Bästa lekhagen: Bäst i test 2023

barn i lekhage

En lekhage kan vara ett bra verktyg att använda vid de tillfällen man inte kan ha hundraprocentig uppsikt över sitt barn, till exempel om man behöver göra något annat längre bort i rummet. Lekhagens funktion är att avgränsa barnets rörelsefrihet samtidigt som den skapar en mjuk och mysig lekhörna.

En del föräldrar är negativa till att använda lekhagen då det kan kännas som man stänger in sitt barn. Vi på barntopplistan tycker att lekhagen har sina fördelar och att man absolut kan ha en lekhage så länge man använder den på rätt sätt och med måtta. Självklart är det viktigt att som förälder vara nära sitt barn och leka med honom eller henne, dels för att stimulera barnet men även för att knyta an till sitt barn i dess unga år. Som förälder kan man dock inte vara fysiskt nära sitt barn varenda minut på dygnet, därför är är lekhagen en bra produkt att ta till när barnet ska sitta ensam en stund. Självklart måste man dock ha uppsikt över sitt barn även när det är i lekhagen.

De 5 bästa lekhagarna 2023

Det allra viktigaste egenskapen hos en lekhage är att den måste vara säker. Därför bör man bara köpa kvalitetsprodukter från välkända butiker. Lekhagen måste självklart vara robust och omöjlig för barnet att själv öppna upp. En bra lekhage måste i vår mening även vara någorlunda snygg och passa in hemmet samt även såklart se attraktiv ut för barnet att leka i. För att barnet ska trivas i lekhagen är det bra om det ingår en mjuk och bekväm madrass att sitta på.

Vi har testat en mängd lekhagar som finns på marknaden idag. Nedan recenserar vi de fem produkterna vi tycker är allra bäst just nu. Produkterna nedan har lite olika prisklass så klicka gärna vidare till de olika butikerna för att se vilken som passar er budget och era behov allra bäst.

1. Babydan Flex Lekhage / Säkerhetsgrind

I denna produkt ingår flera produkter i en, därför blir den väldigt prisvärd. I botten på lekhagen finns en väldigt skön lekmatta med höga kanter som går att använda även separat utan staketen. Mattan håller en väldigt hög kvalitet och tål att användas dagligen, även när man själv leker med sitt barn. Själva hagen är väldigt robust och stabil. Hagen har en dörr, vilket underlättar jämfört med hagar där man måste lyfta ner och ur barnet.

Denna produkt kan även användas som säkerhetsgrind, då öppnar man upp den och ställer den mot ett område man vill skydda barnet ifrån, exempelvis en dörröppning eller en kamin. Tack vare att denna produkt har så många användningsområden och att man kan använda den som grind när barnet växt i från lekhagen gör att vi tycker att denna hage är värd toppbetyg. Att denna lekhage har ett attraktivt pris redan från början gör inte saken sämre.

2. Beemoo SAFE Protect Lekhage & Rumsavdelare 

Detta är en mycket mångsidig lekhage från Beemoo. Formen kan anpassas för att passa olika ändamål. Produkten passar för öppningar mellan 89-359 cm. Produkten har 5 st paneler som kan användas som lekhage och rumsavdelare. Beemoos grind är verkligen enkel att hantera, den kan öppnas åt valfritt håll med enbart en hand.

Grinden är mycket kompakt och kan fällas ihop för smidig förvaring när den inte används. Detta är en robust och säker produkt som är väl testad. Om man väljer just denna lekhage så kan man vara trygg med att man gjort ett bra och säkert val.

3. Kaxholmen lekhage 120×120 cm

Vi är förtjusta i produkter som är gjorda av trä. Trä är ett miljöriktigt och även vackert material med många fördelar. Träprodukter har ofta en lång livstid och de går ofta att laga om de skulle gå sönder på något ställe. Denna lekhage är mycket robust och tålig, en produkt som kommer kunna användas av alla syskon och förmodligen även säljas vidare när barnen blivit för stora.

