Bästa leksaksköket: Bäst i test 2024

De flesta barn är fascinerade av de saker föräldrarna gör. Genom att observera de vuxna och sedan låta lekarna ta avstamp i vad man ser och upplever så utvecklas barnens hjärnor. Bra leksaker kan hjälpa att stimulera barnen och deras tänkande. Leksakskök har varit populära barn i alla tider, så ser det ut även idag trots konkurrens från surfplattor med mera. Vi testat ett stort antal leksakskök och plockat fram de bästa på marknaden just nu.

De 5 bästa leksaksköken 2024

1. VIGA Leksakskök

 • Bästa budgetval
 • Många tillbehör
 • God kvalitet

VIGAs produkt är ett väldigt prisvärt litet leksakskök. Detta kök har allt de små behöver för att kunna ha en inspirerande lekstund. I köket finns spis och diskho, ingår gör även diverse köksutrustning i leksaksformat, såsom kastruller, stekpannor, slevar, kryddburkar och till och med ett stekt ägg. Dörrarna i skåpen går att öppna och stänga och hyllorna går att använda till förvaring. Detta är ett riktigt charmigt litet kök, det bästa är att det finns att köpa till ett väldigt lågt pris om man jämför med många andra kök av samma standard.

2. KidKraft Leksakskök Stor

 • Största köket
 • Gott om plats för flera barn
 • Robust kök

Detta är köket för den som vill ge sitt barn det allra bästa. Detta är ett stort snyggt kök med alla detaljer som får barnet att känna att han eller hon står i ett verkligt litet kök. En fördel med detta kök är att ditt barn kan bjuda in sina kompisar i leken, det finns gott om plats för flera barn att leka. Ung, spis och mikrovågsugnen har roliga vridbara knappar som gör leken mer realistisk. Alla luckor i köket går att öppna och stänga, och där inne finns plats för alla de prylar som behövs i det imaginära köket. Detta är det helt klart det roligaste köket vi testat. Nackdelen är att köket kostar ganska mycket.

3. Alice & Fox Leksakskök

 • Realistiskt kök
 • Finns i flera färger
 • Inbyggt ljus
 • Häftiga ljudfunktioner

Detta kök ser ut som ett verkligt modern kök i miniformat. Vilken design man föredrar är så klart individuellt men vi tyckte helt klart att det var häftigt att se detta kök för första gången. Det som sticker ut med denna produkt är att det inte är har lika “barnslig” design som de flesta andra modellerna man ser på marknaden. En fördel med detta kök kan vara att barnen tycker det är roligt att leka med ett kök som ser ut precis som det stora köket man har där hemma. Denna modell finns i flera olika färger, så det är lätt att hitta en produkt som kan passa.

En fördel med detta leksakskök är att det har inbyggda ljus och ljudfunktioner. Belysningen och ljuden gör att leken blir roligare och mer realistisk. Ett stort plus med detta kök är också att det finns förvaringsmöjligheter undertill, där man kan lägga köksleksaker, eller varför inte andra prylar som behöver städas undan då och då i barnrummet.

4. Sebra Leksakskök

 • Robust och hög kvalitet
 • Tar liten plats i anspråk

Sebra är en av våra favorittilverkare av barnprylar eftersom de gör saker av bra kvalitet med trendig design. Detta leksakskök är inget undantag. Denna lilla möbel är robust och ser riktigt fräck ut. Detta är ett kök av det lite enklare slaget, vilket kan vara både positivt och negativt. Postitivt är dock att denna lilla möbel inte tar speciellt mycket plats i anspråk. Den har även det mesta man behöver för att inspirera till spännande lek. Köket är i grunden en ugn med spisplattor och köksvask ovanpå. Detaljerna är verkligen välgjorda och snygga. Ugnen grå att öppna. Spana även in de nätta fyra benen enheten står på!

5. Leksakskök och Marknadsstånd

 • Roligt
 • Bra pris
 • Mångsidigt
 • Massor av tillbehör på köpet

Detta är ett kök som är relativt billigt men som med enkla medel uppmuntrar till massor av rolig lek. Denna produkt är nämligen ett kök med spis på ena sidan och ett marknadsstånd på andra sidan. Barnet kan därför göra mat som de säljer till kunder på andra sidan. I marknadsståndet finns även hyllor där man kan saluföra även andra valfria produkter. Detta kök är barnsligt roligt och får oss vuxna att be om att får vara med att leka.

