Bästa matstolen: Bäst i test 2020

barn i matstol

För små barn är en matstol en nödvändighet om barnet ska kunna sitta av egen kraft vid bordet. Eftersom de flesta av oss inte vill eller kan ha barnet i famnen eller knät precis hela tiden så är matstolen verkligen en uppfinning som underlättar i vardagen. En bra matstol ska ha en stor och stabil bas så att den inte kan välta. En bra matstol ska även se till att barnet hålls på plats i stolen. För de allra minsta kan det krävas ett riktigt fempunktsbälte för att försäkra att det unga barnet inte kan tippa ur stolen. Självklart är det även ett stort plus om stolarna är så flexibla att man kan fälla ihop dem inför resa eller förvaring.

De 5 bästa matstolarna för barn 2020

Vi har granskat och testat en mängd olika matstolar. Nedan recenserar vi de fem stolarna vi gillar allra bäst just nu. Stolarna nedan är av lite olika modeller och i varierande prisklasser så att det ska finnas något för alla. Klicka gärna på länkarna nedan för att se aktuella priser hos återförsäljarna.

1. BabyDan Danstolen Matstol inkl Bygel & Rem

matstol
 • Mycket prisvärd
 • Kan användas länge
 • Stora fötter för överlägsen stabilitet

Danstolen från BabyDan är en väl beprövad och säker matstol som funnits med länge på marknaden. Vi kan förstå varför denna matstol är så populär. Produkten är kvalitativ och genomtänkt rakt igenom, dessutom är priset på stolen väldigt attraktivt.

En av de stora fördelarna med denna stol är att den kan användas över långt tid, vilket gör den än mer prisvärd. Stolen är dels så robust och kvalitativ att den inte kommer gå sönder även efter många års användning. Den är också anpassningsbar på det sätt att barnet kan växa i den. Från det att barnet är 6 månader tills dess att det fyller 2 år kan han eller hon sitta säkert bakom bygeln. Efter 2-årsåldern tar man enkelt bort bygeln och stolen kan därmed användas för ytterligare en lång period framöver.

Denna stol har längre fötter än många av de andra stolar vi sett. De lång fötterna gör att den får överlägsen stabilitet och gör den nästan omöjlig att välta även om man klättrar på den.

2. Stokke Clikk matstol

 • Snygg design
 • Lättviktig, lätt att ta med
 • Extremt lätt att sätta ihop

Stokke Clikk är en riktigt snygg matstol med ett modernt utseende. Väl fastspänd i stolen sitter barnet säkert i något som nästan kan liknas vid en liten bilbarnstol. De karakteristiska benen som går brett ut gör att stolen ser häftig ut samtidigt som den får en oslagbar stabilitet.

Något vi älskar med denna stol är hur snabbt och smärtfritt det går att sätta ihop den när man öppnat kartongen. Många av de andra stolarna vi testat är visserligen bra när de väl är ihopsatta, men många av dem kommer som små byggsatser som tar en hel del tid och energi att få ihop. Här har verkligen Stokke tänkt till och gjort något åt saken. Stolens namn Clikk har den fått just för att det bara säger klick när man sätter ihop de olika delarna. Efter bara två minuter var stolen helt ihopsatt och redo att användas, bra jobbat Stokke!

Själva brickan i stolen är lättavtorkad, och den går till och med att ta av och stoppa in i diskmaskinen. Det är detaljer som dessa, som underlättar vardagslivet för oss barnfamiljer, som verkligen uppskattas.

Ytterligare en fördel med denna stol är att den är så lättviktig. Stokke Clikk väger betydligt mindre än de flesta andra stolar vi testat. Den låga vikten gör stolen lätthanterlig, den är lätt att flytta, och lätt att ta med på resan.

3. Hauck Matstol Alpha

 • Justerbar fot- och sittplatta
 • Stabil
 • Klassisk design

Hauck Matstol Alpha är en hög matstol tillverkad i fint bokträ. Detta är en bra stol att skaffa om man värderar stabiliteten högt. Hela stolen är designad för att den ska stå säkert på golvet och vara extremt svår för ett barn att välta.

Det vi framförallt gillar med denna stol är att både sittbrädan och fotplattan är justerbara i höjdled. Detta gör att man kan anpassa stolen så att den blir perfekt för vilket barn som helst. Flexibiliteten gör även att barnet kan växa med stolen. Att man kan använda en och samma produkt under många år av barnens uppväxt är något vi värderar högt och det är också något Hauck lyckas bra med i sina produkter. Sele och bygel ingår i denna stol. När barnet väl är fastspänt kan man lita på att han eller hon sitter säkert under hela måltiden.

4. Beemoo Care Arcade Matstol

 • Hopfällbar
 • Rullbar
 • Stor förvaringskorg

Detta är en av de mer funktionella matstolarna vi testat. Även om utseendet kanske inte tilltalar oss lika mycket som de andra stolarna i listan så är denna stol helt klart en av de smidigaste att använda. Man kan ställa in stolen i fem olika sittpositioner så att man får det som passar precis rätt för stunden. Fotstödet går även att justera så att det passar just ditt barns längd.

Matbrickan framför stolen är stor och rymlig, den går även att justera i höjdled. Positivt är också att brickan går att avlägsna, något som underlättar rengöringen en hel del. En annan detalj på denna matstol som vi verkligen gillar är att den har hjul på frambenen. Hjulen gör att man lätt kan flytta stolen utan att behöver belasta exempelvis ryggen i onödan.

Detta är en superfunktionell matstol som underlättar livet som småbarnsförälder. Stolen går att vika ihop så att den tar väldigt lite plats vid förvaring. Under stolen finns en större förvaringskorg som kan användas för att förvara det mesta man behöver till barnet vid och kring måltiden.

5. Moweo Matstol House

 • Supermjuk sits
 • Fyra hjul
 • Avtagbar sits och bricka underlättar rengöring

Moweo Matstol House är den mest lättflyttade stolen av alla matstolar vi testat. Stolen har fyra hjul som rullar smidigt när de inte är låsta. Även själva stolen är en av de mjukare vi sett, här sitter barnet som en kung eller drottning. Själva sitsen går att ta av för att underlätta rengöring, mycket bra! Ett fempunktsbälte gör också att barnet sitter säkert utan möjlighet att ta sig någonstans. Benen är justerbara i hela sex lägen vilket gör att man kan anpassa stolen till de som sitter runtomkring. Även brickans position är justerbar, det är därför enkelt att anpassa stolen precis så som man vill ha den. Stolen är hopfällbar för att underlätta förvaring. Detta är inte den snyggaste stolen vi sett men den är väldigt funktionell och priset är relativt billigt med tanke på vad man får för pengarna.