Bästa skötväskan: Bäst i test 2024

En skötväska är något man kommer använda mycket när man är utanför sitt eget hem, därför är det fullt förståeligt att många tycker att det är viktigt att skötväskan är snygg. Man kan dock inte bara stirra sig blind på utseendet, funktionen hos skötväskan är också av högsta betydelse. Man vill ha en skötväska som är lättanvänd och underlättar vardagen. Om du köper en skötväska som inte är så användarvänlig så kommer du snart inse ditt misstag och önska att du granskat väskan lite noggrannare innan köp. Vi presenterar nedan några väskor som är noggrant testade och granskade så att du ska kunna göra ett bra val.

De 6 bästa skötväskorna 2024

1. Beemoo Pro Double Skötväska

 • Snygg
 • Rymlig
 • Praktiska fack på utsidan

Beemoo Double är en av de snyggare skötväskorna vi sett. Det faktum att denna väska är stor och rymlig och har flera lättåtkomliga fack gör inte saken sämre. Denna väska har massor med ytterfack som man snabbt kan stoppa i saker i, och och ta upp saker från utan att man behöver öppna den stora stora väskan. Lättåtkomlighet är ett av nyckelorden för ett smidigt liv som barnförälder. Denna väska uppfyller verkligen kravet om lättåtkomlighet med bravur. Även på insidan finns några mindre fack utöver det stora förvaringsutrymmet där inne. Med väskan följer även en praktiskt skötdyna. Detta är en perfekt väska för dig som behöver ha med dig mycket. Kanske har ni flera barn som alla har sina behov av prylar. Nackdelen med väskan är att den kan vara lite väl stor om man inte har behovet.

2. Petite Chérie Skötväska 

 • Svensk design
 • Snygg väska som fungerar till det mesta
 • Många fack
 • Med skötmadrass

Detta är en svenskdesignad väska som är mycket fin att titta på. Som tur är är denna modell även mycket funktionell. Längs det stora huvudfacket finns ett stabilt blixtlås, något som gör att man kan känna sig trygg med att innehållet kommer stanna i väskan. Inuti väskan finns hela fyra innerfack som gör det lätt att sortera prylarna på bästa möjliga sätt.

Något vi verkligen gillar med denna väska är att den går att använda lika bra som vardagsväska som skötväska. Det finns väskor som verkligen ser ut som skötväskor, och sen finns det väskor som denna som är är både praktiska och snygga.

Detta är en prisvärd och bra väska som vi starkt kan rekommendera. Med på köpet får man även en skötmadrass. Med axelremmen kan man bära väskan smidigt över axeln, eller så kan man använda den för att fästa den på barnvagnen.

3. Bellotte Lisa

 • Moderiktig design
 • Rymlig
 • Medföljande remmar förvandlar väskan till en handväska

Bellotte Lisa är en stilren skötväska för den modemedvetna mamman. Trots sitt sköna yttre så är detta en väldigt praktisk vardagsväska. Väskan har gott om plats för alla barnets och alla dina egna saker. En av de saker vi gillar bäst med denna väska är hur många olika fack och avdelningar det finns. Det stora antalet fack gör det lätta att sortera alla saker man har med sig så att man lätt kan hitta det man behöver. Denna väska har allt den moderna mamman behöver.

Med denna väska medföljer ett par praktiska remmar som kan användas för att göra väskan till en vanlig handväska. Remmarna kan också användas för att fästa skötväskan vid barnvagnen.

4. Beemoo Pro Skötväska

 • Stilren
 • Välorganiserad
 • Skönt avtagbart axelband medföljer

Vi kan verkligen rekommendera denna skötväska med namnet Beemoo Pro. Den finns många skötväskor som ser ut som handväskor som många pappor nog inte är bekväma med att ha som vardagsväska. Därför är det bra med en riktigt snygg väska som pappa (såväl som mamma såklart) kan bara med stolthet. Beemoo Daddy är inte bara en praktisk skötväska, den är snygg också. Vad är det då som gör denna väska så praktiskt? Jo insidan är riktigt rymlig med gott om plats för blöjor och allt annat en modern förälder behöver ha med sig.

Väskan är tillverkade i polyester material men har flera detaljer i imitationsläder som får den se exklusiv ut. Denna väska har en praktisk avtagbar axelrem som kan användas när den behövs.

