Bästa nappflaskan: Bäst i test 2024

En bra nappflaska ska självklart vara säker för barnet, det vill säga inga delar ska kunna lossna och den får absolut inte avge några farliga ämnen som det känsliga barnet kan få i sig. En bra nappflaska ska även vara hållbar och lätt att använda i vardagen. Vi har testat en mängd olika nappflaskor. Nedan recenserar vi de fem nappflaskorna vi tycker bäst om just nu. Samtliga av produkterna nedan är relativt prisvärda och har alla funktioner som minskar risken för kolik hos barnet.

De 5 bästa nappflaskorna 2024

1. Dr Browns Options Bred Hals Nappflaska 270 ml

 • Prisbelönt design
 • Inre ventil som tar bort all luft
 • Mjuk silikonnapp som går att byta ut när barnet växer

Detta är en ergonomisk nappflaska som har vunnit flera priser tack vare sin smarta design. Flaskan är skön och smidig för oss föräldrar att hålla i. Den är även skön för barnet att matas ur. Själva nappen som barnet har i munnen är av mjuk silikon och är designad för att efterlikna det mänskliga bröstet så mycket som möjligt. Positivt är även att man kan byta ut själva nappen till större versioner allt eftersom barnet växer.

Denna flaska har en extra bred hals, vilket enligt vår erfarenhet underlättar en hel del vid rengöringen. En nappflaska är något som ska användas dagligen och därför ska den inte bara vara bra för barnet att använda utan även vara praktisk och lättrengjord, Dr Browns nappflaska levererar på alla punkter.

Dr Browns nappflaska har en invändig ventil som tar bort alla luftbubblor innan innehållet når barnets mun. På detta sätt minskas därför effektivt eventuella magproblem och kolik. Ventilen kan sedan tas bort när den inte längre behövs.

2. Twistshake nappflaska

 • Häftig design
 • Väldigt greppvänlig
 • Anti-kolik

Alla nappflaskor på marknaden är inte direkt snygga, vissa är, om vi ska vara ärliga, rent utav fula. Därför blev vi glada när vi hittade denna nappflaska från Twistshake som har en häftig design. Denna produkt finns med samma coola design i flera olika färger så det är lätt att hitta en version som passar just er.

Som tur är har denna nappflaska fler fördelar än just bara sitt utseende. Twistshakes nappflaska är gjord av bpa-fritt polypropen, så man behöver inte oroa sig för att flaskan skulle släppa ifrån sig några ämnen ner i maten. Själva dinappen på denna flaska är av silikon och är ergonomisk utformad för barnets komfort.

Med denna nappflaska ingår en pulverbehållare som gör att du kan förbereda måltiderna var du än är. Denna nappflaska har ett system som heter twist-flow som hjälper till att hindra kolik och gör att luftflödet blir jämt när barnet suger på flaskan. Något vi även gillar med just denna flaska är hur greppvänlig den är. Ett plus får den även för den breda halsen som gör den enkel att diska för hand.

3. Tommee Tippee 3 x nappflaska 260 ml

 • Snygga
 • Prisvärt set
 • Fin förpackning, passar bra som gåva

I en barnfamilj behöver man inte sällan mer än bara en nappflaska. Därför kan vi rekommendera detta set med tre nappflaskor från välkända tillverkaren Tommee Tippee. I detta set får man tre gulliga nappflaskor med olika färg/utseenden. Fördelen med att köpa detta set är att man får ett bra pris på nappflaskorna, men även att man i hemmet har tillgång till nappflaskor man kan vänja sig vid att hantera på bästa sätt.

Dessa nappflaskor är förutom deras gulliga utseende väldigt funktionella. Midjan är avsmalnad på så sätt att de passar perfekt för en vuxen hand att hålla i. Flaskorna är helt fria från BPA. Precis som flera andra av de nappflaskor vi rekommenderar så har dessa ett smart system för att motverka att barnet får i sig luft, vilket i sin tur motverkar kolik. Själva nappen är väldigt mjuk och underlättar övergång från bröstet till nappflaskan.

