Bästa bollhavet: Bäst i test 2024

För oss föräldrar är det tydligt att de allra flesta barn älskar bollhav, detta är alltid en populär aktivitet när den finns tillgänglig. Att ha ett bollhav hemma var något man bara kunde drömma om när vi själva var små, men nu är det möjligt att köpa hem ett litet bollhav till en relativt billig penning. Ett bollhav är absolut ingen nödvändig leksak att ha i barnrummet, men det är något som kan göra vardagen lite roligare.

De 7 bästa bollhaven 2024

Vi har testat en mängd olika bollhav på marknaden. Nedan recenserar vi de fem produkter vi tycker allra bäst om. För oss är det viktigt att bollhavet håller en relativt hög kvalitet, det ska tåla att lekas i bra många gånger innan det får gå sönder eller bli slitet. Det är även viktigt att bollhavet känns säkert och är fri från gifter.

Något man bör tänka på är att anpassa bollhavet till barnets storlek, man bör också ha i åtanke att barnen växer snabbt, så köp hellre ett lite för stor bollhav en ett som är för litet.

1. Kaxholmen bollhav

 • Svensk tillverkare
 • Giftfria bollar
 • Kvalitativa bollar och box
 • Enkel att flytta

Ett av de bästa bollhaven just nu kommer från svenska tillverkaren Kaxholmen. Det finns många undermåliga produkter på marknaden vad det gäller just bollhav så det känns skönt att hitta en kvalitativ och genomtänkt produkt som denna. Kaxholmens bollhav består av 200st giftfria bollar av PE. Bollarna är mjuka och behagliga att leka med men samtidigt tillräckligt robusta för att inte gå sönder eller lätt bli intryckta.

Själva boxen som håller bollarna på plats är tillverkad av tyg. Barriären känns kvalitativ och tålig, samtidigt som den är mjuk på ytan. Bollhavet är relativt lättviktigt, något som uppskattas eftersom man kan behöva flytta på det efter hand. Vi tycker att denna produkt har en bra avvägning mellan storlek (90 x 90 x 30 cm) och pris. Är bollhavet allt för litet så blir det lätt trångt, speciellt om man ska leka med kompisar eller syskon.. Kaxholmens bollhav känns dock rymligt för två, samtidigt som det har ett bra pris om man jämför med andra produkter med samma standard.

2. KiDKii Bollhav 90×30 cm

 • Rymligt
 • Sammetsklädd behållare

Bollhavet från KIDKII är ett av de större vi testat, vilket ju är bra på de flesta sätt. I detta bollhav får flera barn rum samtidigt, som förälder blir man förhoppningsvis mycket omtyckt om man fixar denna roliga produkt till sina barn. Bollhavet står i en snyggt designad behållare av mjukt skum täckt med överdrag av bomull. Överdraget kan tvättas i 30 grader och uppfyller Oeko-tex-standard. Tack vare att denna produkt har diskreta färger och stilfull design så gör den sig faktiskt ganska bra i vilket hem som helst, något som inte kanske är fallet med vissa andra lite mer färgglada bollhav. Bollarna är gjorda av giftfri LDPE-plast.

3. JLY Basic Bollhav

 • Sobert
 • Många bollar
 • Mjuk behållare

Detta är ett prisvärt bollhav från JLY som är sobert och snyggt. Vi gillar det faktum att man kan skaffa ett bollhav utan att för den skull förändra utseendet på rummet allt för mycket. Detta bollhav är relativt stort vilket gör att barnen leker i det längre innan de tröttnar. Vi tycker att det är en god ide att investera i ett lite större bollhav som detta med längre livslängd. Behållaren är gjord av mjukt och fjädrande polyuretanskum, trycker man ihop det så reser det sig snabbt igen efter en liten stund. Väggarna är klädda i mjuk bomull som gör den både skön att titta på såväl som att leka i.

4. Little Louie Bollhav

Detta är ett väldigt fint bollhav med bollar i ljusa pastellfärger. Bollarna i detta bollhav är lite finare än i de andra bollhaven vi testat. Barnen gillar, förutom att leka med bollarna i bollhavet, att ta upp dem och låtsas att de är stora pärlor. Faktum är att bollarna ser ut lite som stora glänsande pärlor, perfekt om barnen vill leka att de är dykare i undervattensmiljö eller bara att de har hittat en stor skatt med pärlor.

Detta bollhav tillhör en serie med olika bollhav från samma tillverkare. Alla bollhaven har samma höga kvalitet men kommer i lite olika utföranden. Vi fastnade speciellt för denna variant som har en stor mjuk behållare av teddy-material. Det finns även andra fina versioner med andra färger på bollarna.

5. Bestway Up In & Over Bollhav Glassbil

 • Superrolig
 • Bollar och leksaksglassar ingår
 • Barnens favorit

Detta måste vara det roligaste bollhavet vi har testat. Både vi vuxna och barnen skrattade första gången vi såg denna fräcka glassbil. Produkten är alltså en uppblåsbar glassbil med ett bollhav på insidan. I denna roliga leksak kan man både leka i bollhavet men även servera glass, två uppblåsbara glassar kommer med i kartongen.

Uppblåsbara leksaker brukar inte höra till våra favoriter då det alltid finns en risk att det går hål på dem. I detta fall gör vi dock ett undantag, vinylen i denna produkt känns tjock och hållbar och glassbilen är ack så rolig.

6. Kid Active Pop Up

 • Plats för två bebisar
 • Leksaker ingår
 • Populärt motiv

Detta är ett roligt bollhav för bebisen, det är lite större än många andra produkter varför man även kan bjuda in en kompis i bollhavet. Detta bollhav är väldigt färgglatt och har fina figurer på sidan. Vi gillar också det faktum att det ingår 3st babyleksaker samt 30st färglada bollar i detta paket. En fördel är också att priset är lågt och att produkten, vad vi kan bedöma, känns hållbar och håller en bra kvalitet. På sidorna finns titthål där man kan leka tittut.

7. Kid Active Nyckelpiga

 • För de minsta
 • Billig
 • Tränar motoriken

Detta är ett prisvärt litet bollhav för de allra minsta barnen. Tyvärr ingår inte bollar men de finns att köpa till för en relativt billig penning. Förutom bollarna har denna produkt allt man behöver, en gullig design, en hög kant och glada färger som inbjuder till lek. Det finns flera hål i väggen där barnet kan få igenom bollar, antingen för att få ur dem ur behållaren eller för att stoppa tillbaka dem. Hålen gör att barnet får något att pyssla med och tränar hans heller hennes finmotorik.

Hur utsåg vi vilka bollhav som blev bäst i test?

Vi har jämfört ett antal olika bollhav på marknaden för att avgöra vilket bollhav som är bäst i test just nu. Vi undersökt vilka materialval man gjort på bollar samt själva behållare. Vi har även bedömt kvalitén på det olika delarna. De bollhav vi valt ut är de som vi bedömer erbjuder bäst kvalitet i förhållande till pris. För oss har det varit viktigt att produkterna ska ha en lång livslängd och därmed vara tåliga för slitage. Eftersom bollhaven utsätts för en del smuts med tiden så är det viktigt att de går att rengöra utan att de slits och försämras utseendemässigt eller tappar sin form. Vi har även lagt stor vikt vid produkternas utseende. För oss har det varit viktigt att bollhaven ska vara tilltalande till barnen samtidigt som de ska vara tillräckligt fina för att kunna stå framme i hemmet.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se