Bästa mikroskopet för barn: Bäst i test 2024

Mikroskop test

Genom att välja bra leksaker till barnen kan man uppmuntra deras vilja att utforska världen runt omkring dem. En lekstuga eller lektält i alla ära, men särskilt roligt är det ju om barnen kan lära sig något helt nytt när de leker. Ett mikroskop kan vara ett väldigt roligt sätt att se världen på ett helt nytt sätt. Att se små objekt i flera hundra gångers förstorning kan vara en häftig upplevelse, både för barn, men även för oss vuxna. En mikroskop kan vara en perfekt gåva som väcker ett intresse hos barnen för naturvetenskap eller andra vetenskaper.

De 8 bästa mikroskopen för barn 2024

Vi har granskat att antal olika mikroskop för barn. Nedan presenterar vi åtta stycken utvalda produkter som vi tycker bäst om just nu. Samtliga av mikroskopen är att betrakta som leksaker, vill man ha ett riktigt mikroskop behöver man betala betydligt mer. Nedan produkter har trots sina låga priser många fördelar och fungerar faktiskt riktigt bra. När barnen blir äldre och intresset kvarstår kan man med fördel införskaffa lite mer avancerade alternativ.

1. Levenhuk Mikroskop LabZZ M1

Detta är ett av de bästa mikroskopen man kan köpa till barn sett till funktionalitet i förhållande till priset. Denna produkt är ett riktigt mikroskop med imponerande förstoring. Här talar vi riktig kvalitet och inte någon plastig leksak.

Denna produkt har har tre olika objektivlinser, något som gör att man får perfekt förstoring för ett oändligt antal studieobjekt. Paketet kommer med med färdiga prover man kan titta på men allra roligast är kanske att ta egna prover i exempelvis naturen som man kan undersöka.

Detta mikroskop kan ge en förstoring på 100x, 200x samt 300x beroende på vilken av de medföljande linserna man använder. Produkten har även inbyggda LED-lampor som gör att man får den belysning som behövs för att ge en perfekt bild.

Detta är det perfekta paketet att ge bort till nyfikna barn eller tonåringar som vill studera sin värld i detalj. Kvalitén på mikroskopet från Levenhuk är bland de bästa vi sett som marknadsförs för barn. Ett givet köp helt enkelt.

2. Clementoni Mikroskop

En av vår nya favoriter är mikroskopet med det långa namnet, Clementoni Upptäck med Mikroskop. Det som gör just Clementonis mikroskop till den självklara förstaplatsen i vår topplista är hög förstoring till ett lågt pris. Detta mikroskop kan förstora hela 300 gånger, vilket är imponerande för ett mikroskop i denna prisklass. Trots att mikroskopet från Clementoni har en stor förstoringsförmåga och kommer med flertalet tillbehör så kostar den ändå bara kring 300 kr. Det är få av konkurrenternas modeller som kan slå prisvärdheten i detta paket.

Detta mikroskop har en spegel i basen som samlar in ljus och belyser objekten underifrån. Det faktum att du får ljus även bakom objektet du tittar på, gör att du kan se betydligt bättre, och även mer detaljer när du exempelvis undersöker mindre och tunnare objekt. Detta är det perfekta mikroskopet för nybörjaren. Kommer med bra instruktioner och beskrivningar på svenska.

3. Code Mission Mikroskop

Mikroskopet från Code Mission är en riktig höjdare. Detta mikroskop har allt man kan begära av ett mikroskop för barn, och lite därtill. De flesta mikroskop för barn som finns att köpa hos de större återförsäljarna i Sverige är rätt så dåliga om vi ska vara helt ärliga. Därför blev vi glada när vi testade detta mikroskop eftersom det har imponerande hög förstoringsgrad där man kan zooma långt in även på de allra minsta objekten.

Vi skulle säga att detta mikroskop är någonstans mitt emellan en leksak och ett riktigt mikroskop. Att köpa ett professionellt mikroskop till sina barn är i många fall överdrivet och i alla fall ganska så kostsamt. Därför tycker vi att det passar bra att man införskaffar en produkt som denna som kan väcka ett intresse hos barnen att utforska sin omvärld med. Om intresset håller i sig så kan man ju alltid införskaffa ett professionellt mikroskop när barnet/barnen blivit lite äldre.

Detta är ett kvalitativt mikroskop med bra förstoring. Medföljer gör ett antal praktiska verktyg med mera.

4. Fippla Mikroskop

Detta är ett av de i vårt tycke bästa mikroskopen för barn man kan få tag på just nu. I detta paket får man allt man behöver för rolig och lekfull upptäckarglädje av världen i i mikroskopiskt format. Denna produkt har hittat en bra balans av pris och kvalitet. Produkten har en mycket god förstorningsförmåga, något som så klart gör att den är rolig att använda även för oss vuxna.

