Bästa lektältet: Bäst i test 2023

Ett bra lektält kan verkligen skänka glädje och leklust till barnen. Det är såklart inte nödvändigt att köpa att tält som är gjort för ändamålet, utan man kan ju även tillsammans med barnen bygga ett tält av exempelvis täcken. Hemmabyggda tält är dock lite mer tillfälliga i sin karaktär, fördelen med att köpa ett riktigt tält är att det kan återskapas enkelt närsomhelst. Tält som är lite finare kan man även ha stå framme som en permanent del av inredningen.

De 6 bästa lektälten 2023

Vi har testat en stor mängd lektält för barn. Nedan presenterar vi de fem tält som vi tycker bäst om just nu. Vi har försökt välja ut tält i lite olika prisklasser och utförande så att man ska kunna hitta något som passar just ens egen familjs behov och plånbok. De tält vi testat är främst avsedda för inomhusbruk men flera av dem går även att sätta ut så länge man håller dem borta från regn och vind.

1. Alice & Fox Lektält

 • Bäst i test
 • Mycket bra pris
 • Lätt att sätta upp
 • Fint mönster

Alice & Fox har ett antal olika fina lektält med olika design. Alla av deras tält håller vad vi kunnat uppleva samma höga kvalitet. Vi föll dock särskilt för detta fina femkantiga tipitält. Detta tält är ett mycket bra val till barnrummet. Vi är imponerade av den kvalitet man får för pengarna med tanke på att många av konkurrenternas likvärdiga tält kostar minst ett par hundralappar mer.

Detta tält är relativt enkelt att sätta upp, något som gör att man lätt kan ta ner och sätta upp det, beroende på om man behöver skapa lediga ytor i barnens rum. Alice & Fox Lektält har ett litet fönster som barnen kan kika ut ur eller in i. Fönstret går även att stänga till om man vill ha det extra mörkt och mysigt inne i tältet. Likadant är det med den stora dörröppningen.

Detta är ett mycket kvalitativt och prisvärt lektält för barn som vi varmt kan rekommendera. Tältet är avsett för användning inomhus.

2. Kids Concept Tipitält 

 • Snyggt
 • Hållbart
 • Tvättbart tyg
 • Passar i de flesta hem

Kids Concept Tipitält är ett fint lektält av lite högre kvalitet som är så snyggt att det kan stå uppe jämt. Detta tält rekommenderar vi att man har inomhus eftersom det fina tyget lätt får fläckar om det står utomhus.

Detta är ett rymligt tält som inspirerar till lek men även till mysiga stunder. Man kan till exempel inreda tältet med mjuka kuddar och ha det som en läshörna. Detta är ett kvalitativt tält av bomull och stöttor av furu. Tältet kommer hålla länge och man kan ta bort tyget och tvätta det för att hålla det fräscht över tid. Det vi gillar bäst med detta tält är att det passar bra in i inredningen i vilket modernt hem som helst, därför kan man ha det framme mer som en permanent del av möblemanget.

3. Pippi Långstrump Lektält

 • Klassisk design
 • Mest sålda lektältet
 • Mjukt tyg
 • Öppningsbara fönster och dörrar

Detta är förmodligen det mest sålda lektältet i Sverige och det är lätt att förstå varför. Detta tält gör att barnen kan få ett eget Villa Villekulla att busa i. Förutom motivet så är förmodligen det överkomliga priset en del av framgången. För en relativt billig penning får man här ett hållbart och stabilt lektält av tyg som tål att lekas med. Även golvet är beklätt med mjukt tyg. Tältet går att placera både utomhus och inomhus, man får dock tänka på att det så klart lättare slits i blir smutsigt i utomhusmiljön.

Detta är ett bra och lättmonterat tält som barnen älskar. Tältet har en rolig dörr som går att stänga, eller rulla upp om man vill ha villan helt öppen. Till och med gardinerna i fönstren går att rulla upp eller stänga.

4. Kids Concept lektält

 • Okej kvalitet
 • Snyggt
 • Lågt pris

Detta är ett tält som är väldigt lätthanterligt, det är enkelt att både sätta upp och ta ner. Vi gillar de vikbara pinnarna som går genom tältet och som löper smidigt och böjer sig åt det håll man vill.

