Bästa rutschkanan: Bäst i test 2022

rutschkana och blå himmel

Alla föräldrar vet att barnen behöver mycket stimulans när de är unga. Barn blir snabbt uttråkade och behöver konstant mental stimulans, de behöver även massor av fysisk aktivitet för att må bra. De som har en lekpark i närheten kan skatta sig lyckliga, för oss som inte har det kan räddningen vara att skaffa exempelvis en rutschkana att ställa i gården.

De 6 bästa rutschkanorna 2022

Vi har testat och granskat ett flertal rutschkanor för barn som finns på marknaden idag. Nedan recenserar vi de fem rutschkanorna vi gillar allra mest just nu. Vi har ett antal kriterier för vad vi tycker är en bra produkt. En bra rutschkana måste självklart vara säker. En säker rutschkana har bra och greppvänliga handtag, den har trappsteg som ger bra grepp och som är lätta att kliva på även för små barn. En bra rutschkana bör även ha något slags skydd på toppen och längs banan för att förhindra att barnet trillar ner. För oss är det även viktigt att de barnprodukter vi köper kan användas år efter år, att köpa nytt är dåligt både för plånboken och miljön. Därför värderar vi kvalitet högt, hellre betala några hundralappar extra för en produkt som är robust och tål mycket lek, såväl som väder och vind.

1. Smoby Rutschkana 90cm

 • Prisvärd
 • Robust
 • Tålig
 • Går att ansluta till vattenslang

Rutschkanan från Smoby är väldigt robust. Detta är en tålig rutschkana som kan ställas ut utomhus år efter år. Något vi gillar med denna produkt är att den är lätt att klättra upp på även för de yngsta barnen. Stegen är lätta att gå på och de börjar långt ner. Sidorna är lätta att få tag på även för små händer. Längst upp finns rejäla och greppvänliga handtag som även fungerar som sidobarriärer så att man inte trillar av när man kommit till toppen.

Monteringen av denna produkt gick väldigt lätt, stort plus för det. Det kanske allra bäst med denna produkt är dock det faktum att den går att ansluta till vattenslangen på varma sommardagar. På detta sätt får barnen en rolig och svalkande vattenrutschkana ute i trädgården!

2. Little Tikes Giant

 • Överlägsen stabilitet
 • Rolig även för större barn
 • Bra och säkra trappsteg

Detta är en av de större rutschkanorna för hemmabruk vi har testat. Tack vare att rutschkanan är så pass stor passar den även lite äldre barn. Om man vill ha en rutschkana som varar i många år är detta ett bra köp tack vare att den är mycket kvalitativ och kommer kunna användas under många av barnets uppväxtår.

Denna rutschkana har en design som både är snygg och känns väldigt säker. Trappan har många trappsteg vilket gör att man inte behöver ta så stora kliv åt gången. I kanans sida finns en ledstång som är lätt att få grepp om. Ledstången övergår i toppen på ett snyggt sätt i två sidoskydd som gör det praktiskt taget omöjligt att trilla någon annanstans än ner i kanan.

Denna rutschkana är stor och står över ett så pass stort område att den ger en överlägsen stabilitet. När man inte vill ha den ute mer är denna produkt lätt att vika ihop till ett lång men kompakt paket.

3. Rutschkana KS

 • Kan användas som vattenrutschkana
 • Smidig anslutning för trädgårdsslang
 • Bra pris

Detta är en produkt som går att använda både som vanlig rutschkana men även som vattenrutschkana. Barnen vi testade denna med blev som tokiga när de förstod att de skulle få åka vattenrutschkana. Denna produkt har en anslutning till en vanlig trädgårdsslang, väl inkopplad man ett jämt flöde av vatten längs åkbanan. Denna kana har en åklängd på hela 1,5 meter.

Detta är en riktigt prisvärd produkt som kommer ge mycket glädje för lång tid framöver. Vi gillar hur färgglad denna kana är, som tur är är den UV-skyddad vilket gör att den kan stå utomhus länge utan att blekas.

4. Happy Hop Uppblåsbar Rutschkana med Pool

vattenrutschkana
 • Älskas av barnen
 • Svalkande på varma sommardagar
 • Elektrisk pump medföljer

Detta är en av barnens absoluta favoriter på varma sommardagar. Detta är en uppblåsbar rutschkana med lekpool i botten som man fyller med vatten. Trots sitt relativt låga pris så medföljer en elektrisk pump som hela tiden håller produkten uppblåst. Det är smått otroligt hur mycket lekglädje man kan få för en billig penning. Nackdelen som vi ser med denna uppblåsbara lösning är samma nackdel som alla produkter av denna typ har, det vill säga att man måste behandla dem varsamt då det finns risk att det går hål på dem. Denna rutsckana känns dock väldigt kvalitativ och plasten är tjock, ställer man den bara på ett bra underlag och ser till att barnen inte har med sig något som kan punktera så finns goda möjligheter att behålla den länge.

5. JLY Rutschkana

 • Bästa för inomhusbruk
 • Snygg design
 • Robust lackerad trä

Detta är den bästa inomhusrutschkanan vi har testat. Det vi kanske gillar allra bäst med denna produkt är hur snygg den är. Rutschkanan är designad som en båge som löper i ett enda stycke. Designen gör att denna produkt passar bra in i nästan vilken inredning som helst. Rutschkanan tål att stå framme i barnrummet som vilken permanent inredningsdetalj som helst.

Denna rutsckana är liten och behändig och passar därför bäst för de minsta barnen. Tack vare att den står relativt nära golvet känns den säker att låta barnen leka på.

6. Plum Haumea Rutschkana

Detta är förmodligen den produkt som ger mest rutschkana för pengarna just nu. För en relativt billig penning så får man en stor rutschkana av bra kvalitet. Denna rutschkana är relativt lättviktig, något som gör den enkel för oss vuxna att flytta. Samtidigt känns rutschkanan mycket säker och stabil när den väl står på plats. Barnen älskar denna rutschkana eftersom den är stor och fartfylld, nästan som de lite större ruschkanorna på de allmänna lekplatserna. Denna rutschkana bärs upp av en rejäl stålkonstruktion som är pulverlackerad för att klara av att stå utomhus.