Bästa joggingvagnen: Bäst i test 2024

jogging med barnvagn

När man skaffat barn blir det plötsligt lite svåre att upprätthålla träningen så som man kunde göra innan. Det kan vara svårt att finna tiden att ta sig till exempelvis gymmet eller fotbollsträningen. Jogging är en relativt tacksam motionsform då man faktiskt kan ha sitt unga barn med sig på turen. Då gäller dock att man har en bra vagn som är avsedd för ändamålet. En helt vanlig duovagn eller paraplysulky kan exempelvis vara allt annat än enkla att springa med. För att kunna motionera smidigt och säkert bör man istället införskaffa en så kallad joggingvagn, som är mer anpassad för ändamålet.

De 3 bästa joggingvagnarna 2024

Vi har granskat en mängd joggingvagnar som säljs på den svenska marknaden. Nedan recenserar vi de 3 vagnarna vi tycker allra bäst om just nu. Vi har medvetet valt ut vagnar från olika prisgrupper så att det ska vara lätt att hitta någon som passar för din plånbok och dina behov. En bra joggingvagn måste vara säker och stabil. Den ska även självklart ge god komfort till passageraren, även om man kör på ojämnt underlag.

1. Thule Urban Glide 2 

  • Futuristisk och superlätt
  • Känns väldigt säker
  • Högsta kvalitet

Som alltid har Thule en vagn som ligger i framkant rent designmässigt. Denna joggingvagn ser väldigt futuristisk ut, den är dessutom väldigt lättviktig. Trots att vagnen väger så pass lite så känns den ändå väldigt robust och stabil.

Denna vagn är framtagen med säkerhet i åtanken. När man kommer upp i lite högre hastigheter på joggingturen känns det så klart nödvändigt att ha en vagn man litar på till hundra procent. Vi känner oss helt trygga med denna joggingvagn från Thule när vi är ute och springer. Dels är vagnen väldigt stabil och lättmanövrerad, dels så har den en handbroms på styret som gör att man känner att man har full kontroll över vagnens hastighet i alla lägen.

När vagnen används till att promenera så är framhjulet helt rörligt, detta gör att man kan vrida och svänga vagnen precis så som man vill, knappt utan någon ansträngning. När det är dags för att jogga så låser man framhjulet, på så sätt får vagnen en helt stabil kurs som gör att det känns väldigt säkert även om man springer lite fortare.

Sitsen på denna vagn är justerbar i flera lägen, man kan fälla den nästan helt plant så att barnet kan ligga och sova medans man joggar. Det kanske kan vara svårt att tro att det skulle gå att springa medans barnet sover, men tack vare den kompetenta fjädringen så är det faktiskt möjligt att köra vagnen fort utan att det påverkar komforten för passageraren nämnvärt. Bra jobbat Thule!

Om man gillar att springa mycket och vill ha det bästa för sig och sitt barn kan vi verkligen rekommendera denna fantastiska joggingvagn som är genomtänkt in i minsta detalj. Enda nackdelen med denna vagn är dess relativt höga pris. Dock får man, ska sägas, en helt fantastisk kvalitetsvagn för pengarna.

2. Hauck Runner 2 Joggingvagn

  • Prisvärd
  • Extremt dämpande lufthjul
  • Stor skyddande sufflett med reflexer

Hauck brukar göra bra produkter med pressade prislappar. Lyckligtvis är denna joggingvagn inget undantag från den principen. Här har Hauck tagit fram en bra joggingvagn som vi skulle säga är riktigt billig med tanke på vad man får för pengarna. För en blygsam summa får man en stabil och rejäl joggingvagn som kommer hålla för många härliga springturer med dig och ditt barn.

Denna vagn är utrustad med luftdäck, något som faktiskt ger en fantastiskt bra dämpning. Oavsett vilket underlag man gör denna vagn på så gör de stora hjulen att barnet för en bra åkkomfort, utan något onödigt skumpande. Enligt tillverkaren går den utmärkt att använda off-road.

Värt att nämna är även den stora suffletten som effektiv skyddar barnet ifrån allt från sol och vind till kyla. Det finns även ventilationskanaler som gör att det inte heller blir för varmt i vagnen. Detta är en produkt med hög komfort både för den lilla passageraren men även för dig som går eller springer med den.

