Bästa matstolen: Bäst i test 2024

För små barn är en matstol en nödvändighet om barnet ska kunna sitta av egen kraft vid bordet. Eftersom de flesta av oss inte vill eller kan ha barnet i famnen eller knät precis hela tiden så är matstolen verkligen en uppfinning som underlättar i vardagen. En bra matstol ska ha en stor och stabil bas så att den inte kan välta. En bra matstol ska även se till att barnet hålls på plats i stolen. För de allra minsta kan det krävas ett riktigt fempunktsbälte för att försäkra att det unga barnet inte kan tippa ur stolen. Självklart är det även ett stort plus om stolarna är så flexibla att man kan fälla ihop dem inför resa eller förvaring.

De 5 bästa matstolarna för barn 2024

Vi har granskat och testat en mängd olika matstolar. Nedan recenserar vi de fem stolarna vi gillar allra bäst just nu. Stolarna nedan är av lite olika modeller och i varierande prisklasser så att det ska finnas något för alla. Klicka gärna på länkarna nedan för att se aktuella priser hos återförsäljarna.

1. Stokke Nomi Matstol 

 • Bäst i test
 • Vinnande design
 • Bäst kvalitet
 • Multifunktionell stol som kan vara med under hela uppväxten

Detta är en barnstol för livet. Eftersom stolen är designad för att kunna växas i så kommer den kunna vara med barnet under dess uppväxt. Detta är en modern produkt av allra högsta kvalitet. Om vi jämför med utbudet av matstolar på marknaden i stort så är just denna modell från Stokke jämförelsevis dyr. Ser man dock till hur mycket längre tid man kommer kunna använda just denna stol så blir bilden delvis en annan. Med hjälp av en verktygsfri justering kan man nämligen få stolen att passa alla barn, oavsett ålder. På detta sätt kan man säkerställa att barnen har en ergonomiskt riktig sittplats vid bordet genom hela uppväxten. Vi tycker därför att Stokke Nomi Matstol är väl värd sitt pris, då den är så pass mångsidig.

Denna stol har en mycket rejäl stomme, något som gör att vi känner oss trygga med att den kommer hålla under barnens hela uppväxttid. Det är enkelt att justera stolen för dagens aktuella behov. Observera att babysetet säljs separat, när detta väl är införskaffat så är det smidigt att montera fast det på stolen utan några verktyg.

Detta är matstolen för den som vill införskaffa det allra bästa till barnen. Vi älskar kvaliteten, utseendet och funktionaliteten.

2. BabyDan Danstolen Matstol inkl Bygel & Rem

matstol
 • Mycket prisvärd
 • Kan användas länge
 • Stora fötter för överlägsen stabilitet

Danstolen från BabyDan är en väl beprövad och säker matstol som funnits med länge på marknaden. Vi kan förstå varför denna matstol är så populär. Produkten är kvalitativ och genomtänkt rakt igenom, dessutom är priset på stolen väldigt attraktivt.

En av de stora fördelarna med denna stol är att den kan användas över långt tid, vilket gör den än mer prisvärd. Stolen är dels så robust och kvalitativ att den inte kommer gå sönder även efter många års användning. Den är också anpassningsbar på det sätt att barnet kan växa i den. Från det att barnet är 6 månader tills dess att det fyller 2 år kan han eller hon sitta säkert bakom bygeln. Efter 2-årsåldern tar man enkelt bort bygeln och stolen kan därmed användas för ytterligare en lång period framöver.

Denna stol har längre fötter än många av de andra stolar vi sett. De lång fötterna gör att den får överlägsen stabilitet och gör den nästan omöjlig att välta även om man klättrar på den.

3. Stokke Clikk matstol

 • Snygg design
 • Lättviktig, lätt att ta med
 • Extremt lätt att sätta ihop

Stokke Clikk är en riktigt snygg matstol med ett modernt utseende. Väl fastspänd i stolen sitter barnet säkert i något som nästan kan liknas vid en liten bilbarnstol. De karakteristiska benen som går brett ut gör att stolen ser häftig ut samtidigt som den får en oslagbar stabilitet.

Något vi älskar med denna stol är hur snabbt och smärtfritt det går att sätta ihop den när man öppnat kartongen. Många av de andra stolarna vi testat är visserligen bra när de väl är ihopsatta, men många av dem kommer som små byggsatser som tar en hel del tid och energi att få ihop. Här har verkligen Stokke tänkt till och gjort något åt saken. Stolens namn Clikk har den fått just för att det bara säger klick när man sätter ihop de olika delarna. Efter bara två minuter var stolen helt ihopsatt och redo att användas, bra jobbat Stokke!

