Bästa skötbordet: Bäst i test 2024

Vi har undersökt och testat ett stort antal skötbord. Nedan presenterar vi de bästa skötborden just nu. Vi har valt skötbord ur lite olika kategorier, vissa är lätta och flexibla medan andra är mer som fasta möbler. Vi tipsar även om ett väldigt bra vägghängt skötbord.

De 5 bästa skötborden 2024

1. Sebra Skötbord med Lådor

En av våra stora favoriter när det kommer till skötbord är denna modell från tillverkaren Sebra. Som vanligt levererar Sebra här en produkt som känns exklusiv och som håller en mycket hög standard. Det ska sägas att detta är ett skötbord i den övre prisklassen, så letar du efter en mer budgetbetonad produkt så är kanske inte detta det bästa valet. För dig som är beredd att investera lite extra i en produkt av högsta kvalitet som garanterat kommer hålla i längden så är dock Sebras bord ett av de bästa alternativen just nu. Om man tycker att prislappen känns saftig så ska man dock tänka på att den översta skötbordsdelen kan tas bort när barnet blir äldre. På detta sätt har man en fin byrå som man kan spara hur länge som helst.

Detta skötbord är tillverkat i robust trä och finns i flera olika färger. Designen känns modern och tidlös på en och samma gång. Tack vare bordets snygga design så känns det som att det kommer kunna passa in i vilket hem som helst.

2. Stokke Sleepi skötbord

Detta skötbord fångade vårt öga direkt. Förutom att detta är ett av de snyggaste skötborden vi sett så är det lyckligtvis även ett av de mer praktiska. Tack vare att skötbordet har öppen yta undertill så kan vi föräldrar komma nära bordet, något som underlättar mycket vid blöjbytet. Även själva höjden på bordet är väl avvägd och passar för de allra flesta.

Bädden på detta skötbord är mjukt vadderad. Tack vare att babyn ligger mjukt och bekvämt är det enklare att få jobbet gjort. Under bädden finns en stor och lättåtkomlig yta för förvaring. Något vi gillar är att man kan använda bordet lika bra från kortsidan som från långsidan. Bordets mångsidighet gör att man kan få det att passa in i de flesta rum då det inte spelar någon stor roll hur man ställer bordet.

Benen på detta bord är tillverkade av massiv bok av hög kvalitet. Detta är en produkt som känns mycket tålig och hållbar.

3. Troll Lux Skötbord

Skötbord

Troll Lux är ett praktiskt och väldigt snyggt skötbord av högsta kvalitet. Skötbordet står på hjul, vilket gör att det är väldigt lätt att flytta runt, smidigt tycker vi. Positivt är att bordet också har alla förvaringsmöjligheter man behöver. Längst upp finns en utdragbar låda. Längre ner finns hyllor med gott om plats för blöjor, tvättlappar och kläder med mera. Allt man kan behöva i samband med blöjbyten helt enkelt.

Skötbordet är tillverkat av solid nordisk björk. Troll har stort fokus på kvalitet och säkerhet i sin tillverkningsprocess, så man vet att man får ett bra skötbord som kommer att hålla mycket länge.

4. Cam Cam Skötbyrå Harlequin

Detta är bland de snyggaste möblerna vi sett, alla kategorier. Faktum är att detta är mer av en trendig byrå än ett skötbord i våra ögon. När man inte längre behöver nyttja skötbyrån som skötbord så blir denna möbel till en vanlig byrå. Egentligen är priset för högt för att vara ett skötbord endast, men eftersom man kan använda denna byrå långt efter barnen blivit stora så ser vi mellan fingrarna med detta. Ytan på denna skötbyrå är stor och gör arbetet med att byta blöjor till en lite enklare syssla. I skåpet finns gott om plats att förvara blöjor, kläder eller vad man nu vill ha där.

5. Troll Väggskötbord

Det bästa väggskötbordet vi har testat kommer från välkända tillverkaren Troll. När man har ett väggmonterat skötbord känns det jätteviktigt att bordet är av hög kvalitet och att det sitter fast ordentligt i alla dess beståndsdelar. Trolls produkter genomgår noggranna tester så vi känner oss helt trygga med att använda detta skötbord.Viktigt är såklart att det monteras efter anvisningarna. Man känner även på bordet att det känns väldigt robust och säkert. Över själva bordet finns två praktiska förvaringshyllor. När barnet blir lite större och inte längre behöver bytas på så kan man montera ner bordet och istället sätta det på en lägre höjd. Skötbordet blir då ett skrivbord, väldigt praktiskt och långsiktigt, bra tänkt Troll!

