Bästa sällskapsspelen och brädspelen: Bäst i test 2023

Ett traditionellt sällskapsspel eller brädspel kan vara ett sätt att komma närmare varandra i familjen. Genom att spela ett traditionellt spel så får man en anledning att lägga undan sina surfplattor och mobiler och bara samlas och har roligt tillsammans. En annan fördel är att traditionella sällskapsspel enligt forskningen visat sig vara bra för hjärnan.

De 6 bästa sällskapsspelen 2023

Vi har gått igenom och testat en mängd olika sällskapsspel som finns på marknaden idag. Nedan har vi tagit fram sex stycken favoriter som vi anser vara de bästa spelen just nu. Spelen är alla väl genomtänkta och roliga att spela. Rekommenderad åldersgräns varierar så läs gärna mer om spelen genom att klicka på länken till respektive butik.

1. Planet Familjespel

Detta är ett väldigt kreativt utformat spel som överraskade oss positivt. Detta spel är roligt för oss vuxna och barn från ca 8 års ålder kan vara med och spela. I detta spel får varje spelare en helt egen planet som de kan utforma efter eget val. Man kan välja hur stora delar av planeten som ska består av öken, is, vatten eller djungel. Målet är sedan för spelarna att få så många djur som möjligt att frodas på planeten.

Detta är ett fantastiskt spel eftersom det är så mångsidigt. Det finns många kluriga kombinationer som man bli framgångsrika och göra dig till spelets vinnare. Spelet vann Mensa Awards 2019 just tack vare dess klurighet.

2. Alga Spel På Spåret

Ett spel som baseras på det populära tv-programmet med samma namn. Detta spel är väldigt kul för oss vuxna och även de lite äldre barnen. Rekommenderas inte för yngre barn då frågorna kan vara allt för svåra. Det är svårt att hitta spel som är roliga för oss vuxna och inte bara barnen, därför är det roligt när man hittar en fullträff som denna som passar för oss vuxna. Detta är ett spel av hög kvalitet med välskrivna frågor. Som alltid levererar svenska Alga en riktigt bra produkt.

3. Kids Concept Edvin Fiaspel

Det finns många olika fina fiaspel på marknaden, detta råkar vara en av våra absoluta favoriter. Vi noterar även att detta fiaspel har fått höga betyg av kunderna så det är inte bara vi som tycker att Kids Concept lyckats göra ett spel som ser charmigt ut och håller en hög kvalitet.

Detta är ett fint klassiskt fiaspel i trä, med några inte så klassiska figurer. De små björnarna är verkligen karakteristiska och ger en mysig dimension till det klassiska spelet. Vi gillar även den lugna färgskalan i spelet. Priset är lågt så det finns egentligen inget dåligt att säga om denna version av det välkända spelet.

4. Ticket to Ride Europe

Detta är ett annorlunda men roligt spel som fungerar bra för barn och vuxna, från 8 år och uppåt. Spelet går ut på att man tävlar om att dominera Europas gamla järnvägar. Genom att samla tågkort får man chansen att expandera sina järnvägsnät över den europeiska kontinenten. Man kan utforma sina egna rutter, som premieras med extrapoäng om man skapar förbindelser mellan de större städerna. Spelet kanske låter komplicerat när man beskriver det men man kommer in i det relativt snabbt och då blir det riktigt roligt!

5. Ravensburger 3D Labyrint Brädspel

Ett roligt familjespel som passar från 7 års ålder och uppåt. Spelet går ut på att du samlar skatter på din väg ut ur labyrinten. Det kluriga med denna resa är att labyrinten är förtrollad och att vägarna kan ändra sig under spelets gång. Till sin hjälp har man spelkorten som kan påverka labyrintens utformning. Detta är ett roligt spel som har puls, man vill väldigt gärna vara den som går vinnande ur labyrinten med alla skatterna.

6. Jabadabado Fiaspel

Trots sin enkelhet så är fiaspelet trots allt fortfarande ett av de bästa och roligaste brädspelen som finns. Det vi gillar speciellt med detta spel är att både vuxna och barn tycker det är roligt. En stor fördel är även att yngre barn förstår det och kan vara med och spela. Vi har hittat ett riktigt snygg fiaspel från tillverkaren JaBaDaBaDo. Detta är ett större spel i vackra pastellfärger. Spelet är gjort av robust trä. Detta spel borde alla ha i sitt hem!

Special: Alga Science Crazy Chemistry

När vi letade efter roliga spel hittade vi även denna produkt från speltillverkaren Alga. Detta är inte ett traditionellt sällskapsspel men vi var bara tvungna att tipsa om det.

Denna produkt tycks vara något av en favorit av barnen. Det har även vunnit våra hjärtan, av flera olika anledningar. Först och främst är denna produkt ett väldigt roligt tidsördriv. För det andra kan det faktiskt lära barnen något om naturvetenskap och kemiska reaktioner. Två flugor i en smäll helt enkelt. Rekommenderas!

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se