3. Beemoo Sport Kombo Sportvagn

  • Bästa lågbudgetvalet!
  • Förvånansvärt kompetent liten vagn
  • Bra dämpning med lufthjul

När vi först såg priset på denna joggingvagn från Beemoo tänkte vi att den inte skulle vara mycket att ha. Med tanke på att priset är bara en bråkdel av många av de andra vagnarna här i vår lista så hade vi inga jättehöga förväntningar på denna produkt. Därför är det speciellt roligt att rapportera att detta faktiskt är en bra vagn. Missförstå oss inte, den kan absolut inte mäta sig med vagnar som kostar fem eller tio gånger så mycket. Detta är en vagn som är framtagen för att vara billig därmed är den också mycket enkel och har inga större finesser. Dock är det en vagn som känns stabil och lätt att hantera.

Om man inte joggar dagligen så duger denna vagn helt klart till en springtur då och då. Detta är det absolut bästa alternativet för den som vill komma så billigt undan som möjligt. Vad vi vet finns det ingen annan vagn som är så här billig som presterar lika bra som denna joggingvagn från Beemoo.

Denna vagn har relativt stora lufthjul som ge en väldigt jämn gång, även på ojämna underlag. Den har dessutom en bekväm sits som kan fällas ända bak till liggläge ifall den lilla passageraren behöver ta en tupplur. En stor fördel med denna vagn är hur liten den blir när man fält ihop den, perfekt för förvaring i hem med brist på utrymme. Fempunktsbältet känns stabilt och säkert och håller barnet stabilt på plats. Denna vagn är faktiskt riktigt bra med tanke på hur otroligt billig den är, bra jobbat Beemoo!

Äldre recensioner

Mountain Buggy Urban Jungle

Mountain Buggy Urban Jungle har länge varit betraktad som en av de bästa vagnarna för joggning eller körning i lite mer besvärlig terräng. I sin senaste uppdaterade version så har man förbättrat vagnen ytterligare även om man kunde tro att den redan uppnått perfektion. Vagnen använder sig av ett väldigt tåligt nylontyg som står emot det mesta. Det är väldigt tacksamt att kunna köra nästan varsomhelst utan att behöva vara orolig för att vagnen ska ta skada. Tyget är motståndskraftigt mot revor och såklart även mot vatten. Även om det ösregnat länge så är det enkelt att torka av vagnen efteråt.

Själva suffletten är gjord av tåligt polyester som tål det mesta. Suffletten ger barnet en härligt ombonad känsla och filtrerar självklart bort de skadliga solstrålarna. Detta är en välbeprövad vagn av hög kvalitet som tål det mesta. Denna vagn kommer man garanterat kunna använda i många år utan att den blir sliten. Eftersom kvalitet kostar så får man också tyvärr betala en hel del om man vill äga denna lilla dyrgrip.

Baby Jogger Summit X3 Joggingvagn

Detta är en av de bästa joggingvagnarna man kan få tag på just nu. Är man beredd att betala extra för att få en riktigt kvalitativ, snygg och smidig vagn i toppklass så är Baby Jogger Summit X3 absolut att rekommendera. Tillverkaren har satsat på att ta fram en lättviktig vagn som är oerhört lätthanterlig och lättkörd samtidigt som den känns säker och stabil.

Denna vagn är utrustad med ett fempunktsbälte som är lättjusterat upp till 120 grader, för att man ska kunna anpassa så att just ditt barn sitter perfekt. Under vagnen sitter en stor förvaringskorg som tål en last på upp till fem kilo. Tack vare att vagnen i sig är så pass lättviktig så kan man ha med en hel del last utan att det känns tungt att springa eller gå med vagnen.

Detta är en riktigt smidig joggingvagn som är designad för att göra livet som aktiv förälder lite enklare. Vagnen är extremt enkel att både vika ihop och fälla ut. Till skillnad från en del andra joggingvagnar på marknaden behöver man inte ägna många sekunder med Baby Jogger Summit X3 för att få den redo att användas vid joggingturen. Denna vagn har tre riktigt rejäla lufthjul som ser till att färden blir smidig och jämn, nästan oavsett underlag.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se