Bästa bultbrädan: Bäst i test 2023

Bultbrädan är en klassisk leksak som de flesta av oss kanske växt upp med. Trots att den har så många år på nacken så är det fortfarande en leksak som fyller sin funktion även i dagens barnrum. Bultbrädan är, förutom att den är rolig att leka med, ett bra verktyg för att träna upp barnets hand-öga-koordination och finmotorik med.

De 5 bästa bultbrädorna 2023

Vi har testat en mängd olika bultbrädor som finns att köpa idag. Nedan har vi valt ut de fem brädorna vi gillar allra bäst. Ett krav var så klart att bultbrädan måste vara väldigt tålig och hållbar, den ska ju trots allt tåla att bankas på hur mycket som helst. En bra bultbräda ska därför hålla en hög kvalitet, det ska inte finnas någon risk att den går sönder eller att delar lossnar från den. Nedan produkter är alla hållbara och väldigt roliga att leka med. De är alla prisvärda även om priserna kan skilja några kronor upp eller ner.

1. BRIO 30525 Bultbräda

Denna klassiska bultbräda i trä från svenska Brio är fortfarande en av de bästa bultbrädorna enligt oss. När man köper leksaker från Brio så vet man att man får en produkt som kommer hålla hur länge som helst. Så är såklart även fallet med denna gedigna bultbräda. Denna leksak håller pall för hur mycket bankande och bultande som helst och kan därför ärvas vidare, om man så vill. Detta är ett utmärkt verktyg för de minsta barnen att öva upp sin hand-öga-koordination samtidigt som det så klart är kul att banka. När bultarna är nedbankade kan bara vända på hela ställningen och börja om från början.

En bräda med hög kvalitet som tål det mesta.

2. Jabadabado bultbräda

Detta är en riktigt fin bultbräda som passar in i vilken inredning som helst. Denna bräda är lite vackrare att titta på än många av de andra produkterna vi har sett. Funktionen är det heller inget fel på. Själva bultarna är relativt stora vilket vi tycker är bra då det är enklare även för de allra minsta att träffa dem med hammaren. Den medföljande hammaren är tillverkad av trä och är lika fin som leksaken i övrigt. Jabadabado gör enligt vår erfarenhet så gått som alltid bra och tåliga produkter för barn, denna bultbräda är lyckligtvis inget undantag från den erfarenheten.

3. Micki Mini Bultbräda

Detta är en fin bultbräda för de allra yngsta. Med hjälp av hammaren så tränar bebisen upp sitt koordination och koncentrationsförmåga. Brädan har bara en bult, något som är helt tillräckligt för de allra yngsta då det kan ta en stund att banka ner den. Som förälder så får man kanske vara med och hålla i hammaren i början. Detta är en liten och gullig bultbräda som är smidig att ta med när man åker bort eftersom de knappt tar någon plats allt i anspråk.

4. Jabadabado Bultbräda

Jabadabado gör leksaker som sällan gör oss besvikna. Även tillverkarens bultbräda håller lyckligtvis måttet. Detta är en fin bultbräda av trä. Bultar och andra detaljer är målade i färgglada men lugna färger. Denna produkt tål att slås på, även om man skulle missa bultarna så tar de andra delarna inte skada av att blir träffade av trähammaren.

När man slagit ner alla bultar så vänder man på hela produkten för att kunna börja om igen. Bultarna har precis lagom motstånd för att att det ska vara roligt, men inte för svårt, att slå.

5. Hobie & Bear Bultbräda

Detta är en helt vanlig bultbräda av hög kvalitet som vi tycker är rätt så snygg. Den finns i flera olika färgkombinationer. Träet i denna bräda är relativt tjockt och massivt, den tål helt enkelt att användas hur mycket som helst. Bultarna är de även relativt stora och hållbara. En fin klubba i trä medföljer. Detta är en bra produkt och ett plus även för att den ser snygg ut när den står på hyllan i barnrummet.

Vad är en bultbräda?

En bultbräda är en klassisk leksak. Som man kanske hör på namnet består leksaken av en bräda med bultar i. Dessa bultar kan man med hjälp av en medföljande hammare bulta ner. Som barn är det kul att alldeles själv få hålla i hammaren och hamra på de små bultarna. Samtidigt som det är kul att banka med hammaren så övar barnet upp sin koordination under leken. Precis som en babysitter är bultbrädan alltså ett verktyg som kan användas för att utveckla den växande barnets motorik.

Hållbar och enkel leksak

Tack vare att bultbrädan är så enkel i sin konstruktion är det i praktiken inte så lätt att ta sönder den. Eftersom bultbrädor är gjorda för att bankas på så är de väldigt tåliga leksaker. Det är inte många andra leksaker som kan tålas att användas lika flitigt och ovarsamt som just en bultbräda klarar av. Tack vare bultbrädans stabilitet och tålighet så är detta en leksak som ofta ärvs vidare bland syskon. En fördel med bultbrädan är även att den är relativt liten och lätt att ta med på resan.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se