5. Liewood skötväska Melvin

 • Ekologisk
 • Skön att bära
 • Tvättbar

Detta är en väska för den medvetna föräldern. Väskan är miljövänligt producerad och ekologisk. Detta är skötväska som är väldigt snygg i sin extrema enkelhet. Väskan är helt i tyg och har ett väldigt diskret men mjukt utseende. Den gråa färgen är väldigt trendig men samtidgt ger väskan intryck av något man kommer behålla länge. Liewoods sköväska är en väldigt praktisk vardagsväska, med flera fack inuti som bland annat är utformad för att passa saker som blöjor, mobil och nappflaska med mera. Vi gillar den dubbla uppsättningen med remmar som gör att man kan bära den både i händerna och över axeln. Man känner på kvalitén på denna slitstarka väska att man kommer kunna ha den hur länge som helst. Som alltid med tyg är så klart nackdelen att det kan bli fläckar på den över tid. Som tur är tål den maskintvätt enligt tillverkaren.

6. Skötväska Midnight Bells

 • Snygg
 • Termoficka
 • Hög kvalitet

Denna väska fångade vårt intresse så fort vi först såg den. Väskan är så snygg att man tänker att den omöjligt kan vara praktisk också. Efter att ha testat denna svenskdesignade väska i slitstarkt Oxford-polyester fick vi dock omvärdera våra fördomar. Denna väska må vara snygg men den har också alla de detaljer som man kan kräva av en vardagsväska för en förälder med små barn. Värt att nämna är till exempel termofickan som håller temperaturen på ditt barns nappflaska. Utöver termofickan ingår även sju andra olika fack som kan hjälpa till att göra småbarnsförälderns liv lite mer strukturerat. En exklusiv vadderad skötbädd ingår också i paketet.

Vilken skötväska är bäst?

Beemoo Double Skötväska är den sköväska som sammantaget prisnivå och funktion samt utseende gjorde bäst i från sig i vårt test. Vilken skötväska som är bäst kan dock vara väldigt individuellt. Det kan till exempel handla om hur mycket saker man behöver ha i väskan eller i vilken miljö den ska användas. Ett misstag som många förstagångsföräldrar gör är att man skaffar en alldeles för liten väska. Med tiden inser man hur mycket prylar man behöver ha med sig för att göra livet smidigare. För familjer som uppehåller sig mycket utomhus kan det även vara viktigt att tänka på att skaffa en så vädertålig väska som möjligt.

Behöver man en skötväska?

Självklart måste man inte investera i en specifik skötväska, men vi skulle ändå rekommendera det eftersom det kan underlätta livet en hel del. Skötväskor är anpassade för barnfamiljens behov på ett helt annat sätt en vanlig väska. Som barnförälder behöver man bära runt på en hel del saker. För att sedan snabbt kunna hitta sakerna behöver man ha dem sorterade i olika fack, därför duger inte en vanlig påse för de flesta föräldrarna.

Vad ska man tänka på när man väljer skötväska?

Eftersom en skötväska är något som används dagligen de första åren i ett barns liv är det viktigt att man väljer en tålig och även praktiskt väska. Väskan ska tåla väder och vind såväl som att konkas runt på. Det kan även vara lockande att välja en liten väska men då bör man tänka på hur mycket saker som kan komma att behövas när man har barn. I väskan bör det få rum saker som blöjor, våtservetter, mat i form av välling, med tillhörande nappflaskor. Som småbarnsförälder lär man även sig att alltid ta med saker som, vatten, leksaker och mellanmål med mera. Och som om inte allt detta vore nog, du vill ju även få rum med dina egna saker om du inte ska tvingas släpa med ytterligare en väska. Därför uppmanar vi alla att köpa en så rymlig väska som möjligt, den blir nämligen snabbare full än man kan tro.

Hur ska man packa skötväskan?

A och O för att skapa lite ordning i det ofta kaotiska livet som småbarnsförälder är att förbereda och organisera. Förbereda och organisera är också något man behöver göra i skötväskan för att det ska bli bra. För att organisera i väskan kan man behöva ha flera olika påsar i väskan. Saker med samma typ av syften och ändamål lägger man i samma påsar. Det underlättar även väldigt mycket för sorteringen om väskan har ett stort antal fack. Ska man exempelvis byta blöjor så är det bra om allt man behöver för detta ligger på samma ställe. Likadant om det är dags för mellanmål, då har man allt som relaterar till mat och dryck i samma påse.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se