Bästa sovsäcken för barn: Bäst i test 2024

Barn behöver sovsäckar som är anpassade för deras storlek. Att som barn använda en sovsäck för vuxna är inte speciellt effektivt och kan göra att det blir kallare i sovsäcken på grund av att barnets kropp måste värma upp massa tom yta och luft i sovsäcken som barnet inte fyller upp.

Bästa sovsäckarna 2024

Vi har testat och granskat en mängd sovsäckar för barn. Nedan presenterar vi de sovsäckar vi tycker är allra bäst om just nu. Vi har avvägt faktorer såsom kvalitet, bekvämlighet, värme och pris när vi valt de vi tycker är bäst. Vi har även valt sovsäckar ur olika storleksklasser så att ni ska kunna hitta något som passar just er barn.

Liten: Vaude Kids Alpli Adjust 400 Syn

  • 105-135 cm
  • Flexibel sovsäck som går att växa i
  • Leder bort fukt

Detta är en riktigt bra sovsäck av lite tunnare modell som passar bäst på våren och sommaren. Detta är en sovsäck som är designad på så sätt att den går att att växa i. Barn växer som bekant ganska fort och som förälder kan det ibland vara något frustrerande att barnet växt ur prylar som man nyligen köpt. Därför uppskattar vi smarta lösningar som gör att barnet kan använda produkterna under många år. Denna sovsäck är utrustad med vad tillverkaren kallar en fotbox, som kan öppnas upp när barnet blivit för stor för sovsäcken, plötsligt finns då extra utrymme och sovsäcken kan användas några år till. Tack vare justeringsmöjligheterna passar denna sovsäck för barn med längd från 105 till 135 centimeter.

Detta är en kvalitativ sovsäck där man verkligen tänkt igenom varenda detalj. Sovsäcken har en dragkedja som går att komma åt både från utsidan och insidan och som gör att barnet själv med enkelhet kan hantera sovsäcken. En gullig detalj är också att det finns en integrerad ficka i sovsäcken med plats för ett gosedjur.

En fördel med denna sovsäck är att den är riktigt varm när det behövs samtidigt som den har en teknik för att andas och för att leda bort fukt. På detta sätt kan man sova utan att frysa men man blir samtidigt inte varm eller svettig.

Mellan: Vaude Kids Kobel Adjust 500

  • 130-165 cm
  • Tåligt syntetmaterial som liknar dun
  • Helslutande utan svaga punkter

Detta är bästa sovsäcken för barn med en längd mellan 130 till 165 centimeter. Precis som den andra sovsäcken från Vaude går denna sovsäck att växa i. Kids Kobel Adjust 500 har ett utrymme längst ner som går att öppna upp genom att dra i en dragkedja. När barnet är inte är tillräckligt gammalt för att behöva det extra utrymmet håller man dragkedjan stängd för att hålla sovsäcken tajt och varm. Denna sovsäck passar bra så länge temperaturen håller sig ovan nollan. Den är värmande när det är kallt ute men den känns även väl ventilerad när det är lite varmare.

Denna sovsäck har dragkedjor på båda sidor vilket gör att barnet kan sitta upp i sovsäcken när han eller hon känner för det, eller helt enkelt bara använda den som en filt. Denna sovsäck har en isolering av syntet som nästan kan liknas vid dun. Materialet är tåligt och sovsäcken går bra att tvätta. Syntetmaterialet är designat för att hålla värmen och för att hålla fukt borta. Något vi gillar med denna sovsäck är att den är sydd i ett stycke utan svaga punkter där luft kan tränga in.

Stor: JR Gear Prism 133 Sovsäck

  • Tjock och värmande
  • Lättviktig
  • Kan komprimeras

Detta är en sovsäck för det större barnet som även håller varmt när det är lite kallare ute. Detta är en tjock sovsäck som trots sin storlek faktiskt väger ganska lite, vilket gör den praktisk att ha med sig. Sovsäcken är av hög kvalitet och något som man kommer kunna använda länge. Sovsäcken kommer i en komprimerbar packpåse som gör att storleken går att trycka ihop så pass mycket att den knappt kräver något utrymme.

Denna sovsäck har en praktisk ficka för kuddar. Luvan går att dra åt så att man får en helslutande nattklädsel som både är varm och mysig. Dragkedjan går längs sovsäckens hela längd och är lätt att justera om man blir varm och behöver öka ventilationen.

En bra sovsäck är en bra investering

Som barnföräldrar har man en hel del utgifter kopplade till barnen. Därför kan det ibland vara lockande att försöka spara in där man kan. Första gången man behöver en sovsäck till barnet kan det därför vara lätt hänt att man letar efter billigaste möjliga produkt i utan att tänka på att sovsäcken kanske faktiskt kommer vara något man kommer ha användning av väldigt många gånger. Barnen kan komma att delta i en mängd olika aktiviteter såsom skolresor, läger, övernattningar hos kompisar med mera där en sovsäck kan komma att behövas.

Vi kan rekommendera att man inte köper det allra billigaste utan åtminstone satsar på en sovsäck av hyfsad kvalitet. En bra sovsäck blir billig i längden eftersom den inte behöver ersättas allt för snabbt. En sovsäck av bra kvalitet ska vara hållbar och tvättbar så att den kan vara med länge och förhoppningsvis även ärvas av yngre syskon, om det är aktuellt.

Ska man köpa en sovsäck med dun eller inte?

Sovsäckar med dun i är oftast bra produkter. Dun är väldigt bra på att hålla värmen. Samtidigt är en fördel med dun att det går att trycka ihop ganska mycket. Även om man har en riktigt värmande sovsäck med dun så kan man oftast trycka ihop den till ett paket som varken tar så mycket plats eller som väger allt för mycket.

En nackdel med dunet är att det är relativt dyrt. En annan är att ankor eller gäss får sätta livet till. Som tur är finns det idag väldigt bra sovsäckar med syntetmaterial som har nästan identiska egenskaper som dun. Därför behöver man inte välja en sovsäck med dun i.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se