Bästa napphållaren: Bäst i test 2024

napphållare by Baby Bubbles

Barn tappar sina nappar, så är det bara, som förälder så får man vänja sig vid att då och då köpa nya nappar till sitt barn. För att minska antalet försvunna nappar så finns det dock ett enkelt och billigt knep, nämligen att skaffa en napphållare. Napphållaren kan till exempel fästas vid barnets kläder. Om nappen sedan åker ur munnen så sitter den fortfarande fäst vid kläderna genom snöret. Napphållaren hindrar på detta sätt effektivt nappar från att bli smutsiga eller förvinna.

De 5 bästa napphållarna

Vi har granskat och testat en mängd napphållare. Nedan presenterar vi vår topplista med fem stycken utvalda produkter som vi gillar allra mest just nu. En bra napphållare måste vara säker, hållbar och lätt att hålla ren. En napphållare får inte vara allt för dyr men den måste samtidigt hålla en så pass hög kvalitet så att man kan använda den under lång tid. Nedan produkter är alla prisvärda, kvalitativa och även snygga, något som gör att vi känner oss trygga med att rekommendera dem.

1. Sebra Virkad Napphållare

Detta är en riktigt snygg napphållare av hög kvalitet som är designad och handgjord i Danmark av tillverkaren Sebra. Tack vare att de är handgjorda ser ingen napphållare exakt likadan ut. Denna produkt finns dessutom i flera olika färger. Napphållaren är lätt att hantera och går smidigt att fästa. När den väl är fastsatt så sitter den säkert på plats. Själva ringen man sätter nappen i är av silikon och klämman man fäster i barnets kläder är av plast. Alla material är så klart fria från BPA och ftalater. Positivt med denna produkt är att den är enkel att rengöra eftersom den tål maskintvätt i 30 grader. Materialet är ekologiskt bomull.

2. Elodie Napphållare

Elodie gör oftast bra och prisvärda barnprylar av hög kvalitet. Glädjande nog är denna napphållare inget avsteg från den principen. Detta är ett fin napphållare med bra design. Denna modell finns med flera olika färger på själva bandet så det är lätt att hitta en version som passar dig och ditt barn. I bandet sitter en klämma av metall samt en detalj av trä. Klämman är allergivänlig och nickelfri. Förutom att metallklämman är väldigt fin i sin färg så är den också väldigt funktionell och enkel att fästa på kläder. Själva nappen fäster man i en stark och tålig liten silikonögla. Detta är en relativt billig napphållare med tanke på vilken fin produkt man får för pengarna!

3. Skip Hop Napphållare Silikon

Detta är en hygienisk napphållare som effektivt skyddar napparna från smuts. Detta är en perfekt produkt för att kunna hålla koll på napparna samtidigt som man skyddar dem. Denna napphållare går att fästa på exempelvis skötväskan, ryggsäcken eller på barnvagnen. Perfekt för att kunna hålla koll på napparna i det hektiska vardagslivet som småbarnsförälder.

Denna produkt rymmer två nappar. En väldigt positiv sak med denna napphållare är att den går att diska i diskmaskinen, på så sätt har man alltid en helt fräsch produkt. Materialet är hygieniskt silikon.

4. MAM Clip It! Napphållare

Om du letar efter en riktigt billig napphållare som ändå är säker så kan vi rekommendera att du tittar på denna produkt från Nam. Detta är en pålitlig produkt som passar att använda till den nyfödda babyn. Det som är bra med denna hållare är att den passar med de allra flesta nappar och bitringar som finns på marknaden. Själva clipen är väldigt lätt att hantera, även med en hand. Med ett enkelt grepp sätter man fast clippen i barnets kläder.

Denna produkt har ett pris som är förvånansvärt billigt. Det ska dock sägas att denna napphållare känns betydligt mer plastig än de andra lite mer exklusiva produkterna i vår lista. Om det plastiga utseendet inte stör dig så kan vi dock varmt rekommendera denna kompetenta lilla produkt. Napphållaren finns i flera olika fina färger att välja bland.

5. by Baby Bubbles Napphållare

Detta är en napphållare från Baby Bubbles som blivit väldigt populär, och vi kan verkligen förstå varför! Denna produkt är väldigt fin, den blir som ett smycke samtidigt som den så klart har kvar sin praktiska funktion. Napphållaren är tillverkad av bokträ och silikonpärlor. Silikonpärlorna är även designade så att man ska kunna bita i dem. Denna produkt blir därför även som en bitleksak för barnet. Det är enkelt att fästa denna napphållare, både i nappen och i kläderna. Produkten finns i flera olika färger och utföranden och är fri från BPA, PVC och ftalater.

Vad är en napphållare?

En napphållare är helt enkelt ett fiffigt sätt att se till att barnet inte tappar bort sin napp, eller tappar den på den smutsiga marken för den delen. När barnet har nappen i munnen är det lätt hänt att nappen trillar ur. Utan napphållare finns det inget som hindrar att nappen blir förlorad för alltid. Napphållaren består oftast av ett snöre som fästs i barnets gläder. I andra änden fäster man själva nappen. Genom att nappen är fäst i kläderna så gör det inget om nappen skulle trilla ur barnets mun, den hålls ändå kvar med hjälp av snöret.

Säkerhet

Det har blivit populärt att göra sina egna napphållare. Om man är lite pysslig och händig så kan man göra fina och personliga napphållare. Om man väljer att försöka tillverka sin egen napphållare så är det så klart väldigt viktigt att man gör den säker. Napphållaren måste vara väldigt slitstark så att det inte går att dra loss delar från den. Om barnet exempelvis skulle få loss ett spänne eller fäste och stoppar det i munnen så kan det sluta med katastrof. Viktigt är så klart även att välja bra material som är skonsamma och fria från gifter.

En annan viktig sak att tänka på, vare sig om man tillverkar en egen napphållare eller köper den, är att snöret inte får vara längre än 22 cm. Längre snören kan nämligen utgöra en säkerhetsrisk ifall barnet skulle trassla in napphållaren runt halsen.

Om man köper en napphållare från en välkänd tillverkare kan man känna sig trygg med att den uppfyller alla regler och gällande säkerhetsstandards. Företag som tillverkar produkter till barn har självklart hållbara och säkra produkter. Man ska dock tänka på att alla produkter kan slitas med tiden. Därför kan det vara bra att då och då kolla på sin napphållare och se så att det exempelvis inte är några sömmar eller liknande som blivit slitna och är på väg att gå upp.

Äldre recension

babyLivia Napphållare

Detta är en mapphållare med ett mycket fint litet mönster. Napphållaren har flera fina detaljer. Materialen är gjorda av trä, silikon, polyester och stål. BabyLivia gör flera napphållare av samma höga kvalitet men med lite olika färger och mönster. Följ gärna butikslänken nedan för att se vilken napphållare som ni tycker är allra bäst.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se