Vi gillar det mesta med dessa nappflaskor, så även kartongen de kommer i. Den snygga kartongen gör detta set väl lämpat att ge bort som present.

4. Everyday Baby nappflaska glas 240 ml

 • Högsta kvalitet
 • Lättviktigt glas
 • Tålig

Detta är den dyraste av de flaskor vi rekommenderar. Egentligen behöver man inte spendera de extra pengarna då alla övriga flaskor enligt vår mening är riktigt bra. Vill man dock ha en nappflaska av högsta kvalitet så är detta helt klart ett väldigt bra val. Denna flaska är tillverkad av tunt men väldigt tåligt glas. På utsidan är flaskan täckt med ett tunt lager silikon, vilket gör den väldigt greppvänlig. Det faktum är att flaskan är helt av glas på insidan gör att man är helt säker på att flaskan inte släpper i från sig några skadliga ämnen.

Den mjuka nappen har funktion som minskar luft och därmed skyddar barnet från kolik. Ingår gör även en praktiskt mixer som man kan använda för att få bort klumpar i flaskan. Man får även med ett platt lock som man kan använda när man exempelvis har nappflaskan i väskan.

5. Philips Avent Natural nappflaska

 • Smart ventil som motverkar kolik
 • Mjuk napp, utformad som ett bröst
 • Enkel att rengöra

Philips Avent är en riktigt storsäljare bland nappflaskorna, vi kan förstå varför. Detta är en kvalitativ nappflaska till ett pris som de flesta av oss kan acceptera. Vi gillar speciellt den stora och mjuka nappen på denna flaska, vi kan tänka oss att det är väldig behagligt för bebisen att suga på denna napp. Faktum är att nappen är designad för att efterlikna ett bröst. Att nappen liknar ett bröst gör det lättare att variera bröstmatningen med matning med nappflaskan, eftersom övergången inte blir så stor för barnet.

Denna nappflaska är med sin insvängda form och avsmalnande hals väldigt ergonomisk och bekväm att hålla i. Längs flaska finns måttenheter som gör det enkelt att läsa av exakt hur mycket av flaskans innehåll barnet har fått i sig.

Denna flaska har en genial design som tack vare en ventil minimerar mängden luft som barnet får i sig. Luft i barnets mage kan orsak obehag och kolik. Vi gillar hur enkel denna flaska är att använda i vardagen, det är egentligen den enda nappflaskan man behöver. Ett plus också för att den är så enkel att rengöra.

Så matar du med nappflaska

Att mata barnet med nappflaska på ett bra sätt kan vara en utmaning, särskilt i början. Dock lär sig de allra flesta föräldrar snabbt att hantera barn och nappflaska på ett sätt som är både effektivt och skonsamt för både barn och förälder. Trots det kan det alltid vara bra att få några tips på vägen:

 • Det brukar vara lättast att ha barnet i famnen i en position som är någonstans mellan liggande och sittande. På detta sätt kan man ge stöd åt barnets huvud med armen.
 • Under din egen arm kan du placera en kudde för att ge dig själv en avslappnad och stabil position.
 • Genom att ha ögonkontakt med barnet får du honom eller henne att känna sig trygg. Samtidigt ser du snabbt om något inte går som det ska.
 • Bästa sättet att värma nappflaskan på är att ha den i ett vattenbad. På detta sätt riskerar man inte att att den skulle bli för varm. Innehållet ska hålla rumstemperatur.
 • Ta det försiktigt och låt barnet själv bestämma takten. Mata bara om barnet gapar efter nappflaskan. Ge även barnet möjlighet att rapa om så behövs.
 • Håll ständig uppsikt över barnet så att han eller hon inte riskerar att sätta i halsen. Lämna aldrig barnet själv med flaskan.

Källa: Karolinska

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se