Bästa sminkdockan: Bäst i test 2023

Sminkdockor har funnits med länge. I sin nuvarande form har sminkdockan funnits i minst 40 år. Sminkdockan är minst lika populär idag som den var när vi som är föräldrar idag själva var små. Sminkdockor finns i olika varianter, ibland även kallade stylinghuvud eller sminkhuvud. Vissa av produkterna fokuserar enbart på hårstyling medan andra fokuserar på själva sminkningen. Vanligast är de sminkdockor som är väl lämpade både att styla håret på men också att sminka.

Förutom att en sminkdocka kan vara ett roligt tidsfördriv, för barnet ensamt, men även vid gemensam lek, så kan den även utgöra ett hjälpmedel för barnet att uttrycka sig och utforska sina kreativa sidor. När man sminkar eller fixar hår så finns stora möjligheter att vara kreativ och göra precis som man vill. Tack vare att det är en docka man sminkar på så gör det ju inte så mycket om man tar ut svängarna lite för mycket.

De 5 bästa sminkdockorna 2023

Vi har testat ett flertal sminkdockor, stylinghuvuden och sminkhuvuden som finns på marknaden idag. Nedan recenserar vi de fem produkter vi gillade allra bäst. En bra sminkdocka ska ha en god kvalitet och hålla för flera års användning. Till en bra produkt tycker vi även att det bör ingå många tillbehör så att man kan börja leka direkt utan att behöva skaffa saker som hårspännen eller smink separat.

1. Bayer Design Sminkhuvud

Cloudberry Castle Sminkhuvud är ett sminkhuvud i mellanprisklassen som levererar. Detta sminkhuvud är stabilt och håller en bra kvalitet, det känns hållbart och vi känner oss trygga med att det kommer tåla många timmars lek under lång tid framöver. Denna docka fokuserar både på hårvård och på smink. Man får med smink, hårborste, papiljotter och hårspännen med mera. Denna docka finns i olika versioner där bland annat hårfärgen skiljer sig åt.

2. Cloudberry Castle Sminkdocka

Detta är den billigaste sminkdockan vi har testat. Glädjande nog är denna produkt även en av de bättre vi hittat. Med tanke på dockans pris så håller den en förvånande hög kvalitet. Väldigt positivt är också att det ingår en mängd tillbehör som gör att man kan leka länge utan att tröttna. Med dockan kommer diverse tillbehör till håret, däribland en hårtork. Hårtorken går på batteri och låter precis som en vanlig hårtork i miniatyr. Man kan därför leka hårsalong och göra olika uppsättningar (eller till och med klippa om man skulle vilja) på det finna och tåliga blonda håret. Medföljer gör även gör även ögonskugga.

3. Baby Born Sminkdocka Syster

Detta är en sminkdocka av hög kvalitet som kommer tåla flera års stylande och sminkande.

Denna produkt kommer med hela 27 olika tillbehör, något som gör det till en leksak man kan använda länge, utan att tröttna.

Man får bland annat med hårband, hårborstar och hårklämmor för styling av håret. Även smink av bra kvalitet medföljer. Sminket är giftfritt och helt oskadligt om barnen skulle få det på huden. Vi gillar det fina utseendet på denna docka.

4. Happy Friend Sminkhuvud

Detta en av de bästa sminkdockorna vi testat om man ser på vad man faktiskt får för pengarna. Med tanke på alla tillbehör som följer med denna produkt så är den väl värd sitt pris. Eftersom produkten innehåller en mängd tillbehör för att styla håret och även smink, så kan man känna sig säker på att dockan kommer kunna lekas med länge innan man börjar tröttna. Denna docka håller hög kvalitet. Det mörka långa håret är väldigt fint och tål att stylas och lekas med utan att det blir slitet.

5. Klein Toys Princess Coralie Frisyrdocka

Detta är en smink- och fristyrdocka som kommer till ett jämförelsevis billigt pris. Håret på dockan håller verkligen en bra standard. Man kan blöta håret, styla och kamma det otaliga gånger utan att det blir slitet. Här ingår massor av detaljer för att sköta dockans hår på bästa sätt.

Till denna docka får man även med ett sminkset som gör att man kan sminka dockan på kreativa sätt. Sminket håller en bra standard och är lätt att tvätta bort när man önskar att börja om från början igen.

Äldre recensioner

Barbie Deluxe Blond Sminkdocka

Detta är en av de mest kvalitativa sminkdockorna som vi testat hittills. Barbie Deluxe är en mycket fin med docka som lämpar sig väl för sminkning med bra resultat. Håret på denna docka är dessutom mycket fint och kan användas för styling med hjälp av de många accessoarer som medföljer.

Denna sminkdocka är även en docka för styling av naglar. Det är väldigt roligt att göra Barbies naglar fina med hjälp av de många tillbehör som medföljer.

Detta är en sminkdocka av allra högsta kvalitet som ger ett stort mervärde tack vare att man kan pyssla om både hår och naglar. Denna produkt kommer ge otaliga många timmars lek för barn och ungdomar som är intresserade av smink, hårstyling och manikyr.

L.O.L. Surprise! OMG Stylinghuvud

Detta är en riktigt coolt stylinghuvud där man har främst har fokuserat på möjligheten att göra snygga frisyrer. Med hjälp av av flera olika medföljande hårstycken samt kammar och alla möjliga accessoarer kan man skapa en frisyr med attityd. Detta är en snygg produkt som känns väldigt robust och kvalitativ. En extra detalj som är väldigt rolig är att dockans smink framträder om man häller kallt vatten på den!

My Girl Smink- och frisyrhuvud

Detta är en fin sminkdocka med mycket tillbehör. Dockan har vackert långt blont hår som man kan kamma och sätta upp på olika sätt. Medföljer gör kam och borste, olika hårsnoddar och hårspännen i fina färger. Man kan sedan sminka dockan med de olika ögonskuggorna som kommer i flera olika färger samt de olika läppglansen. Något vi uppskattar med denna produkt är hur lätt det är att tvätta bort sminket, detta gör att dockan är lätt att underhålla och återställa så att leken kan börja om från början igen.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se