Bästa haklappen: Bäst i test 2024

De första månaderna i ett babys liv är det uteslutande amning eller flaskmatning som gäller, men från 4 månader kan det vara okej att ge barnet smakprov av vanlig fast föda (Källa). De första åren i barnets liv är det sedan ett ständigt tvättande och städande för att hålla rent för allt spill som barnen orsakar. En riktigt bra haklapp kan underlätta en hel del i livet som småbarnsföräldrar. En bra haklapp ska fånga upp nära intill allt som faller från barnet mun. Haklappen ska så klart även sitta bra utan att skava samt vara fri från gifter eller andra farliga ämnen. Nedan lyfter vi fram de fem haklappar vi tycker är bäst just nu. Haklapparna har alla sina egna unika för och nackdelar, läs gärna vidare för att bila er en uppfattning om vilka haklappar som kan göra bäst nytta i just er familj.

De 5 bästa haklapparna 2024

1. BabyBjörn Haklapp

 • Vinnande design
 • Lätt att rengöra
 • Bisfenol-fri

Denna klassiska haklapp från BabyBjörn är en storsäljare världen över, och vi kan verkligen förstå varför. BabyBjörn gör kvalitetsprodukter som är säkra och håller hög kvalitet, denna haklapp är inget undantag. Haklappen uppfyller både USA:s och EU:s stränga regler för livsmedelsgodkännande. Detta innebär bland annat att produkterna regelbundet testas så att de inte innehåller några gifter eller andra hälsofarliga ämnen såsom exempelvis Bisfenol A.

Förutom säkerheten så har denna haklapp en vinnande design som gör att den dels sitter perfekt runt barnets hals, men även att den stora behållaren under hakan fångar upp precis allt som inte stannar i munnen. Själva halsdelen är steglöst justerbar så att den går att anpassa perfekt till just ditt barn.

Vi gillar haklappar i plast eftersom de är så oerhört lätta att rengöra, bara att torka av med en fuktig trasa eller att spola av under kranen. Denna haklapp från BabyBjörn tål till och med maskindisk. Om man vill ha en haklapp i plast så är denna produkt det absolut bästa valet, den är säker, den är smart designad på det sätt att den inte fastnar under bordskanten och den är slittålig. Det bästa av allt är att den faktiskt inte kostar speciellt mycket.

2. Elodie Details haklapp

 • Stor haklapp som även täcker axlarna
 • Stöter bort smuts och vätska
 • Kardborrfäste

Elodie Details har skapat en stor och effektiv haklapp som även täcker axlarna. Detta är en haklapp som besparar föräldrarna onödigt krångel som tvätt av kläder eftersom denna haklapp i stor sätt täcker hela barnets överkropp. Eftersom haklappen är så heltäckande är man nästan helt garderad mot att det ska komma någon som helst spill på kläderna.

Denna haklapp är Oeko-tex certifierad och helt fri från PVC. Materialet är polyester som effektivt stöter i från sig smuts och vätska, det är bara att torka av den när man är klar. Vi gillar att denna haklapp har kardborrefäste, detta gör att den går extremt snabbt att både sätta på och ta av, till skillnad från vissa andra haklappar som har lite mer krångliga fästen. Längst ner finns en uppsamlingsficka som fångar det mesta som kan trilla ner.

3. Everyday Baby haklapp i silikon

 • För barn som rör sig mycket under måltiden
 • Bältet håller haklappen på plats
 • Tålig

Detta är en innovativ haklapp som har ett inbyggt bälte, något som vi inte sett hos som många haklappar hittills. Många haklappar fungerar hur bra som helst så länge barnen sitter still. Som många föräldrar känner till så är omständigheterna inte allt helt perfekta, barn gillar att röra på sig och ibland medför detta att de får kladd på kläderna trots att de har haklappen på sig. Detta problem löser denna haklapp på ett smart sätt. När haklappen väl är fastspänd håller den sin skyddande position på överkroppen även om om barnet inte kan sitta still.

Fickan på denna haklapp är stor och täcker hela basen vilket gör att så gott som allt spill hamnar i behållaren. Fästet i halsen är lätt att justera så att haklappen passar just ditt barn. Produkten är enligt tillverkaren lämplig i åldersspannet 4 månader till 4 år. Detta är en väldigt tålig produkt som man kommer kunna använda länge, den tål faktiskt att kokas!

4. Pippi Drybib

 • Snygg scarf för babyn
 • Skyddar kläderna
 • Mjuk och värmande

Pippi Drybib är väldigt populära haklappar för barn. Anledningen till att de finns i så många barnfamiljer är förmodligen deras snygga design, men även deras låga pris. Detta är en haklapp inte främst avsedd för måltider, då man kanske inte vill ha allt för mycket kladd på dessa bomullslappar, även om de kan fylla sin funktion även då. Istället skulle vi kalla denna haklapp för en skyddande scarf. Scarfen är väldigt snygg och har förutom sin skyddande funktion även sina fördelar som modeaccessoar för den lilla bebisen.

Scarfens funktion är både värmande och skyddande. De flesta bebisar dreglar hela tiden, för att undvika att dreglet blöter ner och sugs upp av kläderna kan bebisen bära denna scarf dagligen. Scarfen samlar effektivt upp dregel och även annat som annars hade fallit ner över kläderna. Enkel att fästa och ta av med hjälp av tryckknapparna i nacken.

5. Tommee Tippee Explora Roll’ n Go Bib

 • Går att rulla ihop
 • Perfekt för resan
 • Lätt att torka av

Tommee Tippee Explora Roll’ n Go Bib är haklappen med det långa namnet som är vår favorit när man är på resande fot. Denna haklapp är nämligen designad för att den ska vara smidig att rulla ihop och ta med. Väl i ihoprullad tar haklappen nästan ingen plats alls. Detta är en bra vattenavvisande haklapp som vi brukar har nedpackad i skötväskan, så fort man behöver den är den redo att rullas upp och användas.

Denna haklapp är extremt lätt att rengöra eftersom ingen smuts fastnar, det är bara att torka av den, den tål faktiskt till och med maskindisk. Längst ner finns en stor ficka som fångar upp allt som inte hamnar i munnen. Denna haklapp finns i flera snygga färger och är helt fri från BPA!

Vilken typ av haklapp är bäst?

Det är svårt att säga vilken typ av haklapp som är den bästa. Vi har alla olika preferenser och ibland måste man testa sig fram för att se vilken modell som passar bäst. De flesta produkterna är idag gjorda av antingen tyg, silikon eller plast.

Silikon och plast tycker vi har den stora fördelen att de är lätta att rengöra. Genom att hålla materialet under rinnande vatten några sekunder så kan det vara helt rengjort. En produkt av tyg behöver däremot tvättas. Har man dock flera haklappar i tyg så behöver det inte göra något att några av dem ligger i tvättkorgen i väntan på nästa maskin. Fördelen med tyghaklappen är att den ofta är skönare att bära. Barnet kan ha lättare att acceptera en mjuk och skön modell snarare än en styv av plast.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se