 • Billig
 • Populär bland yngre barn

Detta är en löjligt billig bilbana som passar bra för de yngre barnen (dock ej under 3 år pga av smådelarna). Kvalitén på denna bana är lägre än på de andra på vår listan, men inga konstigheter då priset är vad det är. Vi upplever att banan fungerar bra även efter längre tids användning. Positivt med denna bana är att man kan låta barnen leka helt själva utan att vara rädd att de ska ta sönder något (känslan kan ju vara något annorlunda när man spenderat tusenlappar på en bana). Detta är bästa alternativet för den som vill ha en billig men driftsäker bana.

Vilken är den bästa bilbanan?

Den sammanvägt bästa banan just nu är Ninco Rally of Sweden . Denna bilbana står som vinnare i vårt test tack vare dessa höga kvalitet, detta är en bana som är driftsäker och som kommer hålla länge om man behandlar den väl.

Vad ska man tänka på när man köper en bilbana?

En faktor som kan vara värd att tänka på är om man vill ha en trådlös kontroll eller inte. Banorna med trådlösa kontroller kostar generellt sett lite mer, men att köpa en bana med trådlös kontroll är något vi skulle rekommendera. Banor med kontroller med sladd tenderar att bara trassla ihop sig med tiden. Om de yngre barnen lämnas ensamma med banorna riskerar det bli ett trassel som gör att det inte är roligt att använda banan. Trådlösa kontroller gör även leken roligare då man kan röra sig runt banan utan att behöva tänka på sladden, detta är speciellt bra om man snabbt behöver korrigera en bil som gått utanför banan.

En annan sak att beakta är priset. När det gäller barnprylar rekommenderar vi ofta att man köper premiumprodukter, då de ofta lönar sig i längden, tack vare att de får en längre livslängd. Med prylar som barn själva leker med är det dock inte säkert att detta alltid lönar sig. Eftersom barn inte sällan kan vara lite oförsiktiga i sin lek kan man överväga att inte lägga allt för mycket pengar på bilbanan, då risken alltid finns att den går sönder i förtid p.g.a av ovarsam hantering.

Äldre recensioner

Crash Racers Bilbana

Crash Racers Bilbana är en inte en bilbana som alla andra, detta är en innovativ såväl som rolig produkt. Bilbanor är relativt vanliga, när man testat en har man ganska bra uppfattning om hur de fungerar. För den som tröttnat på en vanlig bilbana där bilarna bara går runt bör testa denna bana för att återuppväcka lekglädjen.

Till denna bana ingår två stycken elbilar men även detaljer som bilarna kan köra på såsom koner, kraschtunnor och till och med reklamskyltar om det spårar ut totalt. Det roliga med denna bilbana är att bilarna kan gå sönder när de kraschar, precis som i verkligheten kan nämligen vindruta eller motorhuven flyga av bilen när den kraschar. Självklart går att att sätta ihop igen innan det är dags för nästa race. De spektakulära krascherna framkallar mycket glädje och många skratt, roligt för både de vuxna och barnen.

Scalextric Micro SCI-FI

Scalextric Micro SCI-FI är en riktigt cool futuristiskt designad bana som kommer med två lika coola racerbilar. Detta är en riktigt snabb bana, man kan på handkontrollerna ställa in bilarnas maxhastighet. Kör man på max finns det nämligen stor risk att bilarna flyger av banan och kraschar. Det bästa med denna bana är att den kan byggas om i hela 9 olika versioner, vilket enligt vår mening förlänger livslängden på den betydligt. Velodrom- såväl som loop-kurvan gör att denna racingbana får nerv. Banan är lite plastig men det är inget som stör eftersom driftsäkerheten är hög, den går som tåget utan problem.

Carrera Evolution Bilbana DTM Speed

Detta är en bana som sticker ut från mängden tack vare dess storlek. Banan är hela 5.3 meter lång, det som sticker ut särskilt mycket är dock dess bredd och bilarnas storlek. Bilarnas stora storlek gör att dem beter sig helt annorlunda än mindre bilar på bilbanan. Upplägget ger möjlighet till bilarna att sladda runt, allt till barnens stora förtjusning. Vi får erkänna att vi vuxna här på barntopplistan också tycker att detta är en väldigt rolig bilbana.

Tävlingen på denna bana utförs av två verklighetstrogna bilar, en Audi och en Mercedes. Detta är en väldigt bra produkt som ger massor med körglädje och många skratt. Enda anledningen till att banan inte placerar sig högre på vår lista är dess höga pris.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se