Detta en hage med stor lekyta, något som så klart är bra för barnen. Enda nackdelen med en stor produkt som denna är att den tar en del plats i anspråk. Har man dock golvytan så är detta ett val man inte kommer att ångra.

Detta är en svensktillverkad produkt i björk. Lekhagen är fri från gifter och är inte målad med några skadliga färger.

4. Deryan 2 in 1 Peuter Box Resesäng & Lekhage

Detta är en resesäng och lekhage i en och samma produkt, självklart är det mycket tacksamt att slippa köpa båda dessa produkter. Genom att införskaffa Deryan 2 in 1 Peuter Box Resesäng & Lekhage sparar man både på miljön och plånboken. Denna produkt kan stå där hemma som lekhage, samtidigt är produkten enkel att vika ihop och ta med. Väl i hopvikt så är denna produkt lätt att bära och den tar inte upp speciellt mycket plats i sin väska.

En stor fördel med denna produkt är att den kan användas utomhus! Deryans Resesäng och Lekhage har nämligen inbyggt myggnät samt skyddar mot UV-strålning. Denna Produkt kostar lite mer än många andra portabla lekhagar där ute, dock tycker vi den är väl värd sitt pris med tanke på allt som ingår. Med denna produkt får du en uppblåsbar madrass som är mycket skön att sova eller leka på. Hemligheten bakom att denna produkt är både lättviktig och supersnabb att montera upp och ned är dess aluminiumram. Ramen väger mycket lite men ger samtidigt överlägsen stabilitet när den är uppfälld. Tack vare smart design så behöver du bara resa ramen på några sekunder, sedan är lekhagen eller sängen redo att användas!

5. Safety1st Circus

Detta är en urgullig lekhage med fina färger och motiv. Denna produkt kan användas som både lekhage och som en fin resesäng. Med tanke på användningsområdena och den goda kvalitén så tycker vi att priset är väldigt förmånligt. Denna lekhage är väldigt enkel att vika ihop. I sin ihopvikta form kan man stoppa ner den i medföljande väska för enkel transport. Tack vare att sidorna på lekhagen är gjord av tålig men väldigt lättviktig mesh så väger hela paketet inte många kilon.

Äldre recensioner

Skip Hop Playview lekhage med lektavla

lekhage

Detta är förmodligen den bästa lekhagen vi har testat. Skip Hop Playview är stor och rymlig men även väldigt robust och säker. Lekhagen har en dörr som är enkel att öppna för en vuxen. På dörren finns en praktisk röd indikator som visar om dörren är öppen, på så sätt kan man hela tiden, på avstånd, se att allt är som det ska. En av de detaljer vi gillar bäst med denna produkt är de genomskinliga tygpanelerna som förutom att de är snygga även gör så att man hela tiden kan se sitt barn inne i hagen oavsett på vilken höjd i rummet man befinner sig.

En bonus med denna lekhage är den roliga tavlan som medföljer. Tavlan, som kan hängas i lekhagen, har har åtta olika aktiviteter som barnet kan interagera med. Barnen vi testade produkten med älskade att sitta och pilla på tavlan, så här har man verkligen lyckats skapa något som känns spännande för de små.

JLY Heaven Lekhage med Hjul

Denna lekhage är förmodligen den snyggaste vi sett, designmässigt sett passar den bra in i de allra flesta hem. En annan egenskap som får denna lekhage att sticka ut lite extra är det faktum att den går på hjul. Att denna produkt är rullbar underlättar verkligen vardagslivet då man lätt kan flytta runt lekhagen i huset utan att behöva montera ner den eller tvingas till tunga lyft. En tunn madrass medföljer på köpet.

