Bästa present och julklapp till 2 åring: Bäst i test 2024

När barnen är små vill man gärna ge bort en tänkvärd gåva som förhoppningsvis kan finnas kvar även under den fortsatta uppväxten. Att hitta den perfekta presenten till en 2-årig pojke eller flicka är inte alltid den lättaste uppgiften man kan företa sig. Vår favoritpresent att ge bort till 2-åringen är förmodligen något som barnet själv kan få mycket glädje av. Någon form av leksak går därför alltid hem som present till det unga barnet. Vad det gäller leksaker så finns det dock tyvärr många billiga produkter, som håller tveksam kvalitet, på marknaden.

Ett tips för att få en produkt som kommer hålla i längden är att satsa på en vara som är tillverkad av någon av de mer välkända tillverkarna av leksaker eller barnprylar. Det finns många tillverkare, både svenska och utländska som har ett gott rykte och många års erfarenhet att ta fram vältestade, kvalitativa och säkra barnprylar. Ett annat tips kan vara på att satsa på leksaker av trä. Av erfarenhet vet vi att många leksaker av plast går sönder efter ett tag. Om man däremot satsar på en robust produkt av trä så kan man känna sig säker på att produkten kommer kunna få en mycket lång livslängd.

De 5 bästa presenterna/leksakerna till en 2-åring

Vi har genom åren testat otaliga leksaker och produkter för barn. Nedan har vi valt ut fem stycken favoriter som vi tycker är utmärkta att ge bort som gåva till en 2-åring. Våra utvalda produkter passar lika bra till julklapp som till födelsedagspresent eller annan gåva. De produkter vi valt ut håller alla en hög kvalitet, något som gör att de kommer gå att spara under en längre tid. Vi har försökt välja ut produkter med varierande prislappar så att det ska gå att hitta ett bra alternativ för de flesta.

1. Liewood gosedjur kanin

Att ge bort ett gosedjur eller en gullig teddybjörn till barnet på födelsedagen eller till julklapp är alltid en bra idé. Det är få saker som är så tacksamt som glädjen hos ett barn när han eller hon får en ny kramgo vän. Om man väljer just gosedjuret som en gåva så kan vi rekommendera att man tittar närmare på Liewoods fina kramdjur. Dessa gosedjur är mycket omtyckta av användarna. Kunderna har generellt sett gett dem höga betyg efter köp. Vårt val föll i detta fall på kaninen Fifi som vi tycker är mycket fin.

Detta gosedjur är till hundra procent tillverkad av ekologisk plysch. Plyschen känns mycket mjuk och skön att ta på. Kaninen känns också både kvalitativ och slittålig, något som gör att vi hoppas att detta gosedjur kommer kunna vara med barnet under många år framöver. Kaninen har en liten namnlapp där man kan skriva barnets namn ifall den skulle komma på villovägar.

2. Kids Concept Trumma

Detta är en mycket fin trumma att ge bort till 2-åringen. Trumman är, trots att den är väldigt fin och kvalitativ, relativt billig. Denna trumma känns väldigt robust och slitstark, något som gör att den kommer kunna sparas under lång tid även om barnen har trummat flitigt på den. Trumman är gjord av FSC-certifierat trä av bra kvalitet.

Detta är en mycket rolig leksak för vilket ungt barn som helst. Trumman är även en fin inredningsdetalj som sprider glädje där den står på hyllan i barnrummet. Kids Concept gör tillverkar för nuvarande denna trumma i fyra olika färgglada versioner.

3. BRIO Plocklåda

Detta är en rolig plocklåda från Brio för de yngsta barnen, och den är alldeles utmärkt att ge bort i present till den nyblivna tvååringen. När man ger bort en present eller julklapp så vill man ju gärna att det ska vara något som kommer kunna finnas kvar som ett minne. Genom att satsa på en kvalitetsleksak från svenska Brio vet man att man ger bort kvalitet som kommer att hålla i längden.

Något som är positivt med att ge bort just denna gåva är att den förutom att den är rolig även hjälper öva upp barnets färdigheter. Med denna box så kan barnet öva upp sig på att känna igen olika färger och former. Man tränar även sin öga-hand-koordination när man placerar de olika klossarna i de avsedda hålen. Detta är en högkvalitativ leksak av trä som vi varm kan rekommendera.

4. LEGO DUPLO Town Modulärt Lekhus

En alldeles utmärkt present eller julklapp som oftast tas emot väldigt väl av tvååringen är Duplo. Duplo från danka Lego är en väldigt bra leksak eftersom den tränar både motorik och logiskt tänkande. Vi tycker att denna leksak har en precis lagom svårighetsgrad att ge till en 2-åring. I början kanske det kan vara lite svårt att bygga något med duploklossarna men vår erfarenhet är att barnen lär sig rätt så snabbt. Allt eftersom barnet blir lite äldre så blir Duploklossarna ett mycket roligt och stimulerande tidsfördriv. När barnen sen blir lite äldre så blir övergången till det lite mer avancerade Legot naturlig.

Det finns många bra boxar med Duplo i. Om man ska ge bort som present så föredrar vi ett lite mer omfattande paket som exempelvis denna box där man kan bygga på ett helt hus. Självklart kan den olika klossarna placeras precis som barnet vill. Allt eftersom barnet blir äldre så kan han eller hon göra mer och mer utan den vuxnas hjälp. En rolig grej med just detta lilla dockhus för Duplo är att man kan föra ett resonemang med barnet angående vardagslivet i ett hus. Man kan samla den lilla familjen och se till att de gör vardagssysslor som att städa och laga mat med mera.

5. Classic World Plocklåda Noahs Ark

träleksak

Detta är en mycket fin och kvalitativ leksak av trä som vi tycker är prefekt att ge bort i present. Ofta är det som bekant presenter man kan leka med som barnet uppskattar allra mest. Denna fina lilla ark från Classic World är inte bara roliga att leka med, den är även väldigt fin att titta på. Tack vare att denna ark med sina fina djur är så pass dekorativ så gör det att den passar bra att placera på ett ställe där den syns. Leksakens fina utseende gör även att den är lämplig att spara som ett minne även när barnet blivit äldre.

Detta set innehåller ett antal olika djurpar i trä. De små djurparen passar i hål i båtens skrov. Tack vare de välanpassade hålen så kan barnet fylla arken med djuren. När barnet passar djuren i hålen tränar hon eller han dessutom sitt logiska tänkande och koordination.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se