Bästa lekmattan: Bäst i test 2024

lekmatta

Lekmattor är något som kan göra barnens rum mysigare, de kan göra att det blir behagligare och varmare att gå på golvet, de kan också ge färg och lekfullhet till ett rum. En annan viktig funktion lekmattan kan ha är att den kan utgöra ett skydd mot det hårda golvet och dämpa eventuella fall. Lekmattans allra viktigaste funktion är dock om du frågar oss att den kan inspirera till roliga lekar.

De 6 bästa lekmattorna 2024

Vi har testat en mängd olika lekmattor med olika funktioner. Lekmattor kan idag se ut på väldigt många olika sätt. Vissa av mattorna vi testat är av den mer traditionella typen med exempelvis motiv och vägar på som man kan leka med sina leksaksbilar på. Vi har även testat lite mer avancerade mattor som exempelvis har inbyggda ljud- och ljusfunktioner.

Nedan recenserar vi de sex mattorna vi gillar bäst just nu. För oss var det viktigt att mattorna inte skulle vara allt för dyra, därför är samtliga av produkterna nedan relativt prisvärda, även om vissa är lite dyrare än andra. Till någon av mattorna ingår leksaker medan det i de flesta fall är så att endast själva mattan ingår.

Innan man väljer en matta som känns rätt för just er familj så bör man fundera lite på vad mattan främst ska användas till. Är det väldigt viktigt att mattan är mjuk och dämpande så kan det vara vettigt att investera en extra slant för att få en riktigt tjock matta som är säker och bromsar eventuella fall när olyckan är framme.

1. Junior Driver Lekmatta med LED-trafikljus

Detta är en klassisk lekmatta i form av en en stad med massor av bilvägar. Det som är unikt med just denna produkt jämfört med lite äldre mattor är att den har integrerade LED-ljus. Staden har totalt tio stycken fungerande trafikljus som man kan aktivera med hjälp av en knapptryckning. Trafikljuset växlar automatiskt mellan grönt och rött efter 8 sekunder. LED-ljusen tycks vara oerhört populära bland barnen och bidrar till en mer realistisk lek. En mycket rolig lekmatta som är väl värd sitt pris!

2. Cloudberry Castle Racerbana

Detta är en billig men väldigt rolig lekmatta från Cloudberry Castle. Mattan är väldigt rolig att titta på då den har en stor mängd detaljer. Detaljerna väger upp för det faktum att det inte medföljer några leksaker med denna produkt. Allt man behöver är dock några leksaksbilar för att börja leka på denna färgglada lekmatta. Vi gillar verkligen illustrationerna som är spännande och fantasieggande. Denna matta har antiglid-funktion på baksidan vilket gör att den håller sig kvar på den plats där man placerar den. Ovansidan är mjuk men samtidigt väldigt lätt att rengöra och torka av. Mattan kan ligga permanent i barnrummet då den är mjuk, isolerar bra och lättar upp utseendet på rummet. Skulle man vilja ta bort den så är den lätt att rulla ihop och förvara.

3. Babydan Skumgummi Siffror

pusselmatta

Detta är en mjuk matta av skumgummi från Babydan som har flera funktioner. Mattan är som ett enda stort pussel med nio bitar som går att sätta ihop till en stor sammanhängande matta. Man kan när som helst ta ut de olika siffrorna för att sedan placera dem i rätt ordning. Detta är både roligt och lärorikt för de mindre barnen. När mattan väl är ihopsatt så utgör den ett bra skydd i lekrummet, den mjuk att ramla på. På mattan kan man utföra både fysiska lekar eller varför inte sitta och pyssla eller leka med leksaksbilar eller liknande, mycket bekvämare än att sitta direkt på golvet.

4. Alice & Fox Lekmatta Cirkus

Denna produkt gillar särskilt vi vuxna extra mycket då den är väldigt snygg, den blir som ett litet konstverk där den ligger hemma på golvet i barnens rum. Mattan är självklart mjuk att leka på vilket gör att man kan ha den framme när som helst. Mattan är uppbyggd som ett pussel med 7 bitar, den är därför rolig för barnen att sätta ihop och ta isär. En fördel blir därför att den nästan inte tar någon förvaringsplats när man inte ligger framme. Väl ihopsatt bildar mattan ett fint cirkuslandskap med bilväg.

5. Melissa & Doug Paw Patrol Lekmatta

Det vi gillar bäst med denna lekmatta är det faktum att det ingår så många tillbehör. Med allt utplacerat är mattan nästan täckt med roliga bilar, skyltar, broar, människor och hus med mera. Tack vare alla de fina tillbehören i trä så har man allt man behöver för att kunna leka hur länge som helst. Bilarna med mera går även leka med utan att man använder mattan. Tack vare att tillbehören är i trä så kommer de att hålla länge.

Denna lekmatta har tema från populära Paw Patrol.

6. Cloudberry Castle Lekmatta Piano och Trummor

Detta är en av de absolut roligaste mattorna vi testat. Mattan har en inbyggd ljudenhet som spelar ljud när man trycker på de olika pianotangenterna eller trummorna som är avbildad i mattan. Barnen kan med hjälp av fötterna eller trumpinnarna göra musik, detta är fantastiskt skojigt och omtyckt av barnen. Trots att denna produkt har ett relativt lågt pris så kändes det som att den kan hålla länge, så länge man behandlar den någorlunda försiktigt det vill säga. Vi har testat den under många timmar utan att få några som helst problem.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se