Bästa experimentlådan: Bäst i test 2024

Många barn tycker att bland det roligaste som finns är att gå på olika experimenthus där man kan få experimentera och leka med olika fenomen som har vetenskaplig koppling. Vi gör våra barn en stor tjänst om vi uppmuntrar deras utforskarlust, då de kan lära sig saker de kan ha nytta av i framtiden. Framför allt kan även experimenten väcka intresse för vetenskap i allmänhet, något de sedan kan bygga vidare på senare i livet.

Idag finns många bra experimentlådor som möjliggör att göra små experiment i hemmet. Experimentlådorna är ofta omtyckta presenter och är något flera därhemma kan samlas kring, precis som med ett sällskapsspel.

De 4 bästa experimentlådorna 2024

Vi har testat en flertal olika experimentlådor som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut fyra riktigt bra och roliga experimentlådor som är våra favoriter just nu. En bra experimentlåda måste enligt oss både vara lärorik men också vara rolig att leka med. En experimentlåda med massor av lärorik kunskap är ganska värdelös om barnen inte vill leka med den. Därför är det viktigt att lådan är lättförståelig och innehåller spännande moment som upprätthåller barnens nyfikenhet.

En bra experimentlåda bör även ha många experiment att välja på så att man kan leka med den vid flera olika tillfällen. Självklart bör experimenten även vara lättförståeliga även för barn med en manual skriven på svenska.

1. Kärnan Beppes Favoritexperiment

Denna låda är fullspäckad med instruktioner och tillbehör du behöver för att kunna genomföra en mängd spännande experiment. Barnens favorit Beppe förklarar pedagogiskt och enkelt om de olika experimenten. Det blir väldigt lärorikt men samtidigt aldrig så komplicerat att det blir svårt. Denna produkt är lämplig för barn från 8 år och uppåt. Vi tycker dock att det går bra att involvera även yngre barn så länge vi föräldrar finns med och kan förklara och hjälpa till.

I denna låda kan man exempelvis få skapa en vulkan i miniatyr eller lära hur man utvinner energi från vatten. En av de roligaste och bästa experimentlådorna som finns där ute!

2. Clementoni Junior Experimentlåda Vetenskapslärlingar

Detta är en riktigt fräck experimentlådan. I denna produkt väcks barnens vetenskapslust genom att utföra olika spännande experiment. Här finns pedagogiska bilder och instruktioner som gör att barnen lär medan de leker.

Något vi gillar med just denna låda är hur varierande experiment den har. Tack vare att det finns många olika uppgifter att genomföra så får produkten en lång livslängd. Man behöver ju inte göra alla experiment på en och samma gång, utan man kan spara lådan och ta fram den då och då. Genom att experimentera vid utvalda tillfällen så bygger man upp en törst för nya kunskaper hos barnen.

Detta är en spännande och lärorik produkt som vi kan rekommendera.

3. Alga Science 101 Experiment

Detta är experimentlådan som fokuserar på elektroniska experiment. Enligt vår erfarenhet älskar barn just denna typ av experiment. Man får utforska allt från magnetism och motorer till statiskt elektricitet. Något vi gillar starkt med upplägget i denna låda är att man får testa sig fram. Genom att bygga experimenten, så som man tror att de ska vara, lär man sig medan man leker.

Detta är en låda av hög kvalitet där ett flertal maskiner och utrustning ingår. Tillverkaren rekommenderar en ålder på minst åtta år för denna experimentlåda.

4. Alga Slime Lab

Detta är kanske inte den mest lärorika experimentlådan vi testat, men våra barn i testpanelen tycker definitivt att det är en av de allra roligaste! Barn tenderar alltid att tycka om att leka med slime, därför är denna experimentlåda en väldigt omtyckt gåva som barnen gärna slänger sig över på direkten. I lådan finns möjlighet att utföra åtta olika slemmiga experiment med just slime.

Något vi gillar med denna låda är att det finns möjlighet att ta ut svängarna en hel del. Genom att barnen själva kan bestämma hur de ska göra slimet så övas deras kreativa förmåga upp. När man sedan gjort sina experiment får man genom instruktionerna hjälp på traven att dra några slutsatser av sina forskningsinsatser.

Finns det någon bra experimentlåda med el, kemi eller elektronik?

En vanlig fråga vi har fått några gånger är om det finns något bra experimentlåda där barnen får möjlighet att leka med elektronik eller el. De flesta barn fascineras av elektricitet och maskiner, och de vill gärna förstå hur de fungerar. Därför är det inte så konstigt att det finns en stor efterfrågan bland barn på denna typ av experimentlådor. Man vill ju inte att barnen ska leka med el på något annat sätt under mycket kontrollerade former. Därför är det en fördel att skaffa en experimentlåda som framtagen just för att barn ska kunna utforska utan att det på något sätt kan riskera deras välmående.

Lite längre upp på sidan tipsar vi om produkten Alga Science 101 Experiment, som är en riktigt bra experimentlåda som låter barnen experimentera med svagström, en motor och magnetism. Detta är en produkt som vi varmt kan rekommendera till er som har barn som är intresserade av experiment inom detta spännande område.

Att experimentera på riktigt med kemi kan vara lite mer riskabelt. Det finns dock säkra inslag av kemi i flera av lådorna vi skrivit om ovan. I Alga Slime Lab, Kärnan Beppes Favoritexperiment och Enhörningens Experimentlåda finns inslag av kemiska processer som är väldigt roliga att beskåda och läsa mer om. Läs mer om de lådorna längre upp på sidan!

Äldre recension

Enhörningens Experimentlåda

Detta är en omtyckt och spännande experimentlåda. Lådan innehåller över 10 olika roliga och lärorika experiment. Experimenten är utformade speciellt för att träna deltagarnas koncentration och minne men även kreativitet. Detta är en produkt som blandar fantasi med vetenskapliga experiment på ett väldigt smart sätt. Just fantasielementet gör att barnen blir som trollbundna av alla de moment som lådan har att erbjuda. Kan rekommenderas!

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se