Bästa nappen: Bäst i test 2023

barn med napp i munnen

En napp är något som ger tröst och trygghet till barnet. Nappen underlättar för föräldrarna på det sättet att den håller barnet sysselsatt och lugnt. För en ammande mamma kan nappen även göra att man får en välbehövlig paus i amningen eftersom nappen vid tillfällen kan agera som ett slags substitut för bröstet.

De 5 bästa napparna 2023

Vi har granskat och testat en mängd olika nappar. Nedan presenterar vi de nappar som vi tycker är allra bäst just nu. Vi har försökt välja nappar av lite olika material för att ni ska hitta en napp som ni tror passar bra för just ert barn. Självklart har vi valt bra nappar som är säkra och håller en bra kvalitet.

1. Virgel Napp Naturgummi

 • Naturlig
 • 100 % återvinningsbar

Detta är en naturlig napp för den medvetna föräldern. Nappen har ett väldigt härligt retroinspirerat utseende som gör oss glada ner vi ser den. Denna napp är bra både för ditt barns hälsa och för miljön. Nappen är helgjuten i naturgummi. Eftersom den är gjord av naturmaterial kan den återvinnas till 100%. Den är även helt säker och fri från alla former av gifter, BPA och PVC. Kan enkelt rengöras under kranen med en mild tvållösning. Rekommenderas från 6-12 månader.

2. Elodie Natural Rubber Bambu Napp Rebel

 • Snygg, finns i flera färger
 • Naturgummilatex
 • Flexibel och mjuk
 • Bra pris

Denna napp från Elodie har allt man behöver. Elodie är kända för att tillverka produkter av hög kvalitet med fin design, denna napp är lyckligtvis inget undantag från den regeln. Vi älskar designen på denna serie nappar från Elodie, de är väldigt enkla men samtidigt väldigt snygga. Serien finns i flera stycken stilrent mörka färger. Förutom sitt utseende har dessa nappar även en utmärkt funktion. Nappen är mjuk och flexibel, något som barnen verkar tycka mycket om. Nappen är tillverkad av naturgummilatex av god kvalitet. Priset på denna napp gör heller ingen besviken!

3. MAM Napp Original

 • Charmiga nappar
 • Bra ventilering för att motverka irriterad hud
 • Tål sterilisering i mikrovågsugn

NAM:s nappar har varit med länge, de är väldigt omtyckta och så klart väl beprövade. Just denna variant kommer i två-pack, och har väldigt gulliga figurer på sig. Själva sugnappen är tillverkad i silkeslent silikon, och verkar vara väldigt uppskattad av barnen. Själva delen som ligger mot utsidan av munnen har stora lufthål och även små knottror som gör att denna del inte ligger så tätt inpå huden. Nappar som samlar fukt mot utsidan av munnen riskerar nämligen att irritera bebisens känsliga hud, detta löser NAM på ett alldeles utmärkt sätt.

Knoppen är tillverkad i tålig polypropen, alla delar tål en mikrovågsugns-körning vilket är ett smidigt och effektivt sätt att sterilisera nappen på då och då. Napparna kan steriliseras i mikrovågsugnen i den steriliseringsbox som kommer med på köpet. Detta är även en praktiskt förvaringsbox för napparna när de inte används.

4. Liewood napp

 • Mycket snygga
 • 100% silkon
 • Håller i längden

Detta är några av de estetiskt mest tilltalande napparna vi har sett. Designen är hur charmig som helst och dessa nappar ser riktigt häftiga ut i sina dova färgskalor. Lyckligtvis är napparna från Liewood även ytterst funktionella. Denna produkt består till hundra procent av silikon och är skonsam och skön att ha i munnen.

Denna napp kommer i trepack med nappar i olika men ändå matchande färger. Denna produkt kostar lite mer än de allra billigaste modellerna på marknaden. Vi tycker dock att denna napp är väl värd sitt pris med tanke på att den har en kvalitet som kommer hålla bättre i längden.

