Bästa pottan: Bäst i test 2020

barn på potta

En bra potta är en potta som barnet tycker om. Om barnet tycker om att gå på pottan underlättas barnfamiljens vardag en hel del. En bra potta ska också vara snygg, ergonomisk, och fri från gifter och andra skadliga ämnen. Vi har testat en stor mängd pottor och tagit fram de fem vi gillar bäst. En av pottorna vi valt är speciellt anpassad för att vara smidig att ta med på resa. En av pottorna är även en hopvikt engångspotta som kan göra familjelivet enormt mycket smidigare.

De 5 bästa pottorna 2020

1. Babybjörn smart potta

babybjörn potta
 • Snyggast
 • Smart design
 • Hög kvalitet
 • Helt fri från farliga ämnen

Denna potta från BabyBjörn är verkligen pottornas potta. BabyBjörn tycks ha tänkt på det mesta när man tog fram denna potta. Designen är väldigt snygg och tack vare att pottan finns i många olika färger så kan man få en version som passar perfekt in hemmet i övrigt. Pottan är skön att sitta på och den håller sig stadigt fast på samma ställe på golvet tack vare de underliggande gummilisterna.

Innerpottan i denna potta är lätt att lyfta ur för tömning. Den är även designad på ett väldigt smart sätt, med kanter som är rundade utåt vilket gör att det inte finns något risk att barnets hud ska “nypas” mellan inne- och ytterpottan, något vi vet kan hända i vissa pottor. Ytterpottan har ett handtag i ryggen, vilket gör pottan lätt att flytta mellan olika rum eller att ta med när man ska åka någonstans.

Denna potta kostar lite mer än många andra pottor på marknaden men vi tycker helt klart att det är värt att betala några tior extra för att få en potta av högsta kvalitet. Skönt med BabyBjörns produkter är att man vet att de alltid uppfyller alla tänkbara säkerhetskrav då de säljs på världens hårdast reglerade marknader, såsom den amerikanska och europeiska. Det innebär till exempel att produkterna ständigt testas så att de inte innehåller Bisfenol A eller några andra giftiga ämnen.

Något vi gillar skarpt med denna potta är hur snygg den är och hur lite plats den tar i anspråk. Den passar perfekt in i så gott som vilket hem som helst, helt enkelt.

2. DOLU Lära-Gå-På-Pottan

 • Charmig
 • Verklighetstrogen design
 • Prisvärd

Detta är den mest bedårande pottan vi har sett. Denna potta ser ut som en helt vanligt toalett för vuxna, fast i miniformat. Den har uppfällbart lock, hållare för toalettpapper och till och med spolknapp med realistisk ljudeffekt. Barn vill göra som de vuxna, därför bli de flesta väldigt exalterade av att kunna få gå på en toalett precis som de vuxna. Denna pottas utformning gör det, enligt vår erfarenhet, betydligt lättare att få barnet att använda pottan. Det faktum att pottan ser ut som en vanlig toalett kan säkert även hjälpa när det är dags att ta steget över till den vanliga toaletten.

Själva innerpottan i denna potta är löstagbar och därmed enkel att tömma och att rengöra. Längst bak i pottan finns även ett praktiskt förvaringsutrymme. När vi först såg denna potta trodde vi att den skulle vara dyrare än den faktiskt är. Helt klart ett roligt och prisvärt alternativ.

3. My Carry Potty Bärbar Potta

 • Omtyckt av barnen
 • Cool design
 • Lätt att bära med
 • Enda pottan man behöver

Detta är en potta med en design som barnet älskar. Genom att få barnet att gilla sin potta går potträningen betydligt mycket smidigare. Denna potta är som en liten resväska, den går att stänga och bäras i sitt handtag, vilket gör den mycket smidig att ta med. Den är designad så att både barn och vuxen kan bära den enkelt. Pottan går faktiskt att bära även när barnet gjort sitt behov i den, därför är den utmärkt att använda ute eller under resans gång. De smarta gummilisterna är helt täta och gör att inget läcker ut när man väl stängt pottan. En god ide kan även vara att låta barnet ta med pottan till exempelvis dagis. I början av potträningen kan barnet nämligen vara lite orolig för att gå på andra pottor än sin egen, därför ökar denna portabla potta barnets trygghet betydligt.

Eftersom man slipper använda engångspåsar i denna potta är den ett väldigt bra miljöalternativ. Pottan är även till 94% tillverkad av återvunnet material, vilket alltid får pluspoäng i vår värld. Det vi gillar är att pottan kan användas både hemma och på resan, vilket besparar inköp av ytterligare en resepotta. Om man vänjer barnet vid att använda pottan hemma så går det oftast mycket lättare att använda den även borta.

4. Tron Engångspotta

 • Superliten när den är hopvikt
 • Lätt att alltid ha med sig
 • Suger upp allt kiss på 30 sekunder
 • Biologiskt nedbrytbar

Tron Engångspotta är räddningen när man är ute och barnet plötsligt behöver gå på toaletten. Som de flesta småbarnsföräldrar vet så kan barnen behöva använda toaletten på de mest olägliga tillfällen, när det kanske inte finns någon bra toalett i närheten. Denna produkt löser dessa problem. Eftersom Denna engångspotta är så liten när den är hopvikt, faktiskt inte större än en smartphone, så kan man ha den i jackfickan eller skötväskan jämt. Vi kan garantera att man känner sig väldigt glad att man har den med när den väl behövs.

Denna potta är enkel att vika upp, och den tål otroligt nog en vikt på hela 30kg! När barnet är klart är det bara att försluta den och slänga den. Positivt är att den är gjord av miljövänliga material och att den är biologiskt nedbrytbar. Kissar man i pottan så kan den effektivt suga upp 250 ml vätska på bara 30 sekunder, vilket är imponerande. Detta är helt klart en fantastisk produkt, och den bästa engångspottan vi har testat.

5. Carlo Baby Potta Val

 • Gullig
 • Populär hos barnen
 • Roligt ryggstöd

Carlo Baby Potta Val har ett så charmigt utseende att vi inte kunde låta bli att ta med den på vår lista. Det allra viktigaste med pottan tycker vi är att barnet gillar den och att den används. Carlo Baby Potta Val har vi märkt är en av de allra mest populära pottorna bland barn, och vi förstår dem. Pottan har ett unikt och extremt gulligt utseende. Den lilla valen blir nästa som en kär vän till barnen. Att bli bekant med sin potta gör att barnet får en avslappnad attityd till att gå på pottan, vilket så klart underlättar vardagslivet en hel del.

Förutom den väldigt söta designen på pottan så är pottan egentligen inget speciellt, detta är en standardpotta i plast av god kvalitet. Eftersom basen består av valens stora fenor så står pottan stabilt på golvet. Själva bakfenan på valen blir till ett stödjande ryggstöd för barnet, smart och snyggt!