Phil&Teds Traveller Crib

Detta är en mångsidig produkt som främst är designad med resor i åtanke. Eftersom Phil&Teds Traveller Crib väger under 3 kg så är den extremt smidig att ta med när man ska åka någonstans. Självklart går den dock bra att även ha stående hemma, trots att den är så tunn känns den väldigt hållbar. Denna produkt kan agera både lekhage och resesäng vilket är toppen på resan. Vi gillar hur smidigt det är att bara dra upp dragkedjan längs sidan när man vill komma in i hagen.

Skip Hop resesäng/lekhage 2-i-1

Detta är en resesäng och lekhage i en. Produkten är av god kvalitet, den är lättviktig och den känns väldigt luftig när den väl är monterad. Sidorna är helt genomskinliga så att man hela tiden kan se vad som pågår därinne. När produkten använts som resesäng kan man dra ut den så att den blir större och kan användas som en rymlig lekhage. Medföljer gör en bekväm och väldigt gullig matta att ha i botten på lekhagen. Detta är en kvalitativ produkt som vi tror kommer kunna vara med i många år. Nackdelen är att denna lekhage är relativt dyr, men som vanligt så finns det ett samband mellan pris och kvalitet.

Carena Karlshamn Lekhage 

Detta är en billig men bra lekhage från svenska tillverkaren Carena. Priset på denna produkt är förvånansvärt billigt! Självklart kan lekhagen från Carena inte mäta sig med de lite dyrare produkterna i vår lista. Detta är en lekhage som är utmärkt att ha som extra lekhage eller att ha med på resan. Genom att hålla inne en knapp så kan man snabbt och enkelt fälla ihop hela lekhagen. En enkel förvaringsväska medföljer.

Denna lekhage är mycket lättviktig och därför smidig att bära med sig. Kanterna är bra vadderade så att man kan känna sig säker med att ha sitt barn i lekhagen, även om han eller hon är på riktigt bushumör.

Titaniumbaby Lekhage

Detta är en lekhage som är mycket enkel att montera upp, och även att fälla ihop när man inte använder den. Lekhagens egenskaper gör den mycket smidig att ta med på resan. Vi gillar det faktum att denna lekhage är något upphöjd. Lekhagens upphöjda position gör att det blir lättare att ta upp barnet, utan att exempelvis slita på ryggen i onödan.

Denna lekhage håller en betydligt mycket högre kvalitet än många av de andra mer portabla produkterna vi testat. Stommen känns väldigt stabil och allt från tyg till nät känns som det verkligen är byggt för att hålla. Om ni söker efter en säker lekhage av god kvalitet som dessutom är smidig att ta med sig så kan vi rekommendera denna modell starkt. Titaniumbaby Lekhage kommer med en smidig och snygg förvaringsväska. Modellen är i stilren design med snygga svarta och gråa färger. Trots att lekhagen är portabel så ser den även snygg ut att ha stående framme mer permanent också.

BabyDan Comfort Lekhage

Detta är en lekhage av allra högsta kvalitet med nordisk stilren design och funktion. Danska tillverkaren BabyDan har flera olika varianter av prisbelönade lekhagar. Comfort är en av våra favoriter eftersom den har en mycket praktisk botten som är höj och sänkbar. Tack vare att man kan justera höjden på botten så kan man själv anpassa produkten så att den passar familjens behov. Genom att ha precis rätt höjd på lekhagen så får man en god ergonomi som sparar på kroppen i längden.

Denna lekhage känns oerhört stabil och robust. Detta är kvalitet som är byggd för att vara, år efter år. På detta sätt kan syskonen ärva lekhagen, eller varför inte sälja den vidare när familjen inte längre behöver den.

Det faktum att lekhagen står på hjul gör att den är mycket lätt att flytta om man behöver städa eller möblera om. Det faktum att det är så smidigt att rulla iväg med lekhagen är väldigt tacksamt då den väger en del. När lekhagen väl är på sin rätta på plats låser man enkelt hjulen så att det står smidigt på sin rätta plats.

Denna lekhage finns i olika storlekar och materialval, läs gärna mer hos respektive återförsäljare genom att följa länkarna/länken nedan.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se