Bästa snuttefilten: Bäst i test 2024

barn med snuttefilt

De flesta som idag är vuxna hade i sin barndom en snuttefilt eller nalle (eller båda två) som de älskade och inte kunde vara utan. Snuttefilten är dels ett kulturellt objekt, men faktiskt även något som kan hjälpa ett barn att känna trygghet när föräldrarna inte är nära. Snuttefilten kallas ibland för ett övergångsobjekt, ett objekt som ska ge trygghet i den tid när barnet går från att ha legat bredvid eller burits av föräldrarna konstant till att få klara sig lite mer utan denna ständiga fysiska närkontakt. Vi har granskat ett stort antal olika snuttefiltar. Nedan presenterar vi de fem filtarna vi tycker är bäst just nu.

De 6 bästa snuttefiltarna 2024

1. Teddykompaniet Diinglisar Organic Stars Snuttefilt Kanin

snuttefilt
 • Högsta kvalitet
 • Mer att krama tack vare stoppning med ekologisk majs
 • Noggrant testad med dragsäkra sömmar

Detta är en väldigt söt snuttefilt i form av en kanin. Teddykompaniet har en mängd olika snuttefiltar men detta är vår favorit eftersom den är ekologisk. För saker som kommer vara nära bebisars hud eller till och med vara i deras munnar föredrar vi alltid så ekologiska produkter som möjligt, då man verkligen vill minimera antalet skadlig ämnen de kan utsättas för. Detta är en väldigt genomtänkt barnprodukt med tyg gjord av ekologisk bomull och stoppning av ekologisk majs. För säkerhetens skull är alla sömmar dragsäkra och noggrant testade för att säkerställa att ingen kan lossna eller trilla ut. Det känns även tryggt att materialet är flamsäkert och helt fritt från gifter.

2. Apple Park snuttefilt

Denna fina snuttefilt från Apple Park sticker ut från mängden. Denna produkt har en unikt fin design, den finns med olika djurmotiv, vi fastnade för versionen som de kallar Frency Fox. Denna snuttefilt är ovanligt mjuk, vilket gör att det är svårt att sluta mysa med den. Eftersom den är så gosvänlig så känns det tryggt att materialet är godkänt enligt oeko-tex-standarden. Denna produkt är fri från skadliga ämnen och gjord på ekologisk bomull. Eftersom designen på denna produkt är så fin så tycker vi den kan vara utmärkt att ge bort som present.

3. Nattou Buddiezzz Snuttefilt

 • Extra mjuk
 • Roliga detaljer
 • Band för fäste av napp

Nattous snuttefiltar finns i form av flera olika djur, vårt val föll på denna fina version. Oavsett vilket djur man väljer får man en bra snuttefilt av hög kvalitet. Detta är en extra mjuk snuttefilt som är väldigt skön att vila huvudet på. Denna filt har även ett fiffigt tygband där man kan fästa barnets favoritnapp. Vi gillar detaljerna på denna snuttefilt, eftersom de är av olika färger och material så finns det mycket för det lilla barnet att titta på i denna filt.

4. Lapidou Snuttefilt

 • Sötaste filten
 • Bra material

Lapidou Snuttefilt är en mjuk snuttefilt gjord av bomullsmuslin. Bomullsmuslinet gör att filten är väldigt tålig för alla de saker en snuttefilt normalt sett kan utsättas för. Kaninhuvudet är väldigt gulligt och har stor potential att bli ditt barns favorit för en längre tid framöver. Detta är en väldigt kvalitativ och slitstark snuttefilt utan några delar som kan gå sönder eller trilla av. Denna filt finns i fler olika färger, vi gillar den gammelrosa allra bäst.

5. Rätt Start snuttefilt Mumin

 • Charmig
 • Prisvärd

Här har vi hittat en bedårande söt filt. I ena hörnet står självaste Mumin och kramar filten. Detta är en väldigt mjuk och skön filt av bra kvalitet. Priset är i mellanprisklassen, vilket är riktigt bra för en så bra filt. Denna filt finns i flera olika versioner, bara att välja den man gillar bäst.

6. Sebra snuttefilt pandan Panny

 • Billig!
 • Enkel att tvätta

Detta är en bra och säker snuttefilt från välkända tillverkaren Sebra. Detta är en billig snuttefilt vilket är bra då man inte behöver vara lika rädd om den. Detta kan vara en bra filt för barnet som ofta tappar eller smutsar ner sin filt. Man kan också använda den som extrafilt om man vill ha en annan, lite mer påkostad filt till vardags. Trots sitt låga pris är detta en filt som är mjuk men även slitstark. Den går att tvätta i maskin vilket gör att man kan hålla den fräsch längre.

Vilken är den bästa snuttefilten?

Den filt vi tycker är bästa just nu är Teddykompaniets Diinglisar Organic Stars. En bra snuttefilt ska vara säker, det vill säga omöjlig för barnet att få loss delar ifrån, den ska såklart även vara mjuk. En bra snuttefilt måste även vara fri från gifter, tåla att bitas på och vara skonsam mot barnets känsliga hud. Samtliga filtar i tipsar om ovan uppfyller våra krav och mer därtill.

Vad fyller snuttefilten för funktion?

Snuttefilten är ett verktyg för att stilla barnets behov av fysisk kontakt. De flesta, särskilt yngre, barn behöver mycket fysisk kontakt för att känna sig trygga. Som förälder är det inte praktiskt möjligt att hela tiden ha fysisk kontakt med sitt barn. Därför är snuttefilten ett bra substitut för den fysiska kontakten under de stunder man inte kan vara fysiskt nära sitt barn. Barnet lär sig tycka om snuttefilten och lär sig känna trygghet i att ha filten nära. Källa SvD.

Hur länge ska barnet ha snuttefilt?

Det finns egentligen ingen tidsgräns för snuttefilten. De allra flesta barn avvecklar sitt intensiva intresse för snuttefilten när de är kring 4 år gamla. Det kan även gå fortare men även ta längre tid än så. Att ett barn behåller snuttefilten lite längre än sina jämnåriga kamrater är ingenting man behöver oroa sig för. Om man låter barnet hållas som kommer det så småningom helt naturligt känna att det är dags att lämna snuttefilten bakom sig.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se