Bästa dockskåpet: Bäst i test 2024

Dockskåp eller dockhus har funnits sedan 1600-talet, men på den tiden användes de främst av vuxna för att förevisa hur man kunde inreda sina rum. Först på 1800-talet började dockskåp för barn tillverkas i större skala. Dockskåpens popularitet har gått i vågor genom tiderna. Just nu kan man säga att dockskåpen är på väg upp i popularitet igen.

Ett dockskåp är verkligen något som kan stimulera fantasin. Genom att leka med dockskåpet så tränar barnen sin rumsliga förmåga. Dockskåpet kan även ge barnen möjlighet att uttrycka sin kreativitet. Dessutom är dockskåpet ett roligt tidfördriv som kan ge många timmars rolig lek.

De 5 bästa dockhusen 2024

Vi har provat och granskat en mängd olika dockskåp som finns på marknaden idag. Nedan recenserar vi de fem dockskåp vi gillade allra mest. För att bli utvalt krävde vi att dockskåpet skulle vara prisvärt. Vissa av skåpen nedan är relativt billiga men enkla. Några av skåpen är lite dyrare men där ingår i gengäld fler tillbehör som till exempel möbler eller dockor med mera. Ett bra dockskåp är ett skåp som är av god kvalitet och som håller i åratal även om det används flitigt. Ett bra dockskåp ska också självklart vara omtyckt av barnen och inbjuda och inspirera till lek.

1. KidKraft Sparkle Mansion Dockhus

 • Stort och rymligt
 • Möbler ingår
 • Otroligt färgglatt

Detta är ett stort dockhus i flera våningar med flertalet rum. Fördelen med ett stort dockhus som detta är att flera barn kan leka med det samtidigt utan att det blir för trångt. Det som slår en när man ser detta dockhus för första gången är hur lekfullt och färgglatt det är. Samtliga rum har en stor variation med många olika färger i pastell.

Vi gillar dockhus där möbler med mera medföljer eftersom barnen då kan börja leka med det direkt. I detta dockhus får man med det mesta man behöver, mängder av möbler ingår så man kommer inte behöva köpa till några ytterligare objekt på lång tid framöver.

Detta är ett riktigt trevligt och mysigt dockhus med gott om plats och många fina detaljer. Vi gillar speciellt utomhusbalkongen där husets invånare kan sitta och sola.

2. Lundby Life Dockskåp

 • Mysigt dockskåp
 • Färdigt med fina tapeter
 • Möjlighet att koppla in fin led-belysning

Detta är ett prisvärt litet dockhus som ser väldigt hemtrevligt ut. Något vi gillar med detta dockhus är att det ser mysigt ut redan när man får det. De olika rummen har olika tapeter som får dem att se ut som ett verkligt litet hem. Även dörrarna har olika färgglada färger.

Dockor och möbler ingår inte men de finns mängder av specialanpassade tillbehör från tillverkaren att köpa. Något vi verkligen gillar med detta dockhus är att bakpanelerna går att ta bort så att man kan komma åt/leka även från baksidan. I vissa av rummen finns det även en annan tapet på baksidan vilket gör att man efterhand kan ändra utseendet på sina rum, väldigt smart! En av de häftigaste sakerna med detta dockhus är att det finns olika led-lampor man kan koppla in. Beroende på hur man placerar lamporna kan man verkligen förändra atmosfären i de olika rummen.

3. Sylvanian Families Lekset Red Roof Country Home

 • Snyggaste huset
 • Hög kvalitet
 • Går att öppna upp

Detta är ett väldigt vackert dockhus som vi skulle velat bo i om det fanns i verklig storlek. Huset går att öppna upp steglöst så att man kan se det/leka i det från vilken vinkel som helst. Att huset är flexibelt på detta sätt tycker vi är en stor fördel och gör att detta dockhus har överhanden på många andra ej öppningsbara hus. Dels så blir det roligare att leka när man kan öppna upp huset som man önskar, dels tycker vi också att det blir snyggare i inredningen eftersom man kan sätta upp huset precis så som man vill ha det.

4. Greta Gris Dag & Natt Dockhus

 • Populärt motiv
 • Många möbler ingår
 • Ljud och ljus

Detta är ett stort dockhus i glada färger där roliga karaktärer från Greta Gris ingår. Detta dockhus var ett av de absolut mest populära bland barnen vi testade med. Förutom att det är fina motiv som barnen väl känner igen, så bidrar alla möbler som ingår till att det är så roligt att börja leka med dockhuset direkt. Det ingår så många möbler att man kan variera inredningen i de olika rummen under lång tid utan att barnen tröttnar. Vissa av inredningsdetaljerna kan dessutom lysa och låta, vilket gör dem än mer spännande att leka med. En häftig funktion är att huset kan ställas in i natt- eller dagläge, något som även ändrar hur man interagerar med objekt och figurer.

5. Classic World Dockhus

 • Billigt
 • Möbler ingår
 • Ljust och fint trä

Detta är det bästa budgetalternativet i vår lista. För en billig penning får man ett helt litet dockhus med två våningar och fyra rum med tillhörande möbler, detta är svårslaget. Möblerna som ingår är fina och på väggarna finns roliga tryckta detaljer som tv-apparat på väggen med mera. Detta hus är tillverkat av trä, vi tycker att det är riktigt fint och prisvärt.