Bästa present och julklapp till 5-åring: Bäst i test 2024

Att komma på en bra present eller julklapp till en 5-årig tjej eller kille är inte alltid det lättaste. I denna ålder går utvecklingen snabbt och man får passa sig så att man inte gör bort en allt för barnslig present som barnet snabbt växer ifrån. De ultimata presenten är självklart något man blir glad för för stunden, men samtidigt något som man även kommer kunna använda eller ha glädje av även när man blir några år äldre. Att köpa gåvor som varar under flera år av barnets uppväxt är en god idé, både för miljön och för plånboken.

De 5 bästa presenterna/leksakerna till en 5-åring

Vi har slagit våra kloka huvuden ihop för att klura ut några riktigt bra och unika presenter till en 5-åring. Nedan har vi valt ut fem stycken potentiella toppgåvor som vilken unge som helst borde älska. Vi har valt ut produkter av lite olika slags så att det ska gå att hitta något för alla smaker. Våra val har dock alla något gemensamt. Nedan produkter är riktigt fina och de är dessutom kvalitativa. För oss har det varit viktigt att välja produkter som vi tror håller i längden. Att köpa en allt för billig present som inte håller rent kvalitetsmässigt är inte så lyckat. Nedan produkter håller alla en hög standard och tål att användas och lekas med.

1. Cloudberry Castle Giraff Sittdjur

Ett gosedjur är alltid en perfekt present att ge bort till 5-åringen. Cloudberry Castle har några riktigt bra mjukisdjur av hög kvalitet att välja på. Vi föll särskilt för denna fina och mjuka giraff. Detta är dock inget vanligt gosedjur, det går nämligen att sitta på. Giraffen är mycket stabil och mjuk och skön att sitta på. Så länge man inte väger mer än 50 kg så sitter man väldigt stabilt och säkert på giraffen.

Förutom att giraffen är rolig att leka med så utgör den även ett dekorativt tillskott till rummet. Vilket barnrum som helst kommer se trevligare ut med denna fina giraff stående i hörnet. Tyget är tåligt men samtidigt mjukt, materialet är polyester.

2. Alga Fiskespel

Detta är ett klassiskt spel från Alga som har funnits med i många årtionden nu. Algas fiskespel har självklart förbättrats genom åren, dock är det lika roligt som det var för 30 år sedan! Detta spel är roligt för oss vuxna att återuppleva och för 5-åringen att testa för första gången. Tack vare att man kan vara fyra personer som fiskar på en och samma gång så kan hela familjen, eller varför inte lekkamraterna ha nytta av spelet på en och samma gång.

Detta spel kräver fokus och fingerfärdighet, därför är det bra på att träna upp barnens tänkande och finmotorik. Spelet har hela 45 rörliga fiskar att fiska upp. Här finns inbyggda ljud och musik som gör leken roligare.

3. Classic World Tågbord

En tågbana är en perfekt present till 5-åringen. I denna ålder är man tillräckligt gammal för att själv sätta ihop och konstruera tågbanor efter sitt eget tycke. Tågbanan kan även vara rolig i flera år framöver om man bara har tillräckligt många tillbehör för att bygga mer avancerade banor.

Vi gillar särskilt denna produkt där ett litet bord ingår för att konstruera banan på. Att leka med tågbordet har flera fördelar. Tack vare att bordet står på ben kommer man upp lite i höjd, något som är ergonomiskt bra och mindre ansträngande när man leker mycket. Att tågbanan och alla dess tillbehör hamnar på bordets yta gör också att det blir mer prydligt och enklare att håla rent i barnens rum. Bordet har små kanter som hindrar de olika byggdelarna för att trilla ner på golvet.

Detta är ett mycket fint litet tågbord som är roligt att leka med och som även ser dekorativt ut där det står i rummet. I detta set ingår över 20 olika rälsbitar som man själv kan välja hur de ska ligga. Ingår gör även diverse tillbehör för att göra leken mer verklig. I paketet finns bland annat lok och tågvagnar, en polisbil, träd, trafikskyltar och diverse byggnader såsom sjukhus, skola och tågstation.

4. Cloudberry Castle Sminkdocka

En sminkdocka är en perfekt present för en tjej eller kille i 5-årsåldern som vill leka salong. Sminkdockan tillåter barnet vara kreativ och experimentera. Det gör ingenting om resultatet inte blir bra, det är bara att torka av dockan och börja om på nytt. Detta stylinghuvud har även ett fint hår som man kan öva på att sätta upp eller styla.

Det finns flertalet sminkdockor på marknaden, vissa av dem är billigare än just denna modell. Dock tycker vi att man ska undvika att satsa på de allra billigaste modellerna då många av dem håller en väldigt låg kvalitet. Vi är dock glada att kunna konstatera att Cloudberry Castle Sminkdocka håller toppklass och är riktigt prisvärd. För under femhundra kronor så får man här en sminkdocka som håller en mycket bra standard. Denna docka tål att lekas med, om och om igen, utan att den tappar i funktion eller utseende.

I detta paket finns allt man behöver för att komma igång och styla. Smink, kam, borste, papiljotter, hårspännen och klistermärken ingår på köpet.

5. Micki Vävstol

Vi tycker att det är roligt att ge bort något som verkligen kan användas, och inte bara något som ställs i ett hörn som prydnad. Denna present tar den tanken ett steg längre. Vävstolen från micki kan användas för att göra ytterligare presenter, har givaren tur så kanske han eller hon får en liten vävd matta tillbaka som tack.

Detta är en liten vävstol av trä som kan ge mycket glädje för den som är intresserad av att göra egna vävar i hemmet. Om inte intresset redan finns det så kan den fina vävstolen förhoppningsvis väcka ett sådant. Denna vävstol är rekommenderad från tre år men kan användas även för lite äldre barn eller till och med av oss vuxna!

Detta är en mycket kreativ present eller julklapp då det bara är fantasin som sätter gränser för vad man kan skapa. Oavsett om man vill göra små dukar, underlägg eller mattor så är vävstolen ett utmärkt verktyg för att skapa något personligt och alldeles unikt.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se