Bästa gunghästen: Bäst i test 2024

flicka på gunghäst

En gunghäst är, precis som en käpphäst, en riktig klassiker som stått i mångas barnrum under uppväxten. Gunghästen kan bli en kär vän och en pålitlig lekkompis som alltid ställer upp på en ridtur. En gunghäst behöver idag inte vara gestaltad som en häst utan idag finns en mängd olika varianter på det populära konceptet. En bra gunghäst ska självklart vara säker att sitta på och hålla över tid. En bra gunghäst måste så klart också vara rolig och bekväm.

De 5 bästa gunghästarna 2024

Vi har testat en mängd olika gunghästar. Nedan recenserar vi de fem gunghästarna vi gillar allra mest just nu. Samtliga gunghästar på vår lista är hållbara och säkra. Det som kan skilja är storlek och pris. För att se aktuella priser och mer information om gunghästarnas mått med mera kan man klicka på länkarna till butikerna där de säljs.

1. Kids Concept Gunghäst Mammut

gunghäst
 • Passar in bra i de flesta inredningarna
 • Tål hög vikt
 • Mjuk och skön päls

Denna gunghäst från Kids Concept fångade vår uppmärksamhet direkt när vi såg den. Som tur var gjorde den inte oss besviken. Detta är en riktigt snygg gunghäst som sticker ut från mängden. Den har formen av en mjuk och luden mammut. Gunghästen står på en grund av stabilt trä. Medarna är stora och gör det i princip omöjligt att välta den. Handtaget är rejält och stabilt att hålla i. Allra bäst gillar vi de mjuka textilierna som skapar en vacker mammut. Denna gunghästs mjuka färger gör att den på ett harmoniskt sätt passar in i nästan vilket rum som helst.

Denna gunghäst är mer robust än de flesta andra gunghästar vi har testat. Den håller bra även för större barn.

2. Jabadabado gungdjur elefant 

 • Traditionell gunghäst
 • Lång livslängd
 • Säker

Detta är produkten för den som vill ha en hederlig gammal gunghäst i trä. Jabadabado har ett antal olika utformningar på sina gunghästar, de håller alla god kvalitet och är stabila. Vi testade versionen som är utformad som en elefant, men de har även så klart hästar.

Jabadabados gunghästar är tillverkade i robust trä. De har, till skillnad från en del andra gunghästar på marknaden, inga detaljer som kan lossna eller bli smutsiga. Därför är detta en gunghäst som kan leva länge. Varför inte låta syskonen ärva den eller ha kvar den som ett minne när barnen blivit för stora för att använda den. Vi gillar särskilt de påmålade detaljerna på denna gulliga gunghäst.

3. Teddykompaniet Gunglamm

 • Snygg inredningsdetalj
 • Mjukt tyg som går att ta av och tvätta
 • Skön att sitta på

Rent utseendemässigt är detta gunglam vår favorit. Som tur är detta även en bra gunghäst rent funtkionsmässigt. Själva stommen består av trä, både medar och handtag känns stabila och säkra. Stommen är beklädd med ett luddigt textil som ska likna fårets ull. Denna gunghäst är skön att sitta på och samtliga barn vi testat den med gillade den skarpt.

Med denna gunghäst har Teddykompaniet skapat något som verkligen kan förhöja inredningen i ett rum, något som inte alltid är fallet när man köper leksaker. Ett plus är även att man kan ta av tyget och tvätta det i maskin, något som förlänger livslängden på produkten betydligt.

4. Cloudberry Castle Gunghäst

 • Mycket bra pris
 • Solida skenor av trä

Cloudberry Castle har blivit något av en favorit vad det gäller tillverkare av leksaker för oss här på sidan. Anledningen till att vi gillar just denna tillverkare är att de alltid har mycket prisvärda erbjudande. Denna gunghäst är ett mycket bra alternativ till de andra produkterna i listan. Produkten kan inte jämföras rent kvalitetsmässigt med de alternativ som kostar nästan dubbelt så mycket, men i sin prisklass presterar denna gunghäst mycket bra.

Skenorna är av trä och känns väldigt stabila. Självklart är gunghästen designad så att den är tippsäker.

5. Little Tikes Gunghäst

 • För de minsta barnen
 • Håller över tid
 • Tål att stå utomhus
 • Lågt pris

Detta är den billigaste gunghästen i vårt test. Little tikes gunghäst är det bästa budgetalternativet för de lite mindre barnen. För en relativt billig penning får man en robust liten gunghäst i plast som är gjuten i ett stycke. En fördel med denna gunghäst är att den inte kräver någon som helst montering, den är klar att använda från sekunden man tar upp den ur sin förpackning.

Detta är en klassisk och väl beprövad gunghäst. Om man köper denna produkt vet man vad man får, den kan hålla nästan hur länge som helst. Eftersom gunghästen är av plast så kan den även stå utomhus utan att den påverkas nämnvärt av väder eller vind.

Om bäst-i-test-topplistan

Hur valde vi då vilka gunghästar som blev bäst i test? Vi har tittat på den allmänna kvaliteten i hos ett antal tillverkare av gunghästar. Vi valde ut de produkter som vi tycker erbjuder bäst kvalitet i förhållande till pris. Bland de olika tillverkarna har vi sedan granskat och valt ut de enskilda modeller vi tyckte bäst om. För oss har det varit viktigt med ett bredare urval med produkter från olika tillverkare så att det blir en mångfald i vår topplista. Vi har testat de utvalda gunghästarna för att säkerställa att de verkligen håller måttet. I vår bedömning har vi lagt stor viktig vid att produkterna ska vara slittåliga. Det är viktigt att gunghästen verkligen ska gå att användas, utan att den slits på ett orimligt sätt.

De produkter vi valt ut känner vi oss trygga med att de kommer hålla i många år, även om de utsätts för intensiv användning.

Äldre recension

PonyCycle Ride-On Häst

 • Rör sig framåt med hjälp av kontrollerade rörelser
 • Hög kvalitet
 • Oerhört rolig
 • Övar barnens motorik

Detta är inte en traditionell gunghäst med medar som står på ett och samma ställe. Detta är något så fantastiskt som en häst man kan ta sig framåt på när man rider på den. Genom att barnet gör gungande rörelser på hästen så rullar den, sakta och försiktigt, framåt. Barnen verkligen älskar denna gunghäst eftersom leken blir mycket mer realistisk när man faktiskt kan förflytta sig på sin häst.

Något vi verkligen gillar med denna produkt är hur den förenar nytta med nöje. Genom att göra kontrollerade rörelser på hästen övar barnen upp sin motorik och kroppskontroll. Denna häst är av hög kvalitet och tål otaliga timmars lek. Den är utrustad med en skön dyna och stigbyglar för att göra färden bekväm. Denna produkts stora nackdel är tyvärr att den kostar en hel del mer än en traditionell gunghäst.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se