Bästa present och julklapp till 10-åring: Bäst i test 2024

Att klura ut födelsedagspresent eller julklapp till en kille eller tjej i 10-årsåldern är inte det lättaste. Självklart vill man ge bort något som exalterar och som mottagaren vill börja använda på direkten. Samtidigt kan det vara känsligt för 10-åringen att få något som verkar allt för barnsligt. Vi på redaktionen har slagit våra kloka huvuden ihop för att tipsa om några riktigt bra gåvor att ge bort. Se om det finns något i vår lista du tror kan passa! Om inte så kan du ta våra tips som inspiration, kanske hittar du själv något lämpligt inom samma teman.

De 5 bästa presenterna till 10-åring

Vi har genom åren testat en mängder av olika produkter och leksaker för barn. Med hjälp av vår expertis så har vi listat några produkter som vi tycker är utmärkta att ge bort som gåva till 10-åringen. Vi har valt ut produkter som håller en hög standard. När det gäller presenter så är det ytterst pinsamt att ge bort något som går sönder efter ett tag. Därför tycker vi att man ska satsa på en kvalitativ och hållbar produkt som kommer kunna sparas under längre tid. Att något är kvalitativt behöver inte nödvändigtvis betyda att det är dyrt. Nedan ger vi presenttips, i listan finns allt från relativt billiga presenter till lite dyrare gåvor. Läs vidare för att se vilken present som du tror passar allra bäst.

1. STIGA Air Sparkcykel

Detta är en perfekt present för 10-åringen. Denna sparkcykel kan bli ett minne för livet då den kommer kunna vara med 10-åringen under lång tid, och förhoppningsvis även kunna ärvas vidare till syskonen. Det finns många billiga sparkcyklar på marknaden som inte håller måttet. Vi har sett flera modeller med tveksam kvalitet som lätt går sönder över några månaders lek. Vi kan därför rekommendera att man tittar på en modell av en känd tillverkare. I detta fall har vi valt att gå på denna fina modell från svenska Stiga. När man väljer just stiga så vet man att man får en slitstark och kvalitativ produkt som faktiskt håller i längden.

Detta är en mer påkostad typ av sparkcykel än vi är vana vid att se ute på gatorna. Tack vare att modellen har rejäla handtag så är den lättare att hålla balansen på. Den breda designen gör även att sparkcykeln är skönare att rulla fram på. Tack vare modellens sportiga framtoning så passar den utmärkt för de lite äldre barnen som inte vill ha en allt för barnslig sparkcykel.

Denna sparkcykel har punkteringsfria hjul, något som gör att man kan framföra fordonet på vilket underlag som helst. Här finns också bromsar både på fram- och på bakhjulet. De dubbla bromsfunktionerna gör att sparkcykeln känns säker då man kan stanna snabbt i alla lägen.

2. Alga Science 101 Experiment

Vi gillar verkligen presenter som förutom att de kan skänka glädje även kan lära mottagaren något. En experimentlåda tycker vi är en perfekt gåva till 10-åringen. Flickor och pojkar i denna ålder är ofta nyfikna på hur saker och ting fungerar och är inte sällan villiga att fördjupa sig i nya kunskaper. Den bästa experimentlådan just nu tycker vi kommer från Alga. Det finns andra alternativ där ute men vi tycker att denna låda håller högst kvalitet i förhållande till prislappen.

I detta paket får man testa och bygga små modeller där man kan utföra experiment inom magnetism och elektronik. I utrustningen inkluderas flertalet saker såsom exempelvis elmotorer och kablar med mera för att man ska kunna utföra en mängd olika varierade och spännande experiment.

Algas experimentlåda kommer med instruktioner och intressant fakta på svenska. Med hjälp av faktatexter så kan man fördjupa sina kunskaper inom de områden där experimenten väcker en lust att lära sig mer.

3. Hasbro Spel Monopol Classic

De flesta barn i 10-årsåldern och uppåt tycks älska det klassiska brädspelet Monopol. Därför tycker vi att ett alldeles nytt monopolspel är en utmärkt gåva att ge bort som julklapp eller som födelsedagspresent. Kanske har familjen redan ett spel, men det kan inte vara fel att ge 10-åringen en ny och fräsch version som är pojken eller flickans alldeles egna.

Detta spel har det mesta, men hjälp av slumpens inverkan på spelet så är utgången aldrig säker. Med hjälp av kloka beslut kan man dock öka sina chanser att vinna. Detta spel övar tänkandet, prövar tålamodet och premierar den som kan tänka långsiktigt.

4. Teddykompaniet Viggo

Man blir aldrig för gammal för en fin teddybjörn. Även om 10-åringen inte leker med sina gosedjur längre så kan en fin teddybjörn som denna utgöra ett minne för livet. Teddybjörnen har en dekorativ funktion som gör att ett helt rum kan kännas mysigare. En fördel med just denna produkt är att den verkligen tål att kramas, om andan skulle falla på. Alla mår vi bra av att krama en teddybjörn någon gång ibland.

Detta är ett gosedjur av allra högsta kvalitet som är designad för att hålla i längden. Teddybjörnen från Teddykompaniet är oerhört fin att titta på, den är även väldigt mjuk och mysig. Det känns att samtliga material och beståndsdelar är av premiumkvalitet! Detta är en slittålig nalle som tål att umgås med. Nallen är väldigt stor och kramvänlig, hela 100 cm hög. Nallen är enkel att hålla ren då den tål maskintvätt i 40 grader.

5. Sunsport Frisbeegolfkorg

Detta är en påkostad present för dig som vill ge något minnesvärt till 10-åringen som han eller hon kommer kunna ha glädje av under lång tid. Faktum är att detta är en rolig present som hela familjen kommer kunna ha nytta av. Frisbeegolf är roligt och är en aktivitet de flesta kan vara med att spela utan några förkunskaper. Med övning kan man självklart bli riktigt grym på att sätta frisbeen i korgen, även på långt avstånd.

Detta är ett set med en stabil korg i av stål med tillhörande stolpe och fot för att placera korgen i stort sett varsomhelst i utomhusmiljön. Korgen står stabilt på sin plats även om den skulle träffas av en riktigt hårt skjuten frisbee. Vi gillar verkligen presenter som hela familjen får glädje av. Med detta set kan 10-åringen även bjuda in sina vänner att spela. Frisbeegolfen blir på så sätt ett social umgänge som är roligt, men som även tränar upp koncentrationsförmåga och pricksäkerhet. Detta sett håller en hög kvalitet och kommer att tåla att användas under många år. Frisbees ingår inte i detta paket så det bör man köpa till om man inte redan har någon hemma.

PS, är du intresserad av att se fler test av experimentlådor?

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se