Bästa spjälsängen: Bäst i test 2024

Alla barn ska ha en bra säng, så även de allra minsta. Vi har gått igenom ett stort antal sängar på marknaden och tipsar nedan om de 5 bästa vi testat. Sängarna är i lite olika prisklasser men håller alla hög standard vad det gäller kvalitet och funktion.

De 5 bästa spjälsängarna 2024

1. Done by Deer

Detta är en riktigt säker och stabil spjälsäng som dessutom är den snyggaste vi sett. Botten är höj och sänkbar i två steg. Den övre inställningen är för det nyfödda barnet. När barnet sen blir lite äldre sänker man helt enkelt botten igen. En stor fördel med denna säng är att den även kan användas när barnet blir ännu äldre genom att montera bort sidan och att köpa till en juniorsida. Detta gör att sängen kan användas i många år och man får på så sätt god valuta för sin investering.

Denna säng är dyrare än de flesta men med tanke hur länge man kommer kunna använda den så blir det förmodligen inte dyrare i längden. Vi gillar robustheten och designen på denna säng. Ett minus är att lacken tycks vara något känslig för skador.

2. Troll Lux spjälsäng + madrass

Troll Lux är en snygg spjälsäng gjord på nordisk björk, målad i vit färg. Golvet i denna spjälsäng är höjbart i tre olika lägen, varför man kan hitta ett läge som passar barnet bäst. Justeringsmöjligheten gör också att man kan ha sängen längre, allt eftersom barnet växer. Detta är en väldigt säker säng som enligt tillverkaren genomgått hårda tester hos oberoende institut. I testerna har bland annat klämrisk mellan spjälorna själva men även botten kontrollerats.

Denna möbel är målad i en snygg vit färg som är helt vattenbaserad, miljövänlig och giftfri, man behöver därför inte oroa sig om barnet skulle bita i sängen. Med tanke på kvalitén på denna säng så är priset anmärkningsvärt lågt jämfört med andra sängar på marknaden! Denna säng säljs ibland i ett paket tillsammans med madrass, och ibland får man köpa till madrassen separat.

3. Sebra växasäng baby & jr

Sebra gör premiumsängar som slår de flesta andra sängarna på marknaden. Designen är sofistikerad och tidlös. Kvalitetsmässigt har Sebra de bästa sängarna vi testat. Tyvärr är priset för premiumprodukter som dessa tyvärr högre än de genomsnittliga spjälsängarna.

Denna serie kommer i flera olika färger. Vår favorit är sängen i naturfärg, den är väldigt vacker och sticker verkligen ut jämfört med många andra sängar. Samtliga sängar i serien är behandlade med en giftfri och miljövänlig träfärg som skyddar materialet men som även är antibakteriell. Den antibakteriella funktionen säkerställer att det inte blir någon tillväxt av bakterier sängstommen, vilket skyddar barnets hälsa.

4. Stokke Sleepi

Många föräldrar efterfrågar en säng som går lätt att flytta. Man kan ha olika anledningar i sin boendesituation som gör att man vill kunna vara flexibel och kunna flytta spjälsängen lätt och enkelt, både inom barnrummet men också mellan rum. Nu finns det äntligen en flexibel säng med hjul som också är riktigt snygg. Stokke Sleepi är enligt oss den bästa sängen men hjul. Detta är en säng med häftig design som fungerar bra för barnets första tre år. Om man köper till ett förlängningskit som kan man göra om sängen till en säng för större barn, faktiskt ända upp till 10 år. Förutom flexibiliteten med denna spjälsäng så gillar vi även hur luftig den är, det faktum att den inte är så ombonad gör faktiskt skillnad under varma dagar.

5. JLY Heaven Spjälsäng

Om du söker efter en billig men högst funktionell spjälsäng så kan denna modell från JLY mycket väl visa sig vara rätt val. Denna säng har en klassisk design som man kan ha få invändningar på. Sängen är praktisk att använda och den passar in i stort sett var som helst rent inredningsmässigt.

Något vi gillar skarpt med JLYs säng är att den har en rymlig och praktiskt förvaringslåda nertill. I denna låda kan man förvara extra sängkläder eller annat som är praktiskt att ha i närheten av sängen. Botten har formatet 60x120cm, och bör fungera för de allra flesta familjer. Även om sängen inte riktigt kan mäta sig med de andra modellerna som kostar flera tusenlappar mer så känns den ändå förvånansvärt robust och kvalitativ.

Vanliga frågor besvarade

Vilken spjälsäng är bäst?

Done by Deer är den bästa spjälsängen i vårt test. Detta är en bra allround-säng med funktionalitet och hög säkerhet. Vilken specifik spjälsäng som är bäst för just dig och ditt barn kan bero på vad ni har för speciella behov. Kanske vill ni ha en barnsäng som går att sätta ihop med er egen säng. Vill man ha en säng som ska vara länge kan man välja en modell som går att förlänga eller bygga om allt eftersom barnet växer.

När kan barnet börja använda spjälsäng?

Svaret är att det är upp till föräldrarna. Bebisen kan egentligen ligga i spjälsäng direkt. Det kan vara en bra ide att att överväga en spjälsäng som går att sätta ihop med ens egensäng om man vill håll koll på bebisen första tiden.

Hur länge kan man använda spjälsäng?

Spjälsängen kan egentligen användas hur länge som helst, så länge barnet inte växer ur den. Maxvikten får självklart heller inte överskridas. Det finns ingen anledning att göra sig av med sängen i förtid så länge den fungerar för er.

Hur mycket kostar en spjälsäng?

Priset kan variera enormt mycket. Det finns bra spjälsängar för strax under två tusen kronor, sen går det bara uppåt. Att köpa en allt för billig spjälsäng är inte att rekommendera då de kan ha sämre säkerhet. Risken är också att de billigare sängarna inte håller så länge. Det bästa kan i många fall vara att köpa en kvalitetssäng som barnet kan växa i.

Äldre recensioner

Väddö spjälsäng med hjul

Väddö spjälsäng är den billigaste spjälsängen vi kan rekommendera. Trots sitt låga pris är det roligt att detta är en svensk spjälsäng av god kvalitet från Carena. Denna säng står på hjul vilket är bra och smidigt när den ska flyttas. Denna säng har man nämligen anledning att flytta eftersom den kan användas till att bli en förlängning till din egen säng. Om man fäller ner ena långsidan så kan man placera den sidan intill sin egen säng. På detta sätt kan man ligga nära sitt barn på natten samtidigt som den lilla bebisen har sin egen skyddade yta. Det känns bra att ha sin bebis nära, men samtidigt vill man kanske inte ha den i sin egen säng när man sover av rädsla att göra barnet illa. Sängen är helt och hållet justerbar i höjdled så att man kan sätta den på exakt samma höjd som sin egen säng. Med sidan uppfälld fungerar sängen även alldeles utmärkt som en helt egen säng till bebisen.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se