Denna produkt kommer i en liten väska där alla tillbehör sitter prydligt på plats. Faktum är att man får mängder av tillbehör med på köpet. Tillbehören ger ett mervärde och som gör att produkten snarare känns som ett proffsverktyg snarare än bara en leksak. Bland annat medföljer pincetter som gör det enklare att hantera även de minsta objekten. De olika behållarna gör det också smidigt att spara sina olika studieobjekt. Detta är ett CE-märkt mikroskop för barn av bra kvalitet som vi varmt kan rekommendera.


5. Alga Science HD

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är mikroskop.alga_.jpg

Bara för att en produkt är för barn behöver inte betyda att den inte ska fungera som dess verkliga förlaga. Trots sitt låga pris så är detta ett fullt fungerande mikroskop. Självklart blir inte förstoringen lika stor eller skarp som på ett professionellt mikroskop, men det hade vi heller inte förväntat oss. Däremot är det roligt att zooma in på olika objekt för att utforska, både för barnen men även för oss vuxna.

Med Alga Science HD följer alla tillbehör som man behöver för att komma igång med leken. Linserna kan förstora 100, 250 och 500 gånger verklig storlek. En bra produkt som håller högre kvalitet än de flesta andra jämförbara produkter på marknaden.

6. Zoom Mikroskop

Om man söker ett roligt men billigt mikroskop för de yngsta barnen så är denna produkt från Zoom ett fullgott alternativ. Detta är en relativt plastig liten leksak, men för en prislapp på strax över hundralappen så får man vara väldigt nöjd med allt som ingår. Mikroskopet ser häftigt ut och kan få vilket barn som helst att känna sig som en liten forskare. Med produkten ingår små plattor som är väldigt roliga att titta på i förstoring.

Detta mikroskop har en inbyggd lampa, man måste ju se tydligt när man arbetar så klart. Man kan reglera zoomen manuellt. Trots att produkten är lite plastig så blev vi ändå positivt överraskade över hur bra den faktiskt kan förstora. Denna produkt kommer ge mycket lekglädje till barnen.

7. Fippla Mikroskopset Med Väska

Detta är ett bra budgetalternativ för dig som söker ett tåligt mikroskop för barnen. Notera dock att Fippla har ett ännu vassare mikroskop att välja på. Detta mikroskop har det mesta man kan begära av ett mikroskop för barn. Till ett lågt pris får man en komplett produkt som barnen kan spendera många timmar med. Eftersom man kan titta på precis allt som är tillräckligt litet att lägga på brickan så tar utforskandet egentligen aldrig slut. Med nyfikna barn så behöver man aldrig tröttna på denna produkt.

Med mikroskopet medföljer en mängd tillbehör som provrör och behållare, tänger, förstoringsglas och spatlar med mera. Detta är en leksak så man ska inte förvänta sig att det är en proffsprodukt. Vi måste dock säga att vi blev förvånade hur bra mikroskopet faktiskt förstorar. Produkten har inbyggd ledbelysning vilken gör att man ser tydligt utan krav på speciellt bra belysning i rummet i övrigt. Beroende på vilken “kikare” i produkten man använder så kan man uppnå 150x, 600x och 900x zoom. Om man söker en bra leksak för det vetgirige barnet så kan vi rekommendera detta relativt billiga men ändå kvalitativa mikroskop.

8. Navir Ultra Viewer

Detta är en leksak för de allra yngsta barnen. De lite yngre barnen kanske har sett sina storasyskon leka med mikroskop, dock kanske de själva är lite för unga för att kunna hantera de små objekt man vanligtvis tittar på. Detta är en enklare modell är lättare att hantera för de allra yngsta. Produkten förstorar endast 10 eller 20 gånger, detta är dock fullt tillräckligt för att göra det spännande att titta på små skalbaggar eller andra mindre objekt.

Spännande med denna produkt är att man även kan förstora underifrån. En rolig leksak för de yngsta helt enkelt!

Äldre recensioner

EyeClops Digitalt Mikroskop

Detta är ett avancerat digitalt teleskop som kan få barnen att utveckla intresse för vetenskapen. Detta mikroskop är mycket populärt och har utsetts till årets leksak. Vi kan verkligen förstå varför just denna produkt blivit en storsäljare. För ett överkomligt pris så får man här ett rätt så avancerat mikroskop som kan förstora i stor skala. Mikropets design gör också att man kan ta med det ut för att utforska omvärlden. Detta mikroskop är betydligt mer smidigt att bära med sig ut i naturen än några av de andra produkter vi testat.

Det kanske bästa med detta mikroskop är att man kan ta bilder och filmer på de objekt man undersöker för att sedan föra över bilderna till datorn. På detta sätt kan man spara och även dela med sig av sina upptäckter. Detta set innehåller allt man behöver för att komma igång. Minneskort, USB-kabel och skärm ingår.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se