Bästa pärlplattan: Bäst i test 2024

Hama pärlplatta
Man kan göra mycket mer med pärlor än att bara lägga dem på en pärlplatta!

Pärlplattorna har funnits med i många generationer nu, och det finns goda anledningar till detta. Trots alla andra distraktioner som finns idag är det något speciellt med att kunna sätta sig ner och pyssla med händerna en stund. Pärlplattor kan vara ett bra sätt för barn att träna upp sin finmotorik och sitt tålamod. Att sitta och pärla kan även vara ett sätt att stressa ner på, det bästa av allt är ju också att det är kreativt och roligt!

De 5 bästa pärlplattorna 2024

Vi har testat en hel del olika pärlplattor genom åren. Nedan har vi tagit fram fyra riktigt bra produkter som vi kan rekommendera, speciellt för nybörjaren. Självklart finns större och dyrare produkter där ute för den som verkligen vill satsa på sitt pärlande. Om man har yngre barn så gäller det så klart att börja försiktigt och då tycker vi nedan produkter är en alldeles utmärkt start. Vi vill även tipsa om att dessa pärlplattor fungerar utmärkt att ge bort som present!

1. Hama Midi Presentask Arbetsfordon

Detta är ett pärlset med allt du behöver för att skapa fina arbetsfordon som till exempel grävmaskiner. Mycket populärt bland alla de barn som fascineras av stora anläggningsmaskiner. Instruktionerna som medföljer är lätta att förstå så det är bara att sätta igång och pärla direkt. Som alltid håller pärlorna från Hama en god kvalitet. Detta är ett mycket prisvärt litet set som är perfekt att ge bort som gåva.

2. Playbox Pärlset XL-rörpärlor 600 st

Detta är ett bra paket med hela 600 pärlor av rör-typ. En fördel med detta paket är att det är så stor färgblandning på pärlorna. Det olika färgerna möjliggör att man kan skapa nästan vad som helst efter sin egna fantasi.

Den kanske största fördelen med denna produkt är att dess tillverkningsprocess inte innebär några extra utsläpp av koldioxid. Pärlorna i denna box är nämligen gjorda av bioplast som tillverkats genom att använda sig av sockerrör. Eftersom denna produkt är relativt billig så finns det ingen bra ursäkt att inte använda sig av ett miljövänligt alternativ som detta. Med på köpet kommer en extra stor pärlplatta. Pärlorna går dock lika bra att trä på tråd och exempelvis göra halsband eller armband av.

3. Hama Midi Pärlor Presentlåda Zoo Djur 2000 st

Pärlplattor tränar som bekant barnens motorik och koordination. Att lägga en pärlplatta är pyssligt och kräver tålamod och precision. För att verkligen träna dessa färdigheter, och för att upprätthålla barnens nyfikenhet under en längre period så är det mycket bra om man har förslag på figurer eller objekt som barnen kan skapa med hjälp av sina pärlplattor. Att själv skapa sina figurer är så klart väldigt kreativt men även utmanande. Att istället följa mönster för att skapa färdiga objekt och varelser är däremot ett bra sätt att komma igång, och något som ger omedelbar belöning när man är klar med respektive objekt.

Det vi gillar med denna box är att den innehåller en mängd olika instruktioner för att skapa jättefina djur på sin pärlplatta. Djuren blir väldigt fina och de är dessutom så pass enkla att göra att barn från 5 år och uppåt kan klara av det. I detta paket ingår hela 2000 pärlor, en pärlplatta samt instruktioner.

4. Diamond Dotz Megapack

Istället för pärlor så placerar man i detta pusselkit ut små diamanter. Diamanterna kan precis som en vanlig pärlplatta användas för att skapa alla möjliga tänkbara objekt eller figurer. Man kan sätta pärlorna på de förhäftade stickers som medföljer i paketet. På dessa stickers kan man följa de olika mönster som finns med. Detta är ett roligt alternativ för den som kanske lagt lite för många pärlplattor och vill prova på något nytt. Detta kit är precis som pärlplattor väldigt pilligt att jobba med men man känner sig väldigt nöjd när man väl är färdig med sin skapelse. Detta kit innehåller förutom en mängd fina diamanter alla de verktyg man behöver för att komma igång.

2. HAMA Babblarna Pärlset 600

Vi gillar produkter som uppmanar till leklust och upptäckarglädje. Eftersom babblarna är så populära bland de flesta barn så är detta en utmärkt produkt att använda för att introducera pärlplatteläggning till barnen med. Eftersom babblarna syns på förpackningen så förstår vilken unge som helst att detta är en intressant låda som måste utforskas. I denna box finns 600 pärlor av en mängd olika färger. Man kan självklart pärla helt på fri hand, eller göra pärlplattor med babblarna. Flera roliga bilder på babblarna medföljer så att man kan göra sina egna pärlplattor med de omåttligt populära figurerna!

Pärlor är mångsida, roliga och kreativa

Pärlplattan erbjuder fantastiska möjligheter för dig och dina barn att samlas och pyssla lite tillsammans. Att pyssla med pärlorna erbjuder en rolig och kreativ aktivitet som aktiverar både hjärna och finmotorik. Ibland vill man bara sitta själv för en stund och pyssla, ibland blir läggandet av pärlplattor en social händelse där man kan samarbeta och diskutera sina resultat.

Pärlorna kan användas till många fler saker än att just sätta i de vanliga vita pärlplattorna med piggar. Om man är lite kreativ så kan man hitta på en mängd andra pyssel än att just lägga pärlorna i förutbestämda former enligt medföljande mönster. Eftersom pärlorna är ihåliga så kan man till exempel enkelt trä dem snören och skapa fina halsband och armband.

Pärlor passar lyckligtvis för de flesta barn. En fördel med att lägga pärlplattor är att man kan göra dem mer och mer avancerade allt eftersom barnen blir äldre och behöver mer stimulans. Självklart bör man inte låta barnen leka med pärlorna om de inte är tillräckligt gamla för att förstå att man inte ska ha dem i munnen!

Se gärna även vår artikel om speldosa bäst i test!

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se