Bästa lekstugan: Bäst i test 2022

Vi har gått igenom ett stort antal lekstugor och valt ut och testat de allra mest intressanta. I listan nedan tipsar vi om de fem lekstugorna som är intressantast just nu. Vi har försökt få med stugor i alla prisklasser så att du ska ska kunna hitta den bästa stugan för din familj.

De 5 bästa lekstugorna 2022

1. Lekstuga i trä med rutschkana, Robin

 • Cool design
 • Rutschkana
 • Robust
 • Bra pris

När vi först såg denna lekstuga så trodde vi att priset på den skulle vara minst det dubbla mot var det var. För strax under 10 000 kr får man en riktigt häftig lekstuga som även har en rutschkana. Designen på denna lekstuga är minst sagt lekfull, den ser ut som ett riktigt litet sagohus.

Denna stuga är byggt av robust FSC-certifierat asiatiskt cederträ. Känslan är att detta hus kommer hålla länge, vilket så klart är något av ett krav när man lägger ut mycket pengar på en lekstuga.

Denna lekstuga har hela fem olika fönster, vilket är toppen. Fönster och dörr är inte symmetriska vilket är väldigt effektfullt och ger en väldigt lekfull känsla. Detta är är den bästa lekstugan vi sett i denna prisklass, helt klart en produkt vi kan rekommendera!

2. Victorian Inn Lekstuga

 • Charmig
 • Upplägg som inspirerar till lek
 • Öppningsbara fönster mm

Vi gillar verkligen utformningen på Victorian Inn Lekstuga, den ser ut som ett fint gammalt hus från den viktorianska eran. Detta är en lekstuga med högt tak och mycket färg. Vi gillar särskilt att fönsterna går att öppna. En liten gullig veranda och en inbyggd bänk ingår. Några av barnen kan sitta på bänken utanför medan de andra kan servera dem direkt från köksfönstret. Upplägget på detta hus kan inspirera till många roliga lekar, därför tror vi att detta är ett hus som kommer få lång livslängd i familjen. Alla grannbarn kommer vilja komma och leka i denna lekstuga. Detta är ett robust hus som är betsat för att klara av att stå ute.

3. KidKraft Lekstuga Seaside Cottage

 • Fantastiskt rolig lekstuga
 • Inbyggt marknadsstånd
 • Många detaljer

Detta är en lekstuga till ett överkomligt pris som lockar till lek. Vi gillar lekstugor som uppmuntrar till det de är till för, det vill säga lek. Detta är allra högsta grad en sådan lekstuga. På kortsidan på denna stuga finns ett stort fönster som kan fås att likna ett marknadsstånd. Genom att barnen står på varsin sida om fönstret kan man leka servering eller butik, dessa lekar går att variera i det oändliga och gör att lekstugan kommer ge många roliga timmar av lekande. Det medföljer även två griffeltavlor där man kan skriva upp butikens eller restaurangens sortiment. Denna lekstuga har även fler små detaljer som även de stimulerar till lek, däribland en brevlåda, ringklocka med ljud, en klocka med rörliga visare och en blomlåda. Om jag vore barn igen skulle jag älska denna lekstuga!

4. Woodlii Lekstuga

 • Prisvärd
 • Fina dörrar och fönster

Detta är en relativt billig lekstuga som ändå har allt man kan begära av en lekstuga i denna klassen. Lekstugan är tom på insidan, redo att inredas så som man önskar. Denna stuga har formen av en vanlig villa i miniatyr. Denna stuga är impregnerad med vattenbaserad lackering. Tack vare behandlingen så tål stugan att stå ute året om. Detta är ett mycket bra val om man vill ha en bra lekstuga men där priset är av hög betydelse.

5. Starplast Lekstuga, Galilee Village

 • Gullig
 • Väldigt lågt pris!

Till den som vill ha en liten lekstuga till lägsta möjliga pris skulle vi vilja rekommendera denna lekstuga från Starplast. Denna stuga är på grund av sin storlek lämplig för de mindre barnen. Stugan är i plast och är väldigt enkelt. Dock verkar den väldigt populär bland de små barnen. Stugan har gulliga detaljer som grind på baksidan och en gullig dörr med brevinkast. Eftersom kvalitén inte är den bästa på denna stuga skulle vi inte rekommendera att lämna den ute på vintern. Dock är stugan så liten att den kan gå att få in i garage eller förråd eller liknande. Skulle stugan bli kvar ute kanske det heller inte är hela världen med tanke på hur lågt dess pris är.

Några saker att beakta när man köper en lekstuga

Nedan tipsar vi kort om tre faktorer man kan behöva tänka igenom en extra gång innan man slår till på en lekstuga.

Priset

Först bör man bestämma sig för sin budget. Även om man inte vill lägga mycket pengar på en lekstuga så finns det som tur är gått om billiga stugor där ute. Som vanligt gäller dock att man får vad man betalar för. Om man köper en allt för billig lekstuga får man också räkna med att den förmodligen inte kommer hålla allt för länge.

Om man inte kan hitta en lekstuga som man tycker duger inom den budget man har satt upp kan man alltid överväga att snickra ihop sin egen lekstuga.

Storleken

Storleken är betydelsefull av flera olika anledningar. Många snålar lite för mycket och köper en för liten stuga. Problemet med att köpa en för liten lekstuga blir att barnen växer ifrån den ganska snabbt, då står man där med en stuga som inte används. Ta hellre en lite större stuga som barnen kan växa i i många år. Förutom takhöjden så har själva ytan betydelse. Räkna gärna med att dina egna barn kommer ha kompisar över, det vore ju bra om alla fick rum att leka i stugan. Sist men inte minst får man inte glömma att planera utefter det utrymme man har ute på gården. Alla har inte så stora tomter. En liten tomt utesluter nästan en större lekstuga.

Materialet

Materialet är även kopplat till priset. Vill man ha en riktigt billig lekstuga är det plast som gäller. Om man vill ha en långsiktigt hållbar lekstuga rekommenderar vi ett bra trähus i träslag som är bra på på att stå emot röta och skadeangrepp, till exempel cederträ. Glöm inte dock att tänka på att trä kan behöver underhållas över tid för att de ska hålla sitt maximala skydd.