Själva brickan i stolen är lättavtorkad, och den går till och med att ta av och stoppa in i diskmaskinen. Det är detaljer som dessa, som underlättar vardagslivet för oss barnfamiljer, som verkligen uppskattas.

Ytterligare en fördel med denna stol är att den är så lättviktig. Stokke Clikk väger betydligt mindre än de flesta andra stolar vi testat. Den låga vikten gör stolen lätthanterlig, den är lätt att flytta, och lätt att ta med på resan.

4. Kinderkraft Enock Matstol

 • 3-i-1
 • Kvalitet som håller i längden
 • Robust men lättviktig
 • Prisvärd

Detta är en 3-i-1 stol från välkända tillverkaren Kinderkraft. Stolen växer tillsammans med barnet och kan användas som en vanlig stol när barnet växt ifrån matstolen. Något vi gillar särskilt med just denna produkt är den väl tilltagna brickan. Brickan är robust och har gott om plats. Barnet själv sitter också säkert på plats tack vare det rejäla trepunktsbältet. Både sits och fotstöd kan justeras så att barnet sitter bekvämt.

Trots att denna produkt känns väldigt robust och är tillverkad av trä så är den relativt lättviktig. Tack vare att modellen endast väger 6 kg så går den lätt att flytta runt utan att man behöver belasta kroppen onödigt mycket. Detta är en mycket prisvärd och kvalitativ stol som vi varmt kan rekommendera till barnfamiljen.

5. JLY Nordic Matstol

 • Relativt billig
 • Mycket stabil
 • Hög kvalitet och säkerhet
 • Kan även förvandlas till låg barnstol

Detta är en relativt billig matstol som ändå levererar god kvalitet och funktionalitet. JLY har blivit något av en favorit på redaktionen då de förser oss konsumenter med prisvärda produkter för familjen i hemmiljön. Denna matstol gör oss lyckligtvis inte besvikna. Detta är en snyggt designad produkt som står stabilt på golvet, även om man har ett barn som gillar att röra sig i stolen.

JLYs matstol har ett inbyggt fotstöd och en väl vadderad sits, detta sammantaget gör att komforten blir hög. Själva brickan, är avtagbar, något som gör den enkel att rengöra. Stolen kan även användas utan bricka när man inte äter.

Det kanske allra bästa med denna produkt är att den har två funktionaliteter i en. Benens längd går nämligen att halvera så att man kan förvandla den till helt vanlig barnstol med ett säkert avstånd till golvet. När stolen används som matstol så sitter barnet säkert på plats tack vare den påkostade säkerhetsselen.

Äldre recensioner

Hauck Matstol Alpha

 • Justerbar fot- och sittplatta
 • Stabil
 • Klassisk design

Hauck Matstol Alpha är en hög matstol tillverkad i fint bokträ. Detta är en bra stol att skaffa om man värderar stabiliteten högt. Hela stolen är designad för att den ska stå säkert på golvet och vara extremt svår för ett barn att välta.

Det vi framförallt gillar med denna stol är att både sittbrädan och fotplattan är justerbara i höjdled. Detta gör att man kan anpassa stolen så att den blir perfekt för vilket barn som helst. Flexibiliteten gör även att barnet kan växa med stolen. Att man kan använda en och samma produkt under många år av barnens uppväxt är något vi värderar högt och det är också något Hauck lyckas bra med i sina produkter. Sele och bygel ingår i denna stol. När barnet väl är fastspänt kan man lita på att han eller hon sitter säkert under hela måltiden.

Moweo Matstol House

 • Supermjuk sits
 • Fyra hjul
 • Avtagbar sits och bricka underlättar rengöring

Moweo Matstol House är den mest lättflyttade stolen av alla matstolar vi testat. Stolen har fyra hjul som rullar smidigt när de inte är låsta. Även själva stolen är en av de mjukare vi sett, här sitter barnet som en kung eller drottning. Själva sitsen går att ta av för att underlätta rengöring, mycket bra! Ett fempunktsbälte gör också att barnet sitter säkert utan möjlighet att ta sig någonstans. Benen är justerbara i hela sex lägen vilket gör att man kan anpassa stolen till de som sitter runtomkring. Även brickans position är justerbar, det är därför enkelt att anpassa stolen precis så som man vill ha den. Stolen är hopfällbar för att underlätta förvaring. Detta är inte den snyggaste stolen vi sett men den är väldigt funktionell och priset är relativt billigt med tanke på vad man får för pengarna.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se