Detta är ett snyggt tält, det är heller inte en nackdel att detta tält går att få tag på till en väldigt billig penning. Tyget finns i flera färger och har små stjärnor i mönstret. Den fina medföljande takvimpeln höjer stämningen en hel del. Man kan hissa ner den lilla tygdörren över porten om man vill förvandla tältet till ett mysigt litet kryp-in.

5. Jabadabado lektält tipi

 • Återvunnet material
 • Enkelt att fälla upp och ihop
 • Fint litet fönster
 • Kan tvättas i maskin

Tipitälten är verkligen populära, och det finns många goda anledningar till detta. Ett tipitält ger en rymlig känsla i förhållande till golvytan den tar upp tak vare att de skapar en rymd med rejäl takhöjd. Ett av de bättre tipitälten på marknaden kommer från Jabadabado. Detta fina tält finns i flera olika färger, något som gör det lätt att hitta en modell som passar in i barnens rum.

En fördel med just denna modell är att den är tillverkad av återvunna material, något som gör att man känner att man gjort en insatts för miljön. Tältduken kan tvättas i maskin. Det faktum att tältet är enkelt att hålla fräscht förlänger därmed också livslängden.

Detta är ett bra och kvalitativt tält med ett gulligt litet fönster. När man inte använder tältet så kan man man fälla ihop det och luta det mot ett hörn, på detta sätt tar det knappt någon golvyta i anspråk. När man vill använda tältet igen så tar det bara några sekunder att sätta på plats igen.

6. Pop-Up Tält Unicorn

 • Sött litet tält för de minsta
 • Flyttbart

Detta är ett sött och roligt litet lektält för de allra minsta barnen. Detta är ett väldigt tåligt och flexibelt tält som kommer att hålla länge. Tältet är av pop-up-modell vilket har den stora fördelen att den går att lyfta upp och flytta precis som den är. Det faktum att man kan flytta tältet så enkelt gör att man smidigt kan flytta leken till en ny plats, flyttbarheten underlättar också när man städar.

En plats för lek och för avkoppling

Ett bra lektält ska inspirera barnen att leka nya spännande och stimulerande lekar. Det finns en mängd spännande lektält som genom sitt utseende kan ge barnen inspiration i leken. Vi har testat lektält som ser ut som allt ifrån rymdskepp till grottor.

En viktig funktion med ett lektält kan även vara mys och avkoppling. Genom att krypa in i tältet så kan ditt barn få lite avkoppling och en chans att varva ner. Det är något med tältets fyra väggar som gör att man helt enkelt känner sig lite avskärmad från den stress som pågår där utanför.

Extra förvaringsmöjlighet

En fördel med att ha ett permanent lektält i barnens rum, som vi upptäckt, är att man kan använda tältet som förvaringsplats när man snabbt vill städa undan. Lite mer skrymmande leksaker och prylar kan ställas in i tältet om man vi kapa ordning och reda i resten av rummet. Man kan även satsa på satsa på att låta barnen ha sina gosedjur i tältet. De flesta barn har gott om gosedjur och de kan göra att att ett rum ser ganska stökigt ut när de är utspridda. Genom att samla gosedjuren i tältet blir barnets rum prydligare, samtidigt som man får en väldigt mysig gosedjurshörna inne i sitt tält.

Äldre recension

Cloudberry Castle Lektält Prinsesslott

 • Rolig utformning
 • Kan ställas inne och ute
 • Lågt pris

Detta är ett väldigt spännande tält för de yngre barnen. Med enkla medel så kan man ge sina barn mycket lekglädje. Vem vill inte ha sitt alldeles egna slott, antingen på rummet eller ute i gården. Enligt tillverkaren så går det nämligen utmärkt att sätta ut tältet så länge det är en fin dag.

Detta är ett tält som håller en hyfsad kvalitet och som går att köpa till ett, om du frågar oss, väldigt överkomligt pris. Tältets stora styrka är dess häftiga design som verkligen får det att sticka ut från mängden. Detta lilla slott har hela fyra portar som alla går att gå in och ut igenom.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se