Förutom mångsidigheten älskar vi att det följer med så många roliga prylar med köket. Med köket kommer massvis med råvaror i plast såsom frukter och grönsaker även gått om köksredskap kommer med. Totalt är det mer än ett 20-tal olika tillbehör, vilket gör att barnen kommer kunna leka länga med alla grejer utan att tröttna på köket. Även de små detaljerna höjer denna produkt, saker som att knappar går att vrida på och att luckor går att öppna. Denna produkt är verkligen kreativ och vi tror och hoppas att den kan användas för att hjälpa barnets kreativa utveckling.

Varför ska man skaffa ett leksakskök?

Ett leksakskök är inte på något sätt nödvändigt för att ge ditt barn en lycklig barndom. Det finns massor av andra lekar eller leksaker som även de kan vara underhållande såväl som stimulerande. Dock skulle vi absolut rekommendera alla som funderar på att skaffa ett leksakskök att göra det. Enligt vår erfarenhet är leksaksköken väldigt populära bland de flesta yngre barn. Fördelarna med leksaksköken är att de kan underhålla barn under lång tid, möjligheterna till varierade lekar är helt enkelt stora. Man kan som vuxen själv involvera sig i lekarna i köket, men man kan även låta barnen leka helt själva när man behöver en stund för sig själv.

Använda köket för att få barn att få bättre aptit och matvanor

Man kan faktiskt använda leksaksköket för att på ett pedagogiskt sätt avdramatisera mat. En del barn får en negativ relation till mat där man som förälder kanske känner sig tvingad att tjata på barnen för då man är orolig för att det inte får i sig tillräckligt med bra näring. Genom att skaffa ett leksakskök kan man låta barnet själv ”laga mat” och servera den. Dessa typer av lekar tenderar att avdramatisera hela grejen med att sitta ner och äta. Kökslekarna kan även väcka ett intresse hos barnet vilket kan göra att han eller hon blir mer intresserad av att smaka när den verkliga maten väl dukas fram. Som förälder kan man göra stor skillnad genom att själv delta i lekarna med fantasi och entusiasm vilket tenderar att smitta av sig på barnen.

Är leksakskök farliga för mindre barn?

De leksakskök som säljs hos pålitliga butiker, till exempel som de vi testat ovan är självklart väldigt genomtänkta och noggrant testade. Detta betyder att det inte ska finnas smådelar som barn kan tänkas svälja. Det ska också innebära att de håller så hög kvalitet att de inte kommer falla sönder eller välta på för barnen farliga sätt. Barnprodukter är också väl genomtänkta vad det gäller vilka ämnen de görs av. Detta innebär skälvklart att man undviker gifter i exempelvis i allt från färger till lim. Som förälder vet man ju att barn har en tendens att bita på och stoppa saker i munnen. Så länge man köper kök av bra kvalitet och följer tillverkarens anvisningar så finns ingen som helst anledning till oro.

Som alltid när det gäller barn avråder vi dock starkt från att köpa billiga produkter från utländska sidor. De produkter som säljs i svenska butiker är alltid godkända enligt svenska och europeiska standarder.

Äldre recension

Country Kitchen Lekkök

 • Slimmat litet kök
 • Detaljrikt
 • Prisvärt

Country Kitchen Lekkök är ett bra val för den som vill ha ett lite mindre kök men som inte vill tumma på kvaliteten. Trots att denna enhet är liten och i grunden består av en ugn med några hyllor över så har tillverkaren lyckats klämma in rätt så mycket lekmöjligheter på denna lilla ytan. Ovanför ungen finns både en kokplatta men även vask med tillhörande kran. Över spis och vask vinns ett väldigt söt liten mikrovågsugn och hylla för att ställa köksprylarna på. Vi älskar de små interaktiva detaljerna i Country Kitchen, till exempel går kranen att vrida på och av, även reglagen till ugn och spis går att snurra på. Ugn och mikrovågsugn går även att öppna.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se