Bästa nattlampan: Bäst i test 2024

Bästa nattlampa

Att sova ensam i mörkret är skrämmande för de flesta barn. Därför kan man behöva en nattlampa för att underlätta för sina barn så att de kan sova i sina egna sängar, utan att känna sig oroliga. Varför inte skaffa en nattlampa som genom sitt ljus och utseende gör barnets rum mysigare och mer tryggt.

De 6 bästa nattlamporna 2024

Vi har gått igenom och testat de bästsäljande lamporna på marknaden. Nedan följer en rangordnad lista på de lampor som blev bäst i vårt test. Detta är alla bra och prisvärda lampor som har både bra funktion och snyggt utseende.

1. Zazu Nattlampa

Detta är en riktig snygg nattlampa med flera innovativa funktioner. Utseende i kombination med funktionalitet och denna produkts prisvärdhet gör att den blir bäst i test. Den lilla figuren kan snabbt bli ditt barns vän. En kompis som vaktar och håller nattsömnen trygg.

Man kan använda flera olika inställningar för nattlampan. Den kan vara tänd hela natten, den kan även släckas med hjälp av timer. En mycket praktisk funktion är att man kan ställa in den på att tändas när ljud hörs. Om ditt barn vaknar på natten och jämrar sig eller ropar eller på annat sätt börjar ta sig upp ur sängen så kan lampan tändas. Detta är skapar trygghet för barnet och gör även att olyckor undviks om barnet börjar gå upp och gå mitt i natten.

Lampan har även olika ljusstyrkor så den går även bra att skruva upp ljuset och använda den som läslampa. På detta sätt behöver man inte skaffa ytterligare en lampa för det ändamålet.

2. Rabbit & Friends Nattlampa Björn

nattlampa björn

Detta är en enkel och snygg nattlampa som har en given plats i vår topplista. Detta är bästa valet om man vill ha en snygg och praktisk lampa utan krångel. Genom att klappa lite lätt på lampan kan man få den att skifta mellan olika färger, kanske för att spegla dagens humör. Lampan är gjord av härligt mjukt silikon.

3. Lumipets Nattlampa

Lumipets

Lumipets har några av de bästa nattlamporna just nu. Med snygg design kombinerat med funktionalitet så har de vunnit både våra och barnens hjärtan. Vi föll speciellt för versionen som ser ut som en liten uggla, även om de har flera fina nattlampor att välja på.

Detta är en nattlampa med ett mjukt hölje, något som gör att barnen kan både krama den och och leka med den, utan att den tar skada. Nattlampan blir heller aldrig varm, något som gör det helt säker att låta barnen leka med den.

Denna nattlampa har hela 9 olika färger att välja mellan. Man kan ställa in lampan så att den skiftar färg, både med direkta och mjuka övergångar. Lampan har också en timerfunktion som gör att den kan släckas när den inte behövs längre. Lampan laddas enkelt med en medföljande USB-kabel.

Detta är en riktigt fin och kvalitativ nattlampa som har ett bra pris med tanke på vad man får för pengarna. Lampan har ett mjukt silikonhölje som gör den mysig att ta på och som även gör att den tål att tappas utan att den tar skada. Ett både dekorativt och hållbart alternativ för barnens rum helt enkelt!

4. Pabobo Stjärnprojektor

Detta är en riktigt häftig nattlampa som jobbar med både ljus och ljud för att hjälpa barnet att sova. Forskning visar att barn faktiskt kan sova bättre om de har lite ljud runtomkring sig snarare än att det är helt tyst. Detta ljud brukar kallas för white noise och kan ge lugnande effekter på barn såväl som vuxna.

Denna produkt projicerar en underbar undervattensmiljö med tillhörande ljud. Väldigt fascinerande att titta på men samtidigt lugnande, både för barn OCH vuxna, kan vi intyga. Denna projektor har olika program man kan välja beroende på hur svårt ditt barn har att somna. Man kan välja ljudbilder, med allt ifrån vaggvisor till havsljud. Projektorn stänger av sig själv automatiskt, den kan även ställas in så att den sätter igång om barnet skulle vakna eller gråta. Fantastiskt rolig och innovativ produkt!

5. Djeco Nattlampa

Detta är de lite mindre barnens favorit! Lamporna från Djeco har olika figurer i dem som står i en snöglob. I vår glob finns en rolig figur i ett propellerflyg, men det finns även andra motiv att välja bland. Snöflingorna faller konstant utan att man behöver vända på eller skaka lampan. En väldigt uppskattad syn av barnen. Globen är av plast så man behöver inte oroa sig om den faller i golvet.

6. Pabobo Autonattlampa

automatisk nattlampa

Denna lampa passar de lite äldre barnen som har växt ifrån de barnsliga motiven. Lampan är stilren och modern med ett mysigt vitt ljus. Pabobo Autonattlampa är helt automatisk, den tänds när det blir mörkt och släcks igen när det blir ljust nästa dag. Styrkan på skenet regleras även det automatiskt efter hur mörkt det är. Detta är en väldigt bra lampa som faktiskt även kan användas av oss vuxna som inte vill ha det helt mörkt i bostaden nattetid.

Behöver man ha nattlampan tänd hela natten?

Vissa barn känner sig otrygga om den vaknar mitt i natten och det är alldeles mörkt. Som tur är behöver man inte längre välja mellan att ha lampan tänd eller släckt. Idag finns smarta lampor som tänder sig när barnet vaknar, på så sätt kan barnet alltid känna sig tryggt.

Är en lampa med projicering lugnande eller kan den ha motsatt effekt?

De flesta tillverkarna av nattlampor med projicerande effekt är väl medvetna om att barn kan bli stimulerade av för mycket visuella effekter eller ljud. Därför är projektionerna noga utvecklade för att framkalla trötthet snarare än att hindra barnen från att sova. De lampor vi har testat har alla väckt en nyfikenhet hos barnet till en början. När nyhetens behag har gått över så har de dock snarare haft en lugnande och sövande effekt. Det ska dock sägas att alla barn är olika. Om man är osäker på hur sitt barn kommer reagera kan det trots allt vara bättre att välja en gammal hederlig lampa utan visuella effekter.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se