Bästa pulkan: Bäst i test 2024

flicka på pulka

När första snön kommer brukar många föräldrar slå till på första bästa pulka i tron på att det inte är så mycket som skiljer dem åt. Även om pulkan i grunden är en ganska simpel produkt så kan det faktiskt vara ganska stor skillnad mellan olika pulkor. Det finns många billiga pulkor där ute som knappt är värda namnet, och som förmodligen inte kommer överleva ens första säsongen. Vi tycker att barnen är värda en bra och rolig pulka, för miljöns skull är det även förkastligt att välja en pulka som snart måste slängas.

De 7 bästa pulkorna 2024

Vi har granskat och testat ett större antal pulkor. Här recenserar vi de sju pulkorna vi tycker allra bäst om just nu. En bra pulka ska vara stabil, hållbar och framförallt rolig att åka på. Ett krav är också att den ska ha så pass god kvalitet att man kan använda en och samma pulka år efter år.

Vi har försökt ta fram lite olika typer av pulkor i vår lista, även från lite olika prisklasser så att man garanterat ska kunna hitta en pulka som passar just er familj.

1. STIGA Snowpower Styrpulka

 • Prisvärd
 • Lätt att dra
 • Inbyggda bromsar

Detta är en riktig kvalitetspulka från STIGA för dig som vill ha det allra bästa till barnen. Efter många provturer kan vi dock konstatera att den håller även för lite tuffare behandling. En överraskande detalj med denna pulka är att priset faktiskt är lägre än hos andra jämförbara modeller med samma kvalitet. En nackdel är dock att det inte är gott om plats för flera personer. Å andra sidan gör dess mindre storlek och slimmade design att den är lättare att dra upp för backen, vilket uppskattas allra mest av de yngre barnen.

Denna pulka har inbyggda bromsar, vilket så klart gör den säkrare med tanke på att man kan sakta ner farten, eller till och med stanna, om det skulle behövas. Ett plus är också att den redan från början är utrustad med reflexer som ökar synligheten.

2. STIGA Pacer

 • Robust och pålitlig kvalitetspulka
 • Gjord av bioplast
 • Bra bromshandtag

Detta är en klassisk pulka från välkända svenska tillverkaren Stiga. Stiga är kända för att göra produkter av hög kvalitet, lyckligtvis är denna pulka inget undantag från den principen. Just den modell vi testat sticker ut en hel del från mängden tack vare sin starka gröna färg. Att pulkan syns bra är en fördel på flera olika sätt, dels ökar synligheten och därmed säkerheten i backen, och dels är det ju lättare att hålla koll på barnen om det är flera pulkaåkare ute.

Denna pulkas design skiljer sig inte så mycket från konkurrenternas, den ser ut som en vanlig pulka och är lika bekväm att sitta i som medelpulkan. Däremot känns denna pulka betydligt mer kvalitativ och robust än många av konkurrenternas modeller, och då såklart särskilt jämfört med de billigaste produkterna. Goda nyheter är också att denna produkt är gjord till 94% av bioplast, något som minskar dess koldioxidutsläpp betydligt jämfört med om den varit gjord av traditionell plast.

Detta är en riktigt bra pulka som kommer hålla många säsonger. Ett plus även för bromshandtagen som gör färden säkrare.

3. Hamax Pulka Snow Glider

 • Tålig flexibel plastpulka
 • Rejäla bromshandtag
 • Prisvärd

Detta är en av de mer prisvärda pulkorna man kan få tag på just nu. För ett billigt pris så får man här en robust och kvalitativ plastbulka med inbyggda bromsar. Att pulkan har rejäla handtag att bromsa ner farten med är något vi tycker känns väldigt tryggt. Åker man i lite brantare backar så är bra bromsar något av ett måste.

Ett problem med många billiga pulkor där ute är att de håller en allt för låg kvalitet. Ofta känns plasten tunn och skör och går lätt sönder efter bara några användningar. Hamax pulka känns däremot tålig i plasten, samtidigt som den känns flexibel och böjbar. Tack vare tålig plast som kan följa med i rörelserna i pulkabacken så tror vi att denna modell kommer kunna hålla under många säsonger, bara man inte är extremt ovarsam med den. Trots sin robusthet så är pulkan fortfarande lättviktig, något som gör den lekande lätt att dra uppför backen, även för de allra minsta barnen.

4. Pulka Plasto

 • Lågt pris
 • Bekväm
 • Smidig

Denna pulka är inte fullt så kvalitativ som de allra bästa pulkorna på vår lista. För att ha ett så lågt pris är presterar den dock mer än godkänt! Pulkan är tålig och kommer hålla för lång tids användning i pulkabacken om man bara behandlar den väl. Denna pulka är lätt att bära runt på och den är skön att sitta i. Självklart glider den bra också! Snöre medföljer.

