Bästa solhatten: Bäst i test 2022

Barn älskar att vara ute och leka. Vi som vuxna bör alltid uppmuntra barnens leklust och ge dem så mycket tid utomhus som de önskar. För att kunna vara utomhus mycket på sommarhalvåret krävs det att barnen skyddas mot solen. För att skydda barnen mot solen behöver man införskaffa en bra solhatt, solskyddskräm, täckande kläder, solglasögon och kanske en hel UV-dräkt vid vissa tillfällen.

Att få barnen att bära sin solhatt kan vara en utmaning i sig, så det gäller det att man hittar en produkt som sitter bra och bekvämt, utan att skava, eller vara i vägen. Det är också viktigt att hatten känns luftig när det är varmt ute. Man ska inte heller underskatta hattens motiv och utseende för möjligheten att få barnet att bära den utan protest.

De 5 bästa solhattarna 2022

Vi har gått igenom och granskat en mängd olika solhattar som finns på marknaden idag. Nedan recenserar vi fem stycken utvalda favoriter som vi gillar allra bäst just nu. Vårt krav var att hatten ska ha ett bra solskydd, den ska sitta bra och kännas luftig. Vi har även valt endast valt ut hattar som vi tycker är snygga och som känns prisvärda.

1. Elodie Details solhatt

När vi såg denna solhatt från Elodie details så blev vi glada, det är nämligen inte alltid så lätt att hitta en solhatt som är bra, har hög kvalitet och dessutom ser snygg ut. Alla dessa egenskaper har lyckligtvis solhattarna från Elodie Details, deras priser är turligt också riktigt överkomliga. Denna hatt har en väldigt bra passform och är oerhört mjuk. Hatten är till 100% gjord av bomull.

Något vi särskilt gillar med denna hatt är hur heltäckande den är i nacken. Hatten skyddar nämligen en stor del av ryggen, något som säkerställer att inga solstrålar når in till nacken. Denna produkt är också väldigt flexibel då man kan vika ”skärmarna” om man skulle vilja få den mindre. Dragskon inne i hatten gör också att man kan anpassa den efter behov. En riktigt fullträff helt enkelt! Denna modell finns i flera olika fina mönster, vi föll dock för petite botanic.

2. Pippi Långstrump Palmträd Solhatt

Detta är en solhatt av hög kvalitet med gulligt motiv från Pippi Långstrumps värld. Denna hatt har en fin föd insida och den är faktiskt vändbar. Vänd på tyget så har ny och fräsch solhatt! Detta är en bra solhatt som är mjuk och har fin passform. Den är enkel att ta på utan att man behöver göra några inställningar för att den ska passa. Materialet är till 95% av finaste ekologiskt bomull. Det faktum att den tål maskintvätt i 40 grader gör också att dess livslängd kommer bli lång.

3. Reima Rantsu Solhatt

Detta är en söt och relativt billig solhatt från tillverkaren Reima. Vi gillar modeller med knytband, dels för att de är söta och dels för att bandet gör att hatten sitter stadigt på plats under hela utevistelsen. Denna modell är perfekt under varma sommardagar eftersom den är extremt lätt och luftig. Tyget är också snabbtorkande så oavsett svett eller stänk från lekpoolen så torkar hatten snabbt igen. Denna hatt sticker ut extra mycket på baksidan och skyddar på så sätt nacken till hundra procent.

4. Nordic Label Stråhatt

Detta är en väldigt elegant stråhatt med solskydd på  SPF 50+ för de lite äldre barnen. Trots sitt låga pris känns denna hatt riktigt lyxig och kvalitativ. Att hatten ser mycket stilig ut gör ju heller inte saken sämre. Denna produkt är gjord av 100% bomull. Hatten är certifierad enligt Oekotex-standard något som garanterar bra kvalitet.

5. Swimpy Babblarna UV-Hatt

Detta är billig och enkel hatt med motiv från Babblarna. Vi har märkt att det blir lite lättare att få barnen att ha på sig hatten när det är ett motiv de gillar. Denna hatt är perfekt att ha på sig på stranden eftersom den är väldigt tunn, det torkar därmed nästan direkt om man får vatten på den. Trots sin tunnhet ger hatten ett bra skydd mot solens skadliga strålar. Med ett UV-skydd på 80+ så kan man känna sig trygg med att låta barnen leka i solen. Tyget i hatten är dessutom certifierad enligt Oekotex-standarden.

Behövs en solhatt?

Har man små barn skulle vi svara att en solhatt definitivt är nödvändigt. Man kan så klart skydda mycket genom att ständigt smörja in med solskydd. Ibland räcker det dock inte enbart med att använda solskyddskräm. Om barnet är ute mycket i solen behöver man skydda ansikte och nacke med hjälp av en solhatt. Tänk också på att barnets hårbotten kan vara nästan lika känslig som huden i övrigt. Eftersom man sällan smörjer in hårbotten med solskyddskräm så fyller hatten en helt nödvändig funktion!