Bästa solglasögonen för barn: Bäst i test 2024

barn med solglasögon

Ibland är det lätt att glömma bort att solglasögon har en väldigt viktig funktion, bortsett då från att de gör att vi slipper kisa när det är ljust ute. Faktum är att precis som man behöver skydda huden med hjälp av solkräm så behöver man även skydda ögonen från solens skadliga strålar. Att skydda barnens ögon är extra viktigt eftersom de är känsligare än våra vuxna ögon. Om barnen utsätts för mycket solljus i unga år kan de ge problem med synen när de är äldre. Därför är det viktigt att hitta ett par solglasögon som har ett bra skydd mot solens skadliga strålar. De bästa solglasögonen är de som används, därför gäller det att hitta ett par som barnet vill använda och som sitter bekvämt på plats även när man busar och leker.

De 6 bästa solglasögonen för barn

Vi har testat en mängd solglasögon för barn. Nedan recenserar vi några av dem vi gillar allra bäst just nu. Samtliga av solglasögonen har ett bra skydd mot solens skadliga strålar, de har också en bra kvalitet i förhållande till priset. Vi har försökt välja ut lite olika typer av modeller som passar olika behov och åldrar så att det ska vara enkelt att hitta ett par som passar just ert barns behov.

1. Ki ET LA Jokala Solglasögon 2-4 år

Ki ET LA Jokala solglasögon har en otroligt bra passform, särskilt för barn i åldrarna 2-4 år. Man kan tänja på åldersgränserna något men de passa på grund av sin storlek allra bäst i just det åldersspannet. Solglasögonen har perfekt böjda sidor som passar skallformen och som sitter kvar även vid intensiv lek. Själva bågarna är dessutom okrossbara och glasen är extra reptåliga.

Något vi gillar med dessa glasögon är att de är fria från bisfenol och ftalater samtidigt som materialet är miljövänligt och helt återvinningsbart. Detta är säkra glasögon av högsta kvalitet som har det högsta UV-skyddet.

2. MOLO Star Solglasögon

Vem har sagt att solglasögon till barnen måste vara tråkiga. Molo har en mycket hög standard på sin design. Tillverkaren har flera olika modeller som känns vuxna vad det gäller både kvalitet och design. Samtidigt har man lagt till lite lekfulla färger, något som gör att produkterna är väldigt populära bland barn och deras föräldrar.

Många solglasögon som riktar sig till barn tror att man kan tumma på kvaliteten bara för att publiken inter är lika kräsen som på marknaden för oss vuxna. Detta är i vårt tycke ett tråkigt sett att se på sina kunder. Precis som till oss själva vill i alla fall vi har produkter till barnen som håller i längden. Molo har satsat på hög kvalitet och slitstarka produkter som håller över tid. Så länge man lär barnen att hålla reda på sina solglasögon så har just denna produkt en god möjlighet att kunna vara med dem under lång tid.

Molos glasögon ger ett hundraprocentigt UV-skydd. Vi gillar också det faktum att skyddet är komplett samtidigt som glasen inte är så pass mörka att de på något sätt försämrar den visuella upplevelsen. Detta par har en extra krafig ram. Den tjocka ramen ser snygg ut och den gör även att paret är extra tåligt. Kommer i en fin förvaringspåse.

3. Real Shades Solglasögon Explorer

Real Shades finns i två olika storlekar, en för åldrarna 0-2 år och en för barn som är 2 år och uppåt. De olika versionerna är förutom sin storlek identiska i funktion och kvalitet. Dessa glasögon har en riktigt tuff design som vi gillar skarpt. Tack vare det justerbara bandet längst bak så kan man leka hur mycket man vill utan någon risk att glasögonen trillar av. Bandet går också att ta bort om man fördrar glasögonen utan det. Bågarna är böjbara och okrossbara. Dessa glasögon har ett hundraprocentigt skydd mot UVA och UVB. Linsen är högkvalitativ och tillverkad av polykarbonat.

4. Real Shades Solglasögon Explorer

Detta är ett par riktigt hållbara och slittåliga solglasögon från Real Shades. Bågarna på dessa glasögon är okrossbara och själva glasen är rejält tåliga för skador och repor. Glasögonen har 100% skydd mot de skadliga UVA och UVB-strålarna.

Förutom att dessa glasögon håller god kvalitet och uppfyller alla de säkerhetskrav man kan ställa, så gillar vi även de faktum att de är så snygga. Dessa glasögon har inget barnsligt över sig utan ser om som ett par coola glasögon för vuxna, vilket vi vet att många barn uppskattar. Helt klart är dock att passformen för målgruppen (2 år och uppåt) är väldigt god, vilket håller solglasögonen fast på plats även när man springer runt och leker. Det medföljande bandet hjälper också såklart till med den saken!

5. Minibrilla Ebba Solglasögon

Detta är ett par solglasögon för de lite större barnen, ca 3-6 år enligt rekommendationen från tillverkaren. Dessa glasögon fångade vår uppmärksamhet direkt när vi såg dem, faktum är att de är så snygga att vi som vuxna även hade velat ha ett par om de kom i vår storlek. Vi får erkänna att många solglasögon som är anpassade för barn ofta är väldigt bra och funktionella produkter, men så snygga är de i ärlighetens namn inte alltid. Därför är det glädjande när man kan hitta en produkt som är både tålig och säker men samtidigt riktigt snygg. Dessa solglasögon håller hög kvalitet och är fria från BPA.

6. Julbo Line Spectron 3 CF Solglasögon

Dessa solglasögon från Julbo är nog några av de mest kvalitativa vi testat. När man känner på dem känner man att de är gjorda av ett material av väldigt hög kvalitet. Detta är snygga glasögon som kommer att hålla länge så länge de inte utsätts för något mer extremt en vad vanlig daglig användning kan innebära. Vi gillar speciellt det röda skyddande glaset som får dem att sticka ut från mängden. Att titta i dessa glasögon blir även en häftig upplevelse vilket gör det lätt att få barnet att använda solglasögonen. Enda nackdelen med dessa solglasögon är att de tyvärr är relativt dyra.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se