Bästa dockvagnen: Bäst i test 2024

Att leka med dockor är något som kan skapa ordning i en värld som ibland kan te sig något kaosartad i ett barns ögon. Att leka med dockor kan även hjälpa till att bygga barnets egen identitet (Källa Lärarförbundet). En dockvagn är ett populärt tillbehör för att ge ytterligare en dimension i leken med dockorna. Vi har granskat och testat ett antal olika dockvagnar. Nedan presenterar vi de fem bästa dockvagnarna just nu.

De 5 bästa dockvagnarna 2024

1. Skrållans nya dockvagn

 • Hög kvalitet
 • Höj och sänkbar
 • Många detaljer och tillbehör

Detta är en dockvagn av allra högsta kvalitet. Precis som i en vanlig barnvagn kan man i denna dockvagn justera sätet så att dockan kan både sitta upp och ligga ner. Vagnens handtag är justerbart i höjdläge så att den kan passa barn i olika åldrar, och även växa med barnet.

Det vi gillar med denna dockvagn är alla detaljer som får den att kännas som en vanlig vagn. Vagnen har sufflett som går att fälla upp och ner, självklart ska man kunna skydda dockan från sol och dåligt väder. En praktiskt shoppingkorg ingår också där man kan lägga alla möjliga saker som bidrar till den fantasifulla leken. Klädseln är avtagbar ifall den behöver tvättas eller ifall man känner för att variera vagnen.

2. Sebra Dockvagn

 • Snygg dansk design
 • Mycket stabil och hållbar
 • Lättrullade och dämpade gummihjul

Detta är produkten för dig som vill ha det allra bästa. Denna dockvagn av dansk design håller allra högsta kvalitet. Förutom att den är vacker att titta på så är den praktisk att använda och väldigt tålig. Denna dockvagn har tåliga gummihjul som går mjukt och är lätt även för de minsta barnen att rulla. Själva handtaget är mycket greppvänligt. Hela vagnen har låg tyngdpunkt och är väldigt stabil. Vill gillar särskilt färgen cloud pink som får denna vagn att sticka ut från mängden.

3. Cloudberry Castle Dockvagn Enhörning

 • Robust och stor
 • Verklighetstrogen
 • Fina tyger

Detta är en stor och robust dockvagn som nästan ser ut som en verklig kvalitetsvagn i miniatyr. Vagnen är väldigt gullig och ser väldigt påkostad ut med alla sin tygdetaljer, medföljande väskan har till exempel samma tyg som i vagnen. Handtag på vagnen går att justera efter barnet eller barnen som ska använda den.

Något vi är speciellt nöjda med på denna vagnen är de stora hjulen. Vagnen går lätt att rulla, även på lite ojämnt underlag så att barnet slipper skrika på mamma eller pappa att vagnen har fastnat. Utrymmet i vagnen är stort och passar till dockor som är upp till 46 cm långa. Till vagnen följer en varukorg, perfekt för tillbehör som till exempel blöjor eller varför inte att fylla när man leker affär.

4. Kids Concept Docksulky

 • Urläcker design
 • Knäpptyst
 • Gott om plats för de flesta dockorna

Kids Concept Docksulky är en designervagn av hög kvalitet. Vi gillar verkligen det enkla men samtidigt exklusiva utseendet på denna vagn. Detta är en lättviktig vagn som är väldigt smidig och lätthanterlig. Samtidigt som vagnen är lätt så är den även välbyggd och vad vi kan bedöma, hållbar. Hjulen är gummerade och ljuddämpade vilket mamma och pappa kan känna sig tacksamma för. I vagnen finns gott om plats för dockor oavsett storlek.

5. Skrållan Dockvagn sulky

 • Billig!
 • Hopfällbar

Detta är en hopfällbar, vagn som är väldigt smidig att ta med på resan. Vagnen har ett säkerhetsbälte som gör att att dockan sitter säkert kvar i vagnen när man är ute och promenerar.

Denna vagn är väldigt lättviktig och lätthanterlig, lätt att putta framför sig även för de allra minsta. Trots att detta är en vagn av bra kvalitet så är priset väldigt lågt. Det finns liknande sulkyvagnar som är några tior billigare men som inte känns lika stabila. Vi tycker därför att detta är det bästa valet om man vill ha en billig sulkyvagn som kommer hålla i längden. Klädseln på denna vagn är avtagbart.

Några saker att tänka på innan man köper dockvagn

Ska vagnen vara enkel att ta med på resa

Många barn blir väldigt fästa vid sin docka. Självklart vill man därför ha med både docka och vagn när man åker på semester. Även under kortare turer till exempelvis mormor och morfar kan det hända att barnet insisterar på att docka och vagn ska med. Att köpa en allt för otymplig vagn kan därför visa sig bli ett misstag. I vårt test ovan tipsar vi om en hopfällbar sulkyvagn, detta är en bra vagn för resor med tanke på hur lätt den är att ta med sig. I hopfällbart läge tar sulkyvagnen i princip ingen plats i anspråk.

I en barnfamilj kan det även finnas rum för mer än en dockvagn. Ett tips kan vara att köpa en liten hopfällbar dockvagn, samt en mer kvalitativ lite större vagn för vardagsbruk i hemmet.

Pris

En dockvagn kan kosta allt från en hundralapp till två, tre tusenlappar, eller i vissa fall till och med mer än så. Vårt råd skulle vara att man skaffar minst en vagn som är av lite högre kvalitet. Att köpa en väldigt billig vagn blir sällan billigt i längden. Bli inte förvånad om en dockvagn av låg kvalitet går sönder inom en inte allt för snar framtid. Satsar man istället på en kvalitativ vagn så kan den med lite tur överleva barnet, och kanske även kunna användas av dess eventuella efterföljande syskon.

Ta hjälp av oss och även av barnet

Ovan kan du läsa våra recensioner av fem riktigt bra vagnar. Vi har valt ut vagnar med lite olika egenskaper och i olika prisklasser för att ni ska kunna hitta minst en som passar. En ide kan även vara att visa bilder på vagnarna för barnet och låta hon eller han komma med synpunkter. Genom att låta barnet vara delaktig i valet så försäkrar man sig om att man väljer en vagn som kommer att uppskattas.

Äldre recension

Jabadabado dockvagn

 • Vacker klassisk design
 • Stabil trävagn
 • Madrass ingår

Detta är en mycket charmig liten dockvagn i trä av klassiskt snitt. Inget barn borde växa upp utan att få leka med en sådan här dockvagn. Detta är en väldig tålig vagn som ska användas. I vår erfarenhet lägger barnen även andra saker i vagnen ibland så denna vagn kan även med fördel få agera allmän transportvagn. Ju fler användningsområden desto bättre tycker vi! Vagnen är lätt att rulla, även för de allra minsta barnen, som också kan stödja sig på denna robusta vagn samtidigt som de knatar framåt.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se