Bästa gungställningen: Bäst i test 2020

flicka på gunga

En gungställning kan vara ett bra hjälpmedel för att få barnen att aktivera sig själva utan allt för mycket insats av föräldrarna. En bra gungställning ska hålla i många år och därmed erbjuda hundratals eller till och med tusentals timmar av rolig lek. Förutom för livslängdens skull måste gungställningen var robust och kvalitativ för barnens säkerhets skull. Vi har granskat ett mängd olika gungställningar. Nedan presenterar vi de fem gungställningarna vi tycker är bäst just nu. De uppfyller alla våra hårt ställda krav på säkerhet och hållbarhet.

De 5 bästa gungställningarna 2020

1. Trägunga, Active

gungställning
 • Mångsidig
 • Säker
 • Stabil

Detta är en klassisk stabil trä-gungställning från gamla pålitliga tillverkaren Hörby Bruk. Det de stora träpålarna bygger en konstruktion som är extremt stabil och som inte kommer ge vika även för de mest vilda gunglekarna. Detta är en ställning som kommer kunna stå utomhus i många år utan att åldras eller försvagas. Själva trät är tryckimpregnerat och fötterna är av helsvetsade benfästen i stål. Som man även kan se på bilden så är den överliggande bommen fäst vid benpålarna med hjälp av fästen i stål, detta säkerställer en oerhörd stabilitet.

Denna modell på träställning finns även till ett lägre pris men då utan ställningen med klätternät. Vi valde versionen med klätternät då den ger ett stort mervärde eftersom barnen älskar att klättra i nätet. Detta är en gungställning som slår de flesta andra gungställningar vad det gäller hållbarhet kvalitet och stabilitet. Ställningen är även mångsidig på det sätt att man kan välja att montera dit andra typer av gungor, om man så skulle vilja.

2. Sunnydale Klätterställning

gungställning
 • Klätterställning, rutschkana och gungställning i ett.
 • Mycket prisvärd

När vi som jobbar på Barntopplistan investerar i leksaker till barnen gillar vi att få valuta för pengarna. Valuta för pengarna får man med råge när man köper denna gungställning från tillverkaren Back Yard Discovery. På köpet får man nämligen även en klätterställning och en rutschkana. Visst, denna produkt kostar mer än många andra ställningar med bara gungor, men med tanke på att man får så mycket mer lek så blir priset ändå ganska lågt i slutändan. Detta är en gungställning som kommer kunna underhålla dina barn såväl som deras kompisar i ett oändligt antal timmar framöver.

Träbalkarna i denna produkt är inte lika tjocka som i de från exempelvis ställningen från Hörby Bruk, men hela bygget känns robust och stabilt. Produkten har hos tillverkaren genomgått många tester för att säkerställa hållbarhet och säkerhet. Ställningen är även betsad för för att klara utomhusklimatet och säkerställa att den håller sig fräsch under många år framöver. En gullig detalj är även att det ställningen har inbyggt bord och bänk med lämplig sitthöjd för barn, som du kan se längst till höger på produktbilden ovan.

3. AXI Dubbla Gungor Grå/Vit

gungställning
 • Prisvärd
 • Stabil
 • 10 års garanti

Detta är en lite enklare gungställning för den som vill ha en prisvärd gunga som ändå är stabil säker och har två gungor. Denna ställning är stabil och vilar på 7 cm tjocka träbalkar. AXI Dubbla Gungor är en gungställning som har bra skydd mot alla typer av väder, vilket försäkrar att det kommer stå en lång tid innan dess livstid går mot sitt slut. Med ställningen kommer två härliga trägungor i rep. Gungorna är enkla att justera i höjdled.

4. Hörby Bruk Gungställning CanCan

 • Oslagbart billig
 • Klassisk välbeprövad gungställning

Hörby Bruks Gungställning CanCan är en gungställning bestående av stålrörsstativ. Denna gungställning är mycket mindre och inte alls lika robust som den gungställning från samma tillverkare som tog vår förstaplats. Goda nyheter är dock att denna ställning endast kostar en bråkdel av vad trä-gungställningen Active gör. Just priset är CanCans triumfkort, för bara lite över tusenlappen kan man få en komplett, svenskdesignad, säker gungställning där gungor ingår, smått otroligt tycker vi.

Det märks att denna gunga är ett budgetalternativ på det sättet att ställningen känns aningen sviktande när flera barn gungar samtidigt. Men även med flera barn på så håller stålramen för trycket. Och så länge benen är korrekt förankrade i marken enligt tillverkarens instruktioner, så kommer denna ställning inte röra sig en tum. Detta är en ställning som inte slår de andra gungorna på vår lista på någon punkt. Förutom på prislappen, där slår de konkurrenterna med hästlängder.

5. AXI Fågelbogunga med Väggfäste

 • Praktiskt väggfäste
 • Rolig fågelbogunga
 • 10 års garanti

Slutligen valde vi att ta med AXI Fågelbogunga med Väggfäste i vår topplista. Dels för att detta är en riktigt bra och rolig gunga, och dels för att många efterfrågar en gunga som kan fästas i väggen. Genom att köpa en gungställning med väggfäste kan man spara in lite på ställningen eftersom ens bostadshus eller annan byggnad kan göra halva jobbet med att bära upp ställningen. För de flesta kommer gungan att stå i närheten av sitt hus, vare sig den har tvåbent ställning eller inte. Att ställa gungställningen i anslutning till huset på detta sätt kan även vara väldigt praktiskt då det sparar på värdefullt utrymme för dem som har lite mindre trädgård.

Denna ställning kommer med en väldigt rolig fågelbogunga som är ytterst populär bland barnen. Gungan går enkelt att justera i höjdled så att den ska passa alla åldrar.