Bästa resesängen: Bäst i test 2024

När man ska ut på resa behöver de små en bra plats att sova på. Att vara hemifrån kan vara en otrygghet i sig för det unga barnet. Genom att skaffa en bra resesäng som barnet kan vänja sig vid har man möjlighet att skapa en trygg sovplats som barnet kan känna igen sig i oavsett var han eller hon befinner sig.

De 5 bästa resesängarna 2024

Vi har granskat och testat ett stort antal resesängar som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut och recenserat de fem produkter vi tycker allra bäst om just nu. En bra resesäng ska precis som en spjälsäng hålla en hög kvalitet så att den håller i längden. En viktig egenskap hos en resesäng är också att den går snabbt och smidigt att montera upp men även att vika ihop. Självklart måste resesängen även vara lättviktig och ta upp så lite plats i sitt hopvikta läge som möjligt.

Nedan har vi försökt ta fram produkter från lite olika prisklasser så att det ska finnas något för alla. Om barnen kommer sova utanför hemmet relativt ofta rekommenderar vi absolut en säng i de högre prisklasserna då kvalitet håller bättre över tid. Ska sängen användas mer sällan så tycker vi att även de billigaste alternativen nedan duger bra.

1. BabyBjörn Resesäng

 • Väger endast 6 kg
 • Högsta kvalitet
 • Luftig men ändå stabil
 • Mjuka tyger av Öko-tex-standard

Den bästa resesäng vi testa är helt klart denna produkt från BabyBjörn. Vanligtvis kommer det bra och kompletta produkter från denna välkända tillverkare, denna resesäng är glädjande nog inget undantag från detta. Denna säng är förvånande lättviktig, den väger endast 6 kg vilket gör den oslagbart smidig att ta med sig och hantera. Trots att sängen väger så lite så känns den hundra procent stabil när den väl är ihopsatt. Sängen fälls faktiskt ihop i en enda enkel rörelse så det är aldrig något som behöver fästas eller skruvas.

Resesängen håller en genomgående hög kvalitet och det känns som att denna produkt kan tålas att användas mer som en permanent säng om man så skulle önska. Madrassen är både rejäl och mjuk och skön att ligga på, den ser också till att sängen står stabilt på golvet då den får tyngd i botten. Själva sidorna är av sängen är gjorda av tunt tyg och väger därmed inget, de hjälper dock till att upprätthålla den stabila konstruktionen och ge en ombonad känsla i sängen. Att sängen är luftig men samtidigt känns trygg och ombonad gör att det blir lättare för barnet att sova på resan, något man inte nog kan underskatta.

2. Deryan Resesäng Peuter

 • Väger väldigt lite
 • Skyddar mot insekter såväl som UV-strålning
 • Självuppblåsbar madrass ingår

Denna resesäng från Deryan ser ut som ett litet tält i miniatyr. Tack vare att sängen är stluten så håller den exempelvis effektivt borta insekter. Sängen har även UV-skydd vilket gör att man kan ha den utomhus dagtid och skydda barnet från solens skadliga strålar.

En stor fördel med denna produkt är dessa portabilitet, den går enkelt att vika ihop till ett litet paket och den väger inte många kilon. Dessutom ingår en självuppblåsbar madrass – väldigt praktiskt när man är på resande fot!

Det var ett rent nöje att använda denna resesäng. Här har man lyckats skapa en produkt som är väldigt praktiskt och framför allt lätt att bära med. Detta är det bästa alternativet för familjer som prioriterar lätt packning samt uppskattar att produkten går att använda även utomhus.

3. Beemoo Excellence 

 • Stark men lätt ram
 • Lätt att fälla upp och ihop
 • Stilrent utseende

Detta är en stadig och praktiskt resesäng från välkända tillverkaren Beemoo. Denna säng håller en hög kvalitet, vi skulle säga att det är en av de bästa vi testat. Ett plus är också att sängen är väldigt smidig att hantera, den går snabbt att både fälla upp och ihop, något som inte är fallet med alla resesängar där ute. En transportväska medföljer för smidig förvaring och förflyttning av sängen.

En detalj vi gillar på denna resesäng är luckan som man kan öppna i sidan, på så sätt kan barnet själv krypa in i sängen utan att man behöver lyfta. På sidan finns även en rymlig ficka för förvaring.

Detta är en kvalitativ resesäng som ser snygg och stilren ut. Sängen vilar på en ram av aluminium som känns extremt stabil men samtidigt väldigt lättviktig när man ska flytta sängen.

4. Hauck Dream’n Play Plus

 • Prisvärd
 • Lätt att rengöra
 • Tar väldigt lite plats i hopfällt läge

Detta är en stabil och pålitlig resesäng i mellanprisklassen som passar för barnfamiljer som är ute på resa lite då och då. Denna säng har bra materialval och vi är övertygade om att den kommer hålla för en lång tid framöver.

Vi hade lite problem med att packa ur och sätta upp sängen vid första tillfället då proceduren är lite speciell. Efter en snabb titt i manualen löste sig detta dock snabbt. När man väl fått in tekniken så går det mycket snabbt att både sätta upp och fälla ihop sängen. När sängen väl är hopfälld så tar den oerhört lite plats i anspråk, detta är en fördel både i bilen och om man har begränsade förvaringsytor hemma. Denna säng passar bäst från nyfödd tills dess att barnet väger ca 15 kg.

Själva klädseln på sängen är av nylon vilket gör smuts lätt att torka av. Klädseln går även att ta av för att tvätta vilket så klart är en fördel för de flesta barnfamiljer.

5. 2Me resesäng Basic

 • Billig
 • Funktionell
 • Väska medföljer

Detta är förmodligen ett av de bästa lågprisalternativen vi testat. Man får väldigt mycket resesäng för pengarna när man köper denna produkt från 2Me. För bara några hundralappar får man en praktisk och funktionell resesäng som är lätt att bära runt på tack vare den medföljande väskan. På köpet får man även med en madrass som visserligen är tunnare än hos de andra sängarna vi testat här på sidan, men som vi ändå tycker duger bra för några nätters övernattning. Monteringen av denna säng var lite krångligare än många andra produkter, men läser man bara instruktionen så är proceduren trots allt ganska enkel. När sängen väl är monterad är det mycket lätt att fälla sidorna upp eller ner.

Denna säng är ett utmärkt val för den som inte vill spendera en förmögenhet på sin resesäng.Vi kan rekommendera denna produkt till alla som bara reser lite då och då. Om resesängen ska användas ofta skulle vi dock hellre satsa på en lite dyrare produkt.

Vad är en resesäng?

En resesäng är en portabel säng som är anpassad för små barn eller bebisar. Denna typ av säng är så gott som alltid hopfällbar för att den ska vara lätt att få med sig i bilen, eller bära med sig när man är på resa. Produkterna kan skilja sig åt en hel del beroende på tillverkare. De flesta resesängar för barn har dock gemensamt att de är lättviktiga, enkla att bära och förvara. En bra produkt måste självklart vara enkel att hantera, den ska gå att fälla upp och fälla ihop utan större ansträngning eller tidsåtgång.

Denna typ av säng har ofta nät som väggar, eftersom man på detta sätt håller vikten nere. Tunna luftiga väggar är också säkrare för barnet då man får ett bra luftflöde även om barnet ligger mot väggen. En annan fördel med en resesäng är att de är billiga om man jämför med stationära sängar. Det låga priser gör att många skaffar denna typ av säng som en extra sovplats för barnen hos exempelvis vänner eller mor- eller farföräldrar. Ett tips är att se till att du får med en förvarings väska när du köper en portabel säng, detta gör transporten betydligt smidigare.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se