5. Philips Avent Ultra Air napp

 • Smartaste designen
 • Luftig
 • Skonsam mot känslig hud

Dessa nappar bygger på den senaste tekniken från Philips, i deras försök att fullända designen på en napp. Philips försöker med sina nappar göra något åt det faktum att många bebisar kan få problem med irriterad hud runt munnen. Det faktum att nappen skaver lite grann i området samtidigt som det blir fuktigt av saliv är ingen bra kombination. Därför har Philips utvecklat dessa nappar som har så liten yta som möjligt som ligger mot huden samtidigt som nappen ju måste sitta stabilt på plats. Vi skulle säga att Philips har lyckats väl med sitt uppdrag, nappen känns skön och tycks sitta på plats bra samtidigt som babyns hud hålls torr, bar jobbat Philips!

Detta är en ortodontiskt utformad napp av hög kvalitet som är helt fri från BPA. Dessa nappar kommer i olika versioner beroende på barnets ålder, följ länkarna nedan för att se alla versioner.

Är det bra att använda napp?

Åsikterna går isär angående om nappen är något bra eller dåligt. Det mest nyanserade svaret är väl att nappen har både fördelar och nackdelar. För oss som gör Barntopplistan överväger ändå fördelarna, men varje familj bör ta sig en egen funderare innan de introducerar nappen för sin bebis.

Vårdguiden diskuterar några fördelar och några nackdelar med att använda napp. Bland annat framhåller man nappens betydelse i att trösta barnen. Mammans bröst eller nappflaskan är en trygghet som lugnar barnet, men eftersom man inte kan mata barnet hela tiden så kan nappen utgöra en trygghet däremellan. Nappen gör också att mamman kan få välbehövlig vila från amningen. Man konstaterar även att risken för plötslig spädbarnsdöd har visat sig kunna minska när barnet använder nappen, kanske därför att barnet suger bort slem samtidigt som hen suger på nappen. Exempel på nackdelar man lyfter är att det kan bli svårt att vänja barnet av med nappen när man väl börjat. En annan nackdel är att nappen kan påverka tändernas utveckling om nappen fortfarande används när de permanenta tänderna kommer.

Äldre recensioner

EcoViking Ortodontisk Napp Naturgummi 

Detta är ortodontisk och anatomiskt utformad utformad napp av hög kvalitet. Nappen är tillverkad från ekologiskt hållbart naturgummi. Hela nappen är gjord av gummi och den är gjuten i en enda del, så det finns inga delar som kan lossna. Tack vare att nappen består av en enda sammanhållen gummibit så är den även väldigt lätt att rengöra då den inte har några skrymslen. För att rengöra nappen mer ordentligt kan man lägga den i kokande vatten, den tål att ligga där i i fem minuter utan att dess form påverkas!

Detta är är en säker och helt biologiskt nedbrytbar napp. Vi tycker att den är snygg och funktionell och det känns bra att göra en insats för miljön genom att använda en naturlig napp. Nappen är noggrant testad och är helt fri från BPA och PVC.

Dr. Brown Loveys Unicorn Gosedjur med Napp

Tappar ni ständigt bort barnets napp? Då är detta bästa lösningen för er. Dr. Brown Loveys Unicorn Gosedjur är en charmig produkt som har en napp fäst vid sig. Denna napp är betydligt lättare att uppmärksamma när man tappar och lättare att leta upp i allmänhet.

Förutom en napp som är lätt att hitta så får man även en produkt som är omtyckt och ger trygghet åt barnet. Enhörningen är mjuk och skön att hålla i. Vi förutspår att enhörningen kommer bli minst lika omtyckt som nappen om ni skaffar denna produkt till ert barn. Själva nappen är tillverkad av BPA-fritt silikon och nappskölden är väldigt luftig och snäll mot huden.

Boss Logo Napp Pale Blue

Detta är förmodligen den bästa nappen man kan få tag på. Denna produkt håller allra högsta kvalitet så som man kan förvänta sig av tyska modeföretaget Boss. Denna napp innehåller bara rena ämnen och är så klart fri från skadliga gifter. Själva pipen är gjord av hundraprocentigt silikon och munskölden är helt i polypropylen. Detta är en snygg och exklusiv napp som finns i flera olika färger. Designen är genomtänkt in i minsta detalj. Detta är en exklusiv och därmed dyr napp, därför kanske inte något de flesta skulle köpa som vardagsnapp. Denna produkt är dock en utmärkt gåva till det nyfödda barnet då man får nappen i en fin och exklusiv ask.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se