Några saker att beakta när man ska köpa ett skötbord

Flexibilitet

Har man tänkt sig att ha skötbordet på ett och samma ställe så kan man lika gärna skaffa ett bord som är mer som en möbel, dessa bord är ofta lite snyggare och mer robusta. Har man däremot en situation där man kommer behöva flytta borde lite då och då så bör man välja ett bord med hjul för att underlätta. För den trångbodde kanske man behöver vinkla bordet eller ställa in det i ett hörn när det inte används. Det kan även hända att man vill flytta bordet mellan olika rum beroende på familjesituationen. För den trångbodde kan även ett vägghängt skötbord vara ett mycket bra alternativ. De vägghängda borden går som regel att fälla in så att det i praktiken inte tar något plats alls.

Inredning

Innan man rusar iväg och köper ett skötbord så tycker vi att man ska ta en extra funderare på hur man vill att ens hem ska se ut. Idag finns det väldigt snygga skötbord som snarare är som vanliga möbler än ett skötbord. Dessa typer av möbler kostar ofta mycket mer än vanliga skötbord, och tanken som spontat slår en är kanske att man inte vill betala många tusenlappar för ett skötbord. Men ett skötbord som även kan tjänstgöra som byrå, även när barnen blivit större behöver ju inte bli så dyrt om man slår ut kostnaden över hela möbelns livstid.

Säkerhet

Den allra viktigaste egenskapen hos ett skötbord är att det ska vara säkert. Det går aldrig att kompromissa med kvalitet, därför avråder vi bestämt från att köpa något billigt skötbord från någon utlandsbaserade websida. Använd istället välkända svenska butiker som har bra koll på sitt sortiment. Ett skötbord ska vara relativt massivt så att det inte kan röra sig eller ge vika på något sätt. Ett skötbord ska alltid även ha kanter som omger barnet så att det inte finns någon som helst risk att bebisen rullar ner i en obevakad sekund. Själva föredrar vi trä som material snarare än plast i skötbord.

Äldre recensioner

Stokke Home Dresser Byrå

Stokke home dresser är valet för den som vill ha en hel förvaringsmöbel i absolut toppkvalitet. Detta är en rejäl och massiv möbel med massor av förvaring. Den är inte bara praktiskt, den kan även höja inredningsnivån i ett helt rum. För själva skötdelen av bordet ingår en vadderad madrass av hög kvalitet. Här finns även gått om plats för att byta på bebisen. Vi önskar alla föräldrar förmånen att ha en möbel som denna som förenklar den inte alltid så roliga, men mycket vanligt förekommande sysslan att byta blöjor.

Denna möbel har ett mycket högt pris om man jämför med andra skötbord. Dess fördel är dock att när man inte längre behöver byta blöjor så kan man ta bort överdelen. Kvar blir en helt vanlig byrå som kan leva kvar i bostaden. Både bra för miljö och plånbok. Lådorna på denna byrå är väldigt smidiga och mjukstängande. I lådorna finns gått om plats för blöjor, tvättlappar och allt annat som hör babylivet till.

Linea by Leander

Detta är ett av våra favoritbord vad det gäller design. Skötbordet ser väldigt modernt och snyggt ut, det sticker verkligen ut om man jämför det med många tråkiga skötbord där ute. Även funktionsmässigt får detta bord full pott. Det finns gott om plast för att byta blöjor längst upp . Även hanteringen av förvaringen på hyllorna under underlättas av att det är helt öppna hyllor. Här får man rum med hela blöjpaket på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i skötbord med lite mindre lådor. Nackdelen med de öppna hyllorna är väl just att allting syns. Om man är mån om att plocka undan blöjor med mera från synlighet så rekommenderar vi att man väljer ett annat skötbord. Söker man dock ett luftigt och trendigt bord så är detta helt rätt val. Något som är väldigt smidigt med detta bord är att det enkelt går att justera i höjdled, detta möjliggör att man kan ställa in en bra arbetshöjd så att man inte sliter på kroppen i onödan.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se