Bästa doktorsväskan för barn: Bäst i test 2023

En brun läkarväska för barn

De flesta har väl någon gång lekt doktor som barn. För att leka doktor behöver man självklart ingen avancerad utrustning, ibland kan man bara använda vad helst som finns tillgängligt i hemmet, bara fantasin sätter gränserna. Leken kan dock bli ännu lite roligare om man faktiskt har en doktorsväska med verklighetstrogna instrument att tillgå.

Att leka doktor är en av många lekar som gör att barnen får använda sin kreativitet och fantasi för att bygga upp roliga scenarier och fantasivärldar. Doktorsleken är en chans för barnen att utforska sina omhändertagande sidor såväl som att bearbeta och leva ut saker de kanske sett när de själva varit hos doktorn.

De 4 bästa doktorsväskorna för barn 2023

Vi har granskat en en mängd olika doktorsväskor för barn som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut tre favoriter som vi gillar väldigt mycket. En doktorsväska för barn måste självklart hålla en hög kvalitet så att den tål att lekas med. Leksakerna måste även vara säkra och vara fria från exempelvis giftiga färger.

Priserna på våra val skiljer sig något åt men de har alla gemensamt att de är relativt billiga men ändå kvalitativa.

1. Kids Concept Doktorsväska

Kids Concept doktorsväska

Detta är en söt och rolig läkarväska från Kids Concept. Kids Concept brukar göra bra leksaker som håller en god kvalitet, denna väska är inget undantag från den regeln. Faktum är att de små instrumenten i väskan är väldigt fina och detaljrika och tillverkade till största delen av trä. I väskan finner man en pillerburk, salva, en termometer, en utdragbar spruta, en hammare (för att kolla reflexerna med) och en spatel för att undersöka munnen med. Med andra ord finns allt med som gör att man kan känna sig som en alldeles äkta doktor. Vi glömde nästan nämna det viktigaste av allt, det roliga stetoskopet som gör att man kan lyssna av så att hjärtat slår som det ska hos alla från mamma och pappa till mjukisdjuren!

Detta är en väldigt fin doktorsväska som håller en hög kvalitet. De små instrumenten är väldigt fina och detaljrika med sina små påmålade detaljer.

2. Jabadabado Doktorsväska

Detta är ett rikt bra set för att leka doktor. Något som vi gillar med just Jabadabados produkt är den fantasifulla designen på alla instrument och detaljer. Ska man leka så tycker vi att prylarna lika gärna kan vara lekfulla. Detta paket gör att barnen blir exalterade att leka kreativa lekar i sjukhusmiljön.

I denna produkt får man med bland annat blodtrycksmätare, sprutor, medicinburk och stetoskop med mera.

Vi älskar verkligen att alla detaljer är gjorda av trä. Om man vill kunna spara leksakerna även när barnen blivit äldre så är just trä det material vi skulle välja.

3. Cloudberry Castle Doktorsset

Detta är en av de bästa läkarväskorna för barn som vi hittat. Eftersom den innehåller så många olika instrument så kommer den ge otaliga timmar med lek till barnen. Instrumenten i denna väska är ganska plastiga, men i gengäld får man väldigt många, något som vi tycker höjer denna väskas värde en hel del. Tack vare att det finns så mycket att leka med kan flera vara med i leken samtidigt. Detta är den perfekta presenten till det nyfikna barnet som gillar att att leka och utforska.

4. Greta Gris Doktorsväska

Detta är en riktig storsäljare vad det gäller läkarväskor för barn. Det är inte så svårt att lista ut varför just denna produkt med tema från Greta Gris blivit populär. Greta Gris är ju som bekant mycket populär bland det flesta barn, därför är det inte så konstigt att många av småttingarna blir exalterade redan när de ser motivet på väskan. Lyckligtvis har denna produkt fler fördelar än bara ett vinnande motiv. Det vi kanske gillar allra bästa med just denna väska är att den innehåller så många prylar, hela 15 stycken. De många instrumenten gör att leken blir mer varierad och att produkten känns fräsch under längre tid.

Detta är en doktorlåda i mellanprisklassen. Kvaliten är helt klart godkänd och de många fina delarna gör den till en produkt vi känner oss bekväma med att rekommendera.

Rolig och nyttig leksak

En doktorsväska är i vårt tycke en av de roligare leksakerna man kan ge till sitt barn. De allra flesta barnen vill leka saker som har återknytning till saker vi vuxna gör. Vad de gäller yrken så är kanske doktor eller sjuksköterska några av de roller som barn är mest nyfikna på. Genom att leka doktor så får barnet prova på att vara vuxen för en stund. Att som barn prova på olika roller i leken gör att barnet utvecklas och känner sig mer bekväm i vuxenvärlden. Genom att uppmuntra barnen att exempelvis leka doktor så kan man göra att de känner sig tryggare den dag de besöker ett sjukhus eller en vårdcentral.

När man leker doktor så får barnet även en chans att öva på sina kommunikativa förmågor. Självklart måste doktorn vara lyhörd för patientens besvär samt förklara hur undersökningen går till och även ställa en diagnos. Som vuxen kan det vara roligt om man får vara med i leken, även om det såklart mest är barnen som styr dess innehåll.

Innan du köper en doktorslåda, var noga med att kolla vilka åldersgränser tillverkaren rekommenderar så att ni får en leksak som är lämplig för just dina barn. Förslagsvis kan ett mikroskop för barn även vara en rolig leksak om man exempelvis vill leka forskare.

Äldre recension

PlanToys Doktorsväska

Detta är ett komplett kit med flertalet roliga instrument tillverkade av trä (till största del). I paketet finns en spruta, som roligt nog har rörliga delar, en termometer, ett stetoskop, en reflexhammare och utrustning för att kolla blodtrycket. Alla instrument har små färgglada detaljer på dem, något som höjer lekglädjen betydligt.

Detta är ett bra och prisvärt paket med hållbara leksaker som tål att lekas med. Alltsammans ligger i en fin röd doktorsväska av bomull. Väskan tål maskintvätt något som förlänger dess livslängd när den blivit smutsig.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se