Bästa bilbanan: Bäst i test 2020

Vi har granskat och testat en mängd bilbanor. Nedan presenterar vi de enligt oss fem bästa bilbanorna man kan få tag på just nu. I bedömningen har vi sammanvägt faktorer såsom hållbarhet, körglädje, möjlighet att variera banorna och även prisvärdhet.

De 5 bästa bilbanorna 2020

1. Ninco WRC Rally Sweden 

Ninco bilbana
 • Hög kvalitet
 • Variationsmöjligheter
 • Trådlös kontroll
 • Coola bilar

Detta är en bilbana av högsta kvalitet. Bilbanan är 6 meter lång och blir spännande tack vare dess två loopar och medföljande bro. Banan får en lång livslängd då eftersom den går att variera på fyra olika sätt, så när ni känner för det kan ni ta isär den och lägga den på ett nytt sätt.

Skalan på denna bana är mindre än på de flesta andra banor vi testat. Den mindre skalan gör att banan tar upp mindre plats vilket bara är positivt. Storleken gör också att allt känns lite mer kompakt och därmed mer exklusivt än de lite större mer plastiga banorna vi testat.

Handkontrollerna är trådlösa vilket är mycket bra. De är ergonomiskt utformade och är sköna att hålla i även efter en lång stunds tävlande. När man verkligen behöver det kan man även trycka på turbo-funktionen, denna detalj lägger till en extra dimension i leken. Racingbilarna som medföljer är från Ford respektive Toyota, de är licensierade och helt verklighetstrogna. Bilarna har inbyggda LED-ljus vilket höjer känslan ytterligare.

2. Crash Racers Bilbana

 • Innovativ
 • Verklighetstrogna krascher
 • Extremt rolig

Crash Racers Bilbana är en inte en bilbana som alla andra, detta är en innovativ såväl som rolig produkt. Bilbanor är relativt vanliga, när man testat en har man ganska bra uppfattning om hur de fungerar. För den som tröttnat på en vanlig bilbana där bilarna bara går runt bör testa denna bana för att återuppväcka lekglädjen.

Till denna bana ingår två stycken elbilar men även detaljer som bilarna kan köra på såsom koner, kraschtunnor och till och med reklamskyltar om det spårar ut totalt. Det roliga med denna bilbana är att bilarna kan gå sönder när de kraschar, precis som i verkligheten kan nämligen vindruta eller motorhuven flyga av bilen när den kraschar. Självklart går att att sätta ihop igen innan det är dags för nästa race. De spektakulära krascherna framkallar mycket glädje och många skratt, roligt för både de vuxna och barnen!

3. Scalextric Micro SCI-FI

Scalextric Micro SCI-FI är en riktigt cool futuristiskt designad bana som kommer med två lika coola racerbilar. Detta är en riktigt snabb bana, man kan på handkontrollerna ställa in bilarnas maxhastighet. Kör man på max finns det nämligen stor risk att bilarna flyger av banan och kraschar. Det bästa med denna bana är att den kan byggas om i hela 9 olika versioner, vilket enligt vår mening förlänger livslängden på den betydligt. Velodrom- såväl som loop-kurvan gör att denna racingbana får nerv. Banan är lite plastig men det är inget som stör eftersom driftsäkerheten är hög, den går som tåget utan problem.

4. Carrera Evolution Bilbana DTM Speed

 • Stora bilar som kan sladda
 • Barnsligt rolig

Detta är en bana som sticker ut från mängden tack vare dess storlek. Banan är hela 5.3 meter lång, det som sticker ut särskilt mycket är dock dess bredd och bilarnas storlek. Bilarnas stora storlek gör att dem beter sig helt annorlunda än mindre bilar på bilbanan. Upplägget ger möjlighet till bilarna att sladda runt, allt till barnens stora förtjusning. Vi får erkänna att vi vuxna här på barntopplistan också tycker att detta är en väldigt rolig bilbana.

Tävlingen på denna bana utförs av två verklighetstrogna bilar, en Audi och en Mercedes. Detta är en väldigt bra produkt som ger massor med körglädje och många skratt. Enda anledningen till att banan inte placerar sig högre på vår lista är dess höga pris.

5. Bilbana F1 Racing Liten

 • Billig
 • Populär bland yngre barn

Detta är en löjligt billig bilbana som passar bra för de yngre barnen (dock ej under 3 år pga av smådelarna). Kvalitén på denna bana är lägre än på de andra på vår listan, men inga konstigheter då priset är vad det är. Vi upplever att banan fungerar bra även efter längre tids användning. Positivt med denna bana är att man kan låta barnen leka helt själva utan att vara rädd att de ska ta sönder något (känslan kan ju vara något annorlunda när man spenderat tusenlappar på en bana). Detta är bästa alternativet för den som vill ha en billig men driftsäker bana.

Vilken är den bästa bilbanan?

Den sammanvägt bästa banan just nu är Ninco WRC Rally Sweden. Denna bilbana står som vinnare i vårt test tack vare dessa höga kvalitet, detta är en bana som är driftsäker och som kommer hålla länge om man behandlar den väl. Bilarna är väldigt välgjorda och detaljerade, vilket höjer känslan mycket.

Vad ska man tänka på när man köper en bilbana?

En faktor som kan vara värd att tänka på är om man vill ha en trådlös kontroll eller inte. Banorna med trådlösa kontroller kostar generellt sett lite mer, men att köpa en bana med trådlös kontroll är något vi skulle rekommendera. Banor med kontroller med sladd tenderar att bara trassla ihop sig med tiden. Om de yngre barnen lämnas ensamma med banorna riskerar det bli ett trassel som gör att det inte är roligt att använda banan. Trådlösa kontroller gör även leken roligare då man kan röra sig runt banan utan att behöva tänka på sladden, detta är speciellt bra om man snabbt behöver korrigera en bil som gått utanför banan.

En annan sak att beakta är priset. När det gäller barnprylar rekommenderar vi ofta att man köper premiumprodukter, då de ofta lönar sig i längden, tack vare att de får en längre livslängd. Med prylar som barn själva leker med är det dock inte säkert att detta alltid lönar sig. Eftersom barn inte sällan kan vara lite oförsiktiga i sin lek kan man överväga att inte lägga allt för mycket pengar på bilbanan, då risken alltid finns att den går sönder i förtid p.g.a av ovarsam hantering.