5. Stiga Cruiser Babypulka

 • Bästa för babyn
 • Säkerhetsbälte

Slutligen kunde vi inte låta bli att ta med denna babypulkan från Stiga på vår lista. Har man en 0-3-åring som ska med på pulkafärden så underlättar denna pulka en massa. Barnet får en rolig åktur när föräldern drar pulkan och vi föräldrar får ett smidigt sätt att transportera vår lilla unge i snölandskapet. Denna pulka möjliggör att ta med minstingen när de äldre syskonen kanske åker på egen hand i backen.

Detta är en söt och säker pulka med ett säkerhetsbälte som gör att minstingen sitter stabilt på plats. Sätet är skönt och har en bekväm sittdyna.

6. Dantoy Pulka

 • Styrning med hjälp av ratt och skena
 • Möjlighet att bromsa när det går för fort
 • Stabila handtag
 • Rolig pulka av hög kvalitet!

Detta är en väldigt rolig pulka som tycks vara omåttligt populär bland barnen! Pulkan kommer från välkända tillverkaren Dantoy och håller en hög kvalitet. Denna produkt är betydligt roligare en en vanlig pulka då den ger barnen möjlighet att styra färdriktningen med hjälp av ratt och styrskenan som löper under pulkan. Pulkan har även bromsar så att man kan reglera farten på ett säkert sätt. Handtagen gör att färden känns säker och de gör även att det är lätt att ta upp och promenera med pulkan i handen. Detta är en stabil, rolig och tålig pulka för den som vill ha det allra bästa. Ett plus är också att priset är relativt lågt.

7. Plastkon Stratos Pulka

 • Imponerande styrpulka av tålig plast
 • Håller bäst i längden
 • Högst kvalitet
 • Överlägsen styrning

Om du är beredd att betala lite extra för en pulka av den allra bästa kvalitén så kan vi rekommendera ett köpa av denna eminenta pulka från Plastkon. Pulkan kostar visserligen lite mer än vi normalt sett vill betala för en pulka, å andra sidan får man en kvalitet som faktiskt kan löna sig i längden. Materialet i denna pulka är av toppkvalitet. Plasten har den tjocklek som behövs för att kunna garantera att pulkan ska hålla för hårda tag i pulkabacken, år efter år.

Förutom att denna pulka är väldigt kvalitativ och hållbar så är den lyckligtvis även extremt rolig att åka på! Pulkan är mycket snabb men även lättkontrollerad tack vare den inbyggda ratten. Styrningen svarar mycket snabbt och precist, något som gör åkturen både roligare och säkrare. Denna styrpulka har även bra bromsar som gör att man snabbt kan sakta ner när det går för fort.

Detta är en CE-märkt pulka som klarar av en vikt på upp till hela 120 kg.

Äldre recensioner

EuroPlay Artic Racer

Detta är ett väldigt häftigt åkdon som inte riktigt ser ut som en vanlig pulka, men som mer än väl fyller samma funktion i backen. Eftersom denna pulka inte har några kanter så kan man välja om man vill sitta som på en vanlig pulka eller om man vill ligga raklång på den. EuroPlay Artic Racer är relativt lätt vilket gör att den är smidig att bära runt på. Den glider även väldigt bra på snön.

Denna pulka har två handtag som är gjorda av greppvänligt gummi, därför är det enkelt att hålla sig kvar på pulkan även om det går undan. Själva sitt- eller liggytan är gjord av bekvämt gummi. Själva undersidan består dock av lite hårdare plast, något som ger bästa möjliga glid mot snö och is.

Detta är en fräsig pulka som barnen älskar. Stort plus för att den är så lätt, det blir därför aldrig jobbigt för barnen att bära pulkan.

BIOplastic Pulka

Detta är bästa pulkan för den miljömedvetna familjen. Pulkan uppfyller nämligen kravet för en så kallad life cycle assessment, vilket innebär att den är bevisat ekologiskt hållbar. Denna pulka är tillverkad av råvara gjord på sockerör, riktigt coolt tycker vi, och bara det värt ett köp! Att pulkan är snygg, bekväm och går fort i backen gör inte saken sämre!

Tack vare att pulkan är gjord på biologiskt material så är den hundra procent återvinningsbar, så man behöver inte ha dåligt samvete när pulkan har gjort sitt. Detta är en snygg och kvalitativ pulka som tillverkas i vårt grannland Danmark. Den är bara några tior dyrare än de billigaste plastpulkorna så det finns egentligen ingen bra ursäkt att inte välja miljövänligt.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se