Bästa present och julklapp till 3-åring: Bäst i test 2024

Att ge bort en bra och tänkvärd present till en 3-åring är inte alltid den lättaste uppgiften. De flesta 3-åringar börjar vid denna ålder att bli allt mer kommunikativa och nyfikna på att utforska världen runt omkring. Man vill gärna hitta en present som både passar mottagarens personlighet, men som även utmanar honom eller henne att ta nya steg i utvecklingen.

En lyckad present tycker vi är något som treåringen faktiskt bli glad av att få, inte bara föräldrarna. Populära presenter i denna ålder är något man kan leka med. I denna ålder är man redo att leka med leksaker där man själva kan vara lite pysslig och exempelvis bygga någonting. Temat fordon är också något som går hem i denna ålderskategori.

De 5 bästa presenterna och leksakerna till 3-åring

Vi har testat mängder av olika leksaker genom åren. Nedan har vi valt ut fem stycken produkter som vi tycker passar utmärkt till att ge bort till en treåring i present. Vi har valt ut produkter som håller en hög standard. När man ger bort något i present vill man såklart att det ska vara något minnesvärt som håller under en längre tid. Vi har medvetet valt ut produkter i olika prisklasser så att det ska finnas något för alla. Alla har kanske exempelvis inte tänkt att ge bort något fullt så kostsamt som en elbil för barn, utan kanske nöjer sig med några riktigt fina byggklossar av trä.

1. VIGA Tågset 90 delar

Present bäst i test

Detta är en väl tilltagen tågbana med massa tillbehör som är roliga att leka med. Just en tågbana tycker vi är en väldigt rolig och kreativ leksak för barnen att leka med. Redan som treåring kan man uppskatta de att börja sätta ihop sin egen bana. En fördel med just denna leksak är att den kommer kunna vara rolig även när barnet blir några år äldre.

Det finns många olika tågbanor att välja på på marknaden. Vår favorit kommer från Viga. Detta är en mycket prisvärd produkt med tanke på hur mycket tågbana och hur många tillbehör man får för priset. Priset är ganska mycket billigare om man jämför med några av konkurrenternas modeller med samma höga kvalitet. Tack vare att man får med detaljer som små skyltar, människor, djur, skog och hus med mera så kan man bygga upp en hel liten värld. Bara fantasin sätter gränserna för hur man kan leka med denna fina produkt.

Detta är en utmärkt present eftersom tågbanan är gjord av trä av god kvalitet. Man kommer kunna spara denna leksak under lång tid framöver.

2. Volvo XC90 Kinetic Elbil

Om man har tänkt att ge bort en dyrare present till treåringen så kan kanske inget annat vara så rätt som en elbil för barn. Oavsett om man är kille eller tjej så är en elbil bland det populäraste för ett barn i treårsåldern att få. Om man väljer en elbil så tycker vi att Volvo XC90 Kinetic är ett mycket bra val. Denna modell kostar lite mer än de mer budgetbetonade elbilarna på marknaden men vi tycker helt klart att det är värt att lägga de extra hundralapparna för att få en produkt som håller i längden.

Just denna elbil är en riktigt storsäljare och vi kan verkligen förstå varför. Denna elbil håller en standard som är svårslagen bland konkurrenterna. Det kanske allra bästa med denna produkt är att vi vuxna kan kontrollera bilen med hjälp av en fjärrkontroll fram tills barnet blivit moget nog att ratta bilen själv. På detta sätt kan man lugnt köpa bilen till en treåring även om han eller hon inte visar sig vara riktigt mogen att köra helt själv ännu.

Denna bils stora styrka ligger även i detaljerna. Alla detaljer känns genuina och kvalitativa men även verklighetstrogna, precis som på en riktig bil. Dörrar och motorhuv går att öppna. Tack vare alla roliga detaljer får bilen ett mervärde då barnet, förutom att köra bilen, även kan leka att man underhåller den, precis som vi vuxna behöver göra ibland.

3. Jabadabado klossar

Att bygga med klossar är ett populärt tidsfördriv bland barnen. Om man vill ge bort klossar i present så kan vi rekommendera att man tittar närmare på denna fina produkt från Jabadabado. Dessa klossar är nämligen tack vare sitt charmiga utseende något som är väldigt fint att få i present. Tack vare alla fina detaljer på klossarna så eggas fantasin till många spännande lekar. Här finns också små djur av trä som kan bo i den lilla fantasivärld man bygger upp med klossarna.

Detta faktum att klossarna i detta set har en mängd olika former gör att man kan bygga med oändliga variationer, bara fantasin sätter gränser. Denna produkt är perfekt för att öva upp det unga barnets koncentrationsförmåga, tålamod och finmotorik.

4. JLY Bollhav

Vilken treåring skulle inte jubla av att få ett eget litet bollhav i hemmet. Nu kan man göra vilket litet barn som helst lycklig genom att ge bort detta fina bollhav från JLY i julklapp eller födelsedagspresent. Detta är ett prisvärt bollhav som håller en hög kvalitet. Bollhavet är dessutom det bästa vi testat. Bollarna står in en stor behållare av polyuretanskummet. Materialet gör att bollhavet står stadigt på golvet utan att glida i väg även när busiga barn leker med det. Själva väggarna är klädda med en mjuk och behaglig klädsel av Oeko-Tex-certifierad bomull.

Eftersom denna produkt är gjord för små barn så har tillverkaren verkligen gått in för att materialen ska vara säkra och giftfria. Något som så klart känns bra när man ger bort bollhavet som present. Bollarna är tillverkade av giftfri PE-plast. De olika bollarna kommer i fyra olika färger. Tack vare de blandade färgerna ser bollhavet mer inbjudande ut. Det faktum att alla bollar inte är likadana gör också att man kan leka andra lekar med dem än just bara “bada” i bollhavet.

5. Mini Speeders Gåbil

Detta är en gåbil som fått höga betyg av användarna, och vi kan verkligen förstå varför. För det första är denna lilla bils retroutseende fullkomligt oemotståndligt. Jag tror att vi vuxna blir nästan lika glada som barnen när vi ser en fin liten gåbil som denna. En annan fördel med denna produkt är att den är relativt billig om man ser till den kvalitet man får för pengarna. Denna produkt känns robust och slittålig, den tål att lekas med helt enkelt. Vi tycker att det är extra roligt att köpa en present som denna, som kommer kunna finnas kvar och uppskattas i många år framöver.

Denna bil har en bekväm och praktisk sadel som barnet sitter stabilt i. Självklart bör dock någon vuxen vara med i närheten när de minsta kör runt med en bil som denna. Vi kan varmt rekommendera att ge bort denna fina gåbil, vare sig det gäller födelsedagspresent, julklapp eller annat! Bilen finns i flera olika färger, alla med samma